Jeroen Trommelen achtergrond Alice_in_wonderland17

Jeroen Trommelen (Volkskrant) roert weer zijn klimaatalarmistisch trommeltje.

Laat ik voorop stellen dat de Volkskrant al tientallen jaren mijn favoriete kwaliteitskrant is. Maar als het om de klimaatberichtgeving gaat, blijft het sukkelen. Daar lijkt de ondertoon van propaganda voor het menselijke broeikasevangelie eenvoudigweg onuitroeibaar. Zelfs ‘ghostbusters’ staan daar machteloos tegenover.

Gisteren mocht Jeroen Trommelen, een groen activistische infiltrant in de wetenschapsredactie van de krant, weer zijn klimaatalarmistische trommeltje roeren. Dit keer naar aanleiding van een nieuw rapport van het Internationale Energie Agentschap (IEA), dat klimaat noch in zijn mandaat heeft staan, noch over enige deskundigheid ter zake beschikt, maar dat hen er niet van weerhoudt om al kersenplukkend daarover paniekverhalen te verspreiden.

Deze worden door mensen als Jeroen Trommelen, die elk zuchtje wind aangrijpen om ons te waarschuwen voor een orkaan – in casu de verschrikkelijke opwarming van de aarde (die maar niet wil komen) – gretig gebruikt om zijn onheilsboodschap te verspreiden.

Volgens zijn uitspraken op twitter worstelt Jeroen met de vraag: ‘Hoe hou je klimaatproblemen op de agenda en in de krant?’ Dat is kennelijk zijn missie. Vreemd voor een journalist! Volgens mij is het zijn taak om zijn lezers te rapporteren over wat er aan de hand is in de wereld en niet om zijn eigen messiascomplex voor het oplossen van niet–bestaande problemen uit te leven.

Hoe het ook zij, het antwoord op die vraag is eenvoudig. Toon ons die verschrikkelijke opwarming! Maar ja, dat lukt niet. Daar zit al zo’n 18 jaar de klad in. De rest is Alice in Wonderland.

Onder de titel, ‘Overgang naar duurzamer energie ‘veel te langzaam”, rapporteerde Jeroen Trommelen:

Too little too late: alle beloofde stappen om de CO2 terug te dringen schieten tekort, vreest het energieagenschap. Dat heeft grote gevolgen.

De toezeggingen die Europa en landen als de Verenigde Staten, Rusland, Mexico en China eind dit jaar in petto hebben voor het nieuwe klimaatverdrag van Parijs, zorgen alsnog voor een gevaarlijke temperatuurstijging op aarde van 2,6 graden aan het eind van deze eeuw. Dit constateert het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een studie naar energiescenario ’s van opwarming van de wereld.

Zonder veel verdergaand beloften is de veilige grens voor klimaatopwarming al in 2040 bereikt en stijgt de temperatuur aan het einde van de volgende eeuw (2200) door tot 3,5 graden. ‘Daarmee zeggen we gedag tegen de planeet zoal we hem eeuwenlang gezien hebben’, aldus chef–econoom en toekomstig IEA–directeur Fatih Birol maandag bij de presentatie van het rapport. …

Tot zover Jeroen Trommelen. Lees verder hier.

Maar ja, de presentatie van Birol was gebaseerd op modelgedreven angstvisioenen, die niets met de werkelijkheid hebben te maken. Kortom, Alice in Wonderland.

Vaak werpen mijn opponenten mij voor de voeten dat ik als niet–klimatoloog (econoom) geen recht van spreken heb over klimaat. Maar gelijke monniken, gelijke kappen! Dat dat dan voor mensen Al Gore, Rajendra Pachauri en Nicolas Stern ook zou moeten gelden, schijnt hen te ontgaan. Maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de toekomstige SG van het IEA, Fatih Birol, de beoogde opvolger van onze landgenote Maria van der Hoeven.

Laten we wel wezen: ik heb eens een presentatie van hem meegemaakt en was onder de indruk van zijn kennis. Maar dat gold niet voor zijn kennis van het klimaat. Van energie had hij meer verstand. Kortom, schoenmaker blijf bij je leest. Als Fatih Birol op deze wijze doorgaat, dan gaat dan ten koste van de geloofwaardigheid van het IEA, die met de rapporten en presentaties van de laatste jaren overigens al aardig is ondermijnd. De beoordeling van de geloofwaardigheid van Jeroen Trommelen laat ik maar even aan de lezer over.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.