Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De Britse politie kan met ingang van vandaag harder optreden tegen demonstranten die het verkeer hinderen. Ook kunnen betogers hogere straffen krijgen voor overtredingen. Zo staat er nu tot drie jaar cel op het blokkeren van tunnels of zelfs maar het aanwezig zijn in een tunnel met de bedoeling het verkeer te verstoren.

De autoriteiten hebben klimaatactivisten van bewegingen als Just Stop Oil en Extinction Rebellion herhaaldelijk veroordeeld voor het blokkeren van snelwegen. De demonstranten willen met hun acties het bewustzijn van de bevolking vergroten van de snelheid waarmee het klimaat verandert. Die acties leiden geregeld tot grote problemen op de weg.

De politie in Engeland en Wales mag nu dus dit soort protesten opbreken. Volgens critici is de aanscherping van de wet een inperking van het recht om te demonstreren, maar bestuurders zeggen dat de maatregelen bedoeld zijn om ‘ontregeling door een egoïstische minderheid’ te voorkomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman:

‘Mensen hebben er genoeg van dat hun leven wordt verstoord door egoïstische demonstranten. De chaos die we op straat hebben gezien was schandalig.’

Ook het graven van tunnels om de aanleg van nieuwe infrastructuur te vertragen kan tot een gevangenisstraf van drie jaar leiden. Voor het hinderen van een groot transport is dat maximaal zes maanden.

Klimaatalarmistische hoogleraren Thea Hilhorst en Klaas Landsman: ‘Volgende keer zijn wij er weer bij de blokkade van de A12.’

Honderden klimaatactivisten werden vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk gearresteerd voor het blokkeren van belangrijke wegen en bruggen. Ze demonstreerden vaak door op de weg te gaan zitten of zichzelf aan het wegdek vast te lijmen, zodat ze niet zo makkelijk konden worden weggehaald. Ook lijmden activisten die zich vast aan beroemde schilderijen of gooiden soep op kunstwerken. In de nieuwe wet in Engeland is ook het vastketenen of -lijmen aan andere mensen, objecten of gebouwen strafbaar gesteld.

Volgens de politie is het een dure aangelegenheid om de demonstranten steeds te verwijderen en gaat het ten koste van ander politiewerk, zoals de aanpak van criminaliteit.

Ook in Nederland worden openbare wegen geblokkeerd. Zelfs wetenschappers blokkeren de A12 in Den Haag.

Climategate.nl:

‘Dat was wel de meest saillante opmerking in het opiniestuk van de hoogleraren Thea Hilhorst en Klaas Landsman: ‘De volgende keer zijn wij er weer bij’, schreven zij in de Volkskrant. Dus de volgende keer blokkeren zij weer de weg. Wij zullen het moeten voelen. Waar eerder de klimaatacties van groepjes studenten binnen de muren van de universiteit nog een zekere charme hadden, moet nu zo nodig de openbare weg eraan geloven en daarmee ook de openbare orde. Alle academische waardigheid is daarmee bij het oud vuil gezet.’ Zie hier.

***

Bron hier.

***