Copy paste-journalistiek van NU.nl rechtstreeks overgenomen van het Compendium voor de Leefomgeving

Copy paste-journalistiek van NU.nl rechtstreeks overgenomen van het Compendium voor de Leefomgeving

In  ‘Bedreigt Zesde Massa-uitstervingsgolf de Mensheid?’ laat Matthijs le Loux van Nu.nl wat ‘deskundigen’ leeglopen die de ecologische schuld er bij de lezer in wrijven. We gaan ditmaal niet helemaal naar de kloten, maar enigszins naar de kloten. In die cosmetische nuance zit de pretentie van kwaliteitsjournalistiek.

Aanleiding is, dat ’s werelds bekendste milieu-alarmist Paul Ehrlich weer iets riep over het Zesde Massa Uitsterven, zoals wij al berichtten. Dat doet Ehrlich ieder jaar, en dat doet hij al sinds 1980. Ehrlich is de bioloog die de weddenschap met econoom Julian Simon glorieus verloor. Volgens Ehrlich hadden wij al door hongersnood moeten sneuvelen, grondstofschaarste had ons 25 jaar geleden al geteisterd; enzovoort.

Hoe prestigieus Stanford als universiteit ook kan zijn, dan is het prestigieuze onzin. Ook hier -bij biodiversiteit- zit hij er naast. Tenzij je honderdduizenden soorten als het ware ‘voor de zekerheid’ meerekent die niet zijn ontdekt/niet bestaan. Met Ehrlichs overdrijvingskunsten is hij verzekerd dat hij alvast niet te laag kan zitten.

De virale 15 procent biodiversiteit over-claim van het Planbureau
Ook komt de ‘in Nederland nog 15 procent biodiversiteit over’-claim voorbij van het Planbureau, uit de Mean Species Abundance/Natural Capital Index, die voor het eerst koud uit de lucht kwam vallen in de Natuurbalans 2009. Maar waarvan de eerste berekening zit begraven in een rapport uit 2002. En dit wordt geciteerd alsof dit om een daadwerkelijk overgebleven aantal soorten was, want het artikel gaat over uitstervende soorten.

Terwijl in Nederland nu MEER soorten voorkomen dan in 1900 en ook dan in 1700.

Screen-Shot-2015-06-18-at-09.34.52

De bedenkers van die Mean Species Abundance-biodiversiteit, Rob Alkemade cs van het PBL deden hard hun best om mij het bos in te sturen, bij het ontrafelen van hun 15 procent-bewering, die werkelijk viraal ging. In geen enkele van de door het PBL opgegeven referenties, en de publicaties waarmee Alkemade zijn kluitje in het riet stuurde staat het voorgerekend. Maar volgens mij heb ik het in mijn afgelopen posts ontrafeld. Zie hier, hier en hier.

Zie ook wat wij ‘het Mirakel van Dijksma’ noemen: plots een knik in de grafiek in 1990 in september 2013, waar het PBL het jaar daarvoor enkel nog ramspoed verkondigde met de zelfde gegevens.

Sharon Dijksma treedt aan, en plots buigt de grafiek. Het mirakel!

Sharon Dijksma treedt aan, en plots buigt de grafiek in 1990, waar eerder in de Natuurbalans 2009 enkel nog achteruitgang werd gemeld en in 2000. Het mirakel!

Biodiversiteitscrisis is vals alarm
Zie verder de brochure ‘ Biodiversiteitscrisis, massa-uitsterven of massa-hysterie’ die wij maakten als tegengif bij dit soort paniekverhalen. Er stierven buiten de computer van Stanford ongeveer 900 soorten bewezen uit, en daarvan stierf 95 procent uit op eilanden en Australie. Misschien stierf in Europa afgelopen eeuw 1 zoogdier uit, een Beierse woelmuis. Jawohl!

Deze (verdwenen) soorten hebben geen enkele onmisbare invloed op het functioneren van ecosystemen zoals u om u heen ziet. Zo zijn de zeldzaamheden waar natuurbeschermers alarm over slaan met hun Rode verlanglijsten ook het minst belangrijk voor het functioneren van ecosystemen, want juist algemene soorten zijn belangrijk voor de ‘ecosysteemdiensten’ waar het Planbureau tegenwoordig mee de boer op gaat. De ironie wil nu, dat het Planbureau bij berekening van die lage biodiversiteit juist de algemene soorten niet meetelt.

Zoals ik liet zien, mag van het Planbureau het duinkonijn in de duinen niet meetellen als ‘biodiversiteit’. Maar een soort die daar al tenminste 1000 jaar niet meer voorkomt- de lynx- MOET daar wel voorkomen volgens het PBL. En die drukt zo door zijn schitterende afwezigheid de natuurkwaliteit. En zo rekent het PBL onze biodiversiteit omlaag, tot het natuurclubs aanspreekt die daarmee politiek willen bedrijven. Zoals Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten gaat te pas en te onpas aan de haal met '15 procent over', zoals in het ambitiedocument 2011-2015

Natuurmonumenten gaat te pas en te onpas aan de haal met ’15 procent over’, zoals in het ambitiedocument 2011-2015

Laat u niet voor de gek houden door milieuclubs, academici en hun mediaslaafjes; zij zijn de priesters en geestelijken van het NU. Gebruik je ogen en je hersens, durf zelf te denken. Ik heb alvast geen enkele autoriteit, dus je hoeft me niet te geloven, zoals je de Paus ook niet hoeft te geloven.

Daarom is het wel jammer natuurlijk van die trekduif en de dodo enzo. En in Nederland? Er verdwenen een paar vlinders, het anusblekertje, het bosflikkertje, het retevetje, ze hebben allemaal van die nichterige namen gekregen, de precieze soorten zijn me even ontschoten. Maar we kregen er prachtige beesten als deze kolibrivlinder voor terug!