Diederik Samsom.

Van een onzer correspondenten.

Diederik Samsom treedt per 1 januari toe tot de Raad van Toezicht van Naturalis in Leiden, het onderzoekcentrum voor bewustwording over biodiversiteit en klimaat. Samsom is bedenker en uitvoerder van de Green Deal in Europa. Hij is de opvolger van oud-minister Melanie Maas Geesteranus (VVD). Naturalis is opgetogen over de benoeming:

‘Wij zijn verheugd om te kunnen melden dat Diederik Samsom toetreedt tot onze Raad van Toezicht. Met Diederik Samsom komt iemand in de raad met een groen hart en een grote hoeveelheid politieke ervaring, die de stichting kan helpen haar ambities waar te maken.’

De benoeming past in een koerswijziging van Naturalis faveure van het klimaatalarmisme. Eerder kwam het instituut door o.a. Extinction Rebellion onder vuur te liggen omdat het te weinig aandacht zou besteden aan klimaatverandering. De directie schreef toen nog aan XR:

‘Er zijn veel manieren om aandacht te vragen voor de huidige klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis. Jullie doen dat op een manier die bij jullie past. Wij doen dat op een andere manier: eentje die past bij de rol en positie die wij als nationaal museum en nationaal onderzoeksinstituut hebben. (…) Wij denken dat een harde, confronterende aanpak niet past bij onze bezoekers, en we weten ook uit onderzoek dat je daarmee het grootste deel van de museumbezoekers niet bereikt en niet overtuigt. Die draaien zich om, op de drempel van zo’n zaal.’

Drie naakte klimaatactivisten posteerden zich ruim een jaar geleden naast het grote skelet van de wolharige mammoet in zaal De IJstijd en maakten een filmopnamen om aandacht te vragen voor de klimaat- en ecologische crisis. De politie werd ingeschakeld en de actievoerders werd vriendelijk verzocht om Naturalis te verlaten. Hier hebben de activisten toen geen gehoor aan gegeven: ze werden daarom aangehouden wegens huisvredebreuk.

 

 

De actiegroep XR kijkt uit naar meer aandacht voor de biodiversiteitscrisis en zesde mondiale uitstervingsgolf.

Onlangs maakte Naturalis bekend dat het de banden met de fossiele industrie wilde verbreken. Naturalis over het gevolg dat het instituut dan ook onderzoeksgeld misloopt:

‘Het stoppen van dit soort samenwerkingen, zorgt er volgens Naturalis voor dat zij mogelijk onderzoeksgeld mislopen, zo schrijft het Leids Dagblad. ‘Dat gaat om onderzoeksgeld van zowel bedrijven als overheidsgeld voor gezamenlijk onderzoek’, legt de woordvoerder verder uit. Dat geld van Shell zou goed zijn voor één á twee onderzoeksbanen, die nu dus niet ingevuld hoeven worden.’

Het onderzoek naar biodiversiteit op zonneparken van Shell is daarom per 1 januari beëindigd. Bij dat project werd de insectendiversiteit onderzocht op een windmolenpark van Shell in Moerdijk. ‘Dat is een onderzoeksproject dat nu gaat plaatsvinden zonder onze inbreng’, laat een woordvoerder weten.

Extinction Rebellion is blij met de beslissing van Naturalis om financiële banden met de fossiele industrie publiekelijk te breken. Sinds 2020 hebben activisten daarvoor gepleit, zeggen zij. De actiegroep XR kijkt uit naar meer aandacht voor de biodiversiteitscrisis en zesde mondiale uitstervingsgolf, en een eerlijke discussie over het koloniale verleden van sommige museumobjecten.

Samsom zegt zelf over zijn benoeming:

‘Naturalis is een prachtige instelling met toponderzoek, een van de mooiste en grootste wetenschappelijke collecties ter wereld, en een museum van wereldklasse. Elke keer als ik in het museum ben, merk ik dat de mensen daar het een eer vinden om er te mogen werken – en die eer valt nu ook mij te beurt.’

***

Bron o.a. hier.

***