Jarenlang heeft de Amerikaanse regering volgehouden dat de toename van walvissterfte voor de Amerikaanse oostkust geen verband houdt met het heien en andere activiteiten van de windindustrie op zee.

De toename van sterfte onder walvisachtigen en dolfijnen voor de oostkust van de Verenigde Staten sinds 2016 is niet te wijten aan de bouw van grote industriële windturbines, zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Hun wetenschappers hebben het onderzoek gedaan, zeggen ze, om te bewijzen dat alles wat de walvissen doodt, volledig losstaat van de windindustrie.

Maar nu laat de nieuwe documentaire, “Thrown To The Wind“, van regisseur en producent Jonah Markowitz zien dat deze Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben gelogen.

De film documenteert verrassend luide, hoge decibel sonar uitgezonden door windindustrie schepen wanneer gemeten met state-of-the-art hydrofoons. En het laat zien dat het toegenomen verkeer van de windindustrie direct gecorreleerd is met specifieke walvissterfte.

Lees hier het hele verhaal in de New York Post. De film werd onlangs aangekondigd, maar er is nog geen bevestiging over de releasedatum.

Hier onder is wel een trailer te zien van “Thrown to the Wind”.

***

Bron: Visserij.nl hier,

***