Laacher See, met kringetjes in het water door opborrelend CO2

Laacher See, met kringetjes in het water door opborrelend CO2

Dankzij geoloog Ronnie van Overmeeren en de Universiteit Utrecht bezocht ik opnieuw de Eifel om dit Europese Yellowstone uit te kammen.Bij de Laacher See borrelt de CO2 nog naar boven, en de vulkaan slaapt slechts nadat hij 12.900 jaar geleden uitbarstte, om zijn asregens tot in de Baltische zee uit te storten. In afgelopen 2 miljoen jaar vonden in de Eifel 340 vulkaanuitbarstingen plaats. De laatste uitbarsting was 11.000 jaar geleden, dus vlak voor/tijdens het begin van de eerste landbouw in het Midden Oosten. Met mondiale effecten op het klimaat.

CO2 bubbels

CO2 bubbels borrelen van onder het gesteente vandaan

Met de geologische wandelexcursie- gids (die ze wat mij betreft in de verkoop mogen doen, topwerk van Ronnie van Overmeeren) en de Eifel Georoutes App, te downloaden (www.co2-cato.nl) voor je Ipad en mobiel leer je het natuurgeweld lezen onder het ogenschijnlijk zo lieve, soms bijna saaie Duitse agro/bos met heuvel- landschap. Je ziet zo ook vooral de herstelkracht van de natuur na zulke enorme catastrofes, die geologisch gezien recent plaatsvonden. 

De abdij van Maria Laach is met vulkanisch gesteente gebouwd

De abdij van Maria Laach aan de Laacher See is met vulkanisch gesteente gebouwd

Je kunt aan de rand van het meer bij Maria Laach periodiek de bubbels omhoog zien borrelen, en dan ontstaan kringetjes in het water. Het meer ligt in zogenaamde Caldera. Dat is een instortingskrater, die ontstaat als een magmakamer op ongeveer 5 kilometer diepte in korte tijd explosief enorme hoeveelheden lava uitspuwt om dan te imploderen. Die van de Laacher See is in een rondwandeling van 14 kilometer te belopen. De caldera van Yellowstone is 60 kilometer in doorsnede, dus van een supervulkaan. Da’s andere koek. Dit is meer E10-super, een beetje verdund met Duitse bio-ethanol.

Meerfelder Maar met links de Mosenberg. Trudy overdenkt de wetenschappelijke twist tussen de Plutonisten en Neptunisten over de vraag of basalt van vulkanische oorsprong was of sediment door water afgezet

Meerfelder Maar met links de Mosenberg. Trudy overdenkt de wetenschappelijke twist tussen de Plutonisten en Neptunisten over de vraag of basalt van vulkanische oorsprong was of sediment door water afgezet

 Ja, maar!
De meest spectaculaire vista vormt het Meerfelder Maar, waar je Trudy in diepe geologische gedachten ziet mijmeren. Een Maar is een explosiekrater. De explosiekracht ontstaat doordat heet magma naar boven komt, en op zijn reis met water in aanraking komt dat direct door de hitte in damp wordt omgezet en dus enorm uitzet. Je krijgt dus een soort waterdampbom die enorme gaten slaat. Het dorpje Meerfeld ligt in die krater, deels gevuld met water.

Zie ook de Mosenberg vulkaan links op de foto en de Windsborn met haar vulkaanmeer. De Mosenberg spuitte lavafonteinen die door CO2 uit de magmakamer omhoog werden gestuwd.

Die Mosenberg barstte 35.000 jaar geleden uit, toen de Neanderthalers nog in het vlakbijgelegen Neanderthal tussen Dusseldorf en Keulen leefden. En zijn lava stroomde naar het dal van de Kleine Kyll, die je hier op de foto kunt zien.

Kleine Kyll slijt zich uit in dal onder aan Mosenberg

Kleine Kyll slijt zich uit in dal onder aan Mosenberg-vulkaan, met blokkade van basalt ontstaat een watervalletje

RZ15.Vulkaan (7)

Ook een natuurkracht, dat kleine riviertje dat zich in het dal uitsleet. Je ziet hier bij de Wolfslucht basalt-ontsluitingen. Door een blokkade van het riviertje met basalt ontstond een waterval. (letje)

Basalt-ontsluitingen bij Wolfschlucht

Basalt-ontsluitingen bij Wolfschlucht

RZ15.Vulkaan (5)

Bij de Wolfschlucht, een naam die de Duitse romantiek ademt, je gaat er spontaan het Horst Wessel-lied van zingen bij de wandeling

De Wolfschlucht, een naam die de Duitse Romantiek ademt, je gaat er spontaan het Horst Wessel-lied van zingen bij de wandeling, die ook voert over de ‘Germanenbrucke’: “Die Fahne hoch….

De natuur heeft de tijd, en zo slijt een klein stroompje in tienduizenden jaren een hele kloof uit

De natuur heeft de tijd, en zo slijt een klein stroompje in tienduizenden jaren een hele kloof uit

Spectaculair zijn verder de actieve lava-groeves waar met explosieven de aarde is opengewerkt, en waar je in de wanden laagje voor laagje de asregens ziet afgezet.

RZ15.Vulkaan (15)

Plantengroei vult meteen de met rust gelaten gaten in van de lavagroeve

Plantengroei van akkerdistel en iets kamille-achtigs vult meteen de met rust gelaten gaten in van de lavagroeve

De asregens zijn laagje voor laagje afgezet. Op voorgrond vestigt zich boerenwormkruid

De asregens zijn laagje voor laagje afgezet. Op voorgrond vestigt zich boerenwormkruid

Met zelfs lavabommen, basaltbollen als zwarte stenen er in geramd.

Zaadjes vestigen zich met de wind in het catastrofe-landschap, en in korte tijd verhullen zij de rampen met groen vernis

Zaadjes vestigen zich met de wind in het catastrofe-landschap, en in korte tijd verhullen zij de rampen met groen vernis

En direct zodra de steenwinning een plek overlaat, grijpt de plantengroei weer haar kans. Akkerdistels worden door bijen en vlinders bestoven, hun zaadjes waaien met de wind naar een onbegroeid stuk lava. Het leven zelf is ook een geologische kracht, die rampen afdekt, gesteente doet barsten.

Een (volgens mij) gehakkelde aurelia op distel bij Strohn

Een kleine parelmoervlinderop distel bij Strohn

Een vergeet-me-weltje op lava, ik moet even opzoeken welke dit is

Een vergeet-me-weltje op lava, ik moet even opzoeken welke dit is, een vlasleeuwenbek volgens de lezers

En al gauw zijn de restanten van de catastrofe bedekt met een groen en kleurig laagje vernis, alsof er nooit iets gebeurt is.

Lavagroeve van Strohn, met dynamiet opengewerkt,  de menselijke variant van plutonistisch natuurgeweld

Lavagroeve van Strohn, met dynamiet opengewerkt, de menselijke variant van plutonistisch natuurgeweld