Screen Shot 2015-06-19 at 09.02.03

Vanavond ben ik uitgenodigd voor de expert meeting in Almere waar Patrick Blanc zal spreken. We uiten hier al onze bewondering voor Vertical Gardener Patrick Blanc, omdat hij een voorbeeld is van positieve vergroening. Met verticale tuinen maakt hij blinde muren tot groene oase in de bebouwde omgeving, met succes van Parijs en Madrid tot in Dubai. Zo dicht hij met deze levende muren op inspirerende manier de kloof tussen mens en natuur zoals het grote publiek die opgedrongen kreeg. Die als maar uitstervende natuur van politiek gedreven milieunegativisten met hun Rode Verlanglijst, die om meer milieuclub zou vragen.

Climategate.nl bestaat om een einde te maken aan de met loterijgelden en subsidies gekochte dominantie van milieunegativisten in natuurland, om ruimte te geven aan frissere ideeën, opwekkend en creatief, in plaats van politiek gekleurd en negatief. Wij noemen hen ‘het Groene Tuig’, hierna verder afgekort tot Groene T.

Verticaal tuinieren betekent dat je een muur met vilten houders bekleed waar plantengroei kan aangrijpen. Het verbaasde mij dat hij nog geen kans kreeg in Nederland, dat qua architectuur internationaal een naam hoog houdt, en ook een lange traditie in groene daken heeft. Je ziet wel klimop-geluidsschermen langs snelwegen, sedumdaken op Schiphol. Maar waar blijft het biodiverse bedrijfsterrein, waar de kale golfplaatwanden van bedrijfshallen een groen aanzien krijgen? 

Serengeti Hollandaise: Nieuwe Natuur naast Almere

Serengeti Hollandaise: Nieuwe Natuur naast Almere, hertenvlees voor de voedselbank

Na Nieuwe Natuur nu ook Volgende Natuur
We hadden al ‘Nieuwe Natuur’ in Nederland, waarvan de naast Almere gelegen Oostvaardersplassen zo’n- al dan niet terecht- icoon zijn, dat stof doet opwaaien. Zo kan Nationaal Park Almere volgens mij ook best een werktitel zijn, een metafoor voor Next Nature– De Volgende Natuur- die Nederland is, de fusie tussen stad en natuur, technosfeer en biosfeer. En dat op vier meter beneden zeeniveau, naast De Nieuwe Wildernis.

Een beverdam en Oosterscheldedam zijn allebeide natuur, zo kan de Stad Almere even goed een Nationaal Park zijn waar de menselijke en niet menselijke natuur naadloos in elkaar overvloeien.

Plant voor hangjongeren dan lianen langs de stadsmuren, als ze toch niets beters te doen hebben kunnen ze slingeren in de urban jungle als natuurlijke figuranten. Leer draaideurcrimineeltjes dan tenminste groene vingers te krijgen, laat ze hun eigen wiet verbouwen, papaver telen. Of als ze al ‘Tupac’ willen imiteren en roepen ‘Live by the Gun, die by the Gun’: leidt ze op tot jager, zodat ze het hertenoverschot in de Oostvaarders Plassen kunnen oogsten voor de voedselbank, Heckrunder-biefstuk voor de betere restaurants, en dat paardenvlees: nou geef dat dan aan Frans Vera en die Staatsbosbeheer- naturisten voor hun kadaverdiscipline.

Hebben die naturisten ook hun dode dieren om die heel natuurlijk weg te laten rotten, wij zijn hier sterk gericht op compromis. Wij sluiten niemand uit.

HOERRR, het groene kwakje  kunnen we zo van Natuurmonumenten overnemen

HOERRR, het groene kwakje kunnen we zo van Natuurmonumenten overnemen

Heeft Natuurmonumenten het OERRR-programma waarmee ze nu gaan wildplukken met kinderen om ze tot donateur op te leiden. Wij lanceren HOERRR: een groenzone voor wildfucken, een vorm van cruise-control. Waar dat openbare gehijg en rug-geklim nu op vele plaatsen nog overlast geeft binnen zicht van kinderen en recreanten die hun vleselijke lusten liever privé houden, concentreren wij dat liefst direct gesitueerd bij het regiokantoor van Staatsbosbeheer. Zodat hun hoofd communicatie Joke Bevergeil wat inspiratie kan opdoen voor ze weer moet beweren dat de Oostvaardersplassen wel degelijk een succes zijn. Of BOERRR, experimenteren met het eerste Nederlands boerenbedrijf dat zonder subsidie kan draaien.

Nou ja, we draven een beetje door: tijd om weer serieus te zijn.

Geld hoeft het probleem niet te zijn.
Jaarlijks worden nog 400 miljoen euro aan Rijksgelden verspild aan falend natuurbeleid, zoals Programmatische Aanpak Stikstof en subsidies voor natuurclubs. Je kunt de subsidies die milieuclubs nu verteren voor nep-vergroening- de verlelijking van Nederland met windturbines- aanwenden voor iets positiefs dat mensen leuk vinden, in algemeen belang. Neem de subsidies af van Natuurmonumenten (50 miljoen euro per jaar), die milieufederaties (per provincie een paar miljoen euro), Natuur en Milieu (jaarlijks 3-4 miljoen euro), en stort die in een fonds voor biodiverse bedrijfsterreinen. Hef daarnaast 80 procent belasting op de Postcode Loterij-miljoenen, ach waarom ook niet 90 procent gokbelasting?

Met het salaris van Marc van den Tweel van Natuurmonumenten (187 duizend euro) kun je jaarlijks een kale bedrijfshal-wand al tot vertikale tuin omtoveren. Vertikale tuinen in de stad werken tegelijk zuiverend voor de lucht, ze absorberen fijnstof. Met de bijna 6 ton euro per jaar die de directie van Natuurmonumenten nu opslurpt, kun je een heel bedrijventerreintje al aanpakken. En dan heeft de lokale hoveniers-sector ook nog een goede boterham.

Ecokathecdraal Le Roy, de natuur grijpt aan op de menselijke bouwsels

Ecokathecdraal Le Roy, de natuur grijpt aan op de menselijke bouwsels

Almere National Park
Een stad waarop veel gezeken wordt, Almere ziet nu haar kans schoon en wil Patrick Blanc vrij spel geven. In aanloop naar de Floriade die ze daar organiseren. In het door Rem Koolhaas in de jaren ’90 ontworpen granieten stadscentrum kwijnden winkeliers weg, doordat publiek zich er niet thuis voelt. De gemeente Almere zette daarom met de winkeliers in op planten en vergroening.

Een stad waar je qua schoonheid alvast niets kunt verpesten, kan zo helpen de kloof te dichten die natuurclubs tussen mens en natuur aanbrachten. Er is geen harde scheiding tussen mens en natuur. De natuur waarover fondsenwervende natuurclubs alarm slaan betreft ook slechts een half procent van de nationale biodiversiteit, namelijk wat gewervelde diertjes op hun Rode verlanglijstje. Ze vinden natuur pas belangrijk als deze zeldzaam is, als postzegelverzamelaars. Terwijl algemene natuur veel interessanter is, want die zie je tenminste en heeft geen subsidie-infuus nodig. Waarom dwepen met de verliezers, de winnaars zijn vaak interessanter.

Koen van Mensvoort voegt in Next Nature nadrukkelijk de technosfeer toe aan de natuur. Dat is heel eco-logisch, zoals ik al 10 jaar terug schreef in mijn essay ‘Houdt de natuur wel van ons?’. Bij mij in Friesland heet een naar mij vernoemd ‘natuurgebied’ Ryptsjerksterpolder. Een polder is een ingenieursproduct, maar  heet plots een natuurreservaat in handen van Friese Gea. Natuur los van de mens is kortom een sociale constructie. Wie kan 150 jaar na Darwin ook nog anders beweren, behalve Groene T, omdat ze dan door de mand vallen: de natuur heeft de Groene T. niet nodig.

In de Verenigde Staten kwam al het voorstel om juist lelijke gebouwen in Ford-stad Detroit die verlaten zijn tot nationaal park uit te roepen, zo schrijft de Buffalo Commons. Die naam Buffalo Commons staat voor een club, die de leeglopende prairie van het mid-Westen van de Verenigde Staten weer nieuw leven wilde geven. Met de in de 19de eeuw bijna uitgeroeide bison als symbool. Om je idee tot regionaal succes te maken, heb je volgens hen een goede metafoor nodig, een waarheid spreken via een omweg.

Dat laat bij de lokale bevolking ruimte voor eigen invulling, je moet niets opleggen, mensen moeten zelf met ideeen komen, dat is ook waar de ‘commons’ voor staan. Je kunt je er tegen afzetten, of er je voordeel mee doen, het is allemaal OK. Niets moet. Want anders ben je weer zo’n overheid die iets wil opleggen, een nieuwe papieren tijger.

Almere National Park kan evenveel associaties oproepen als metafoor en werktitel.