Wat maakt 1 leeuw zo bijzonder om de jager de dood in te wensen?

Wat maakt 1 leeuw zo bijzonder om de jager de dood in te wensen?

Momenteel is een ware media-klopjacht losgebarsten rond een tandarts die een halve ton betaalde om een leeuw in Zimbabwe om te leggen in Hemingway-stijl. In Hemingway-stijl betekent: Grace under Pressure. En inderdaad, probeer maar eens met vaste hand met een pijl en boog een leeuw te schieten die op je af kan stormen, vooral als hij gewond is levensgevaarlijk, terwijl adrenaline door je lijf pompt. Dat is niet voor pussies weggelegd.

Voor de Koninklijke Jagersvereniging schreef ik dit voorjaar een verhaal over de (on)wenselijkheid van trofeejacht. Het is mijn ding niet, er kleven ethische dilemma’s aan het degraderen van zo’n mooi dier tot wandtapijt. Maar de werkelijkheid is zoals altijd veel te complex om met simpele oordelen af te doen.

Vast staat dat het schieten op wildlife in Afrika geld in het laatje brengt. En Afrikanen zijn net als Westerlingen: als iets geld oplevert willen ze moeite doen om het in stand te houden.

De natuurbescherming moet van private partijen komen, want als je in Afrika een Nationaal Park instelt, betekent dit niet dat de inhoud daarvan ook goed beschermd is. Pastoralisten laten hun vee er weiden, de bevolking blijft groeien en als een leeuw een herder aanvalt of vee dan neemt de bevolking natuurlijk wraak. Dus er is in de natuurparken steeds minder ruimte voor leeuwen. Momenteel zijn er nog een geschatte 35.000 leeuwen in 64 populaties, zo berichtten Riggo et al in Biodiversity Conservation in 2012. Het savannehabitat van Afrikaanse leeuwen slonk met 2 miljoen vierkante kilometer van 1960 tot 2000 naar zo’n 9 miljoen vierkante kilometer.

Dat is nog steeds ruim 200 maal de oppervlakte van Nederland. Het is ook weer niet zo beroerd gesteld met die leeuwen. Er zijn nog best veel. Maar feit is dat er natuurlijk druk zit op de populaties, hun voedsel en habitat.

Ze zijn in Afrika kortom, net als bij ons in Friesland.
Daarin verschilt Afrika niet van Europa of Nederland. Ons provinciebestuur legt ook doodleuk een zinloze vierbaans-weg aan ten koste van 1500 hectare Nationaal Landschap de Friese Wouden en de habitats van vele ‘beschermde’ diersoorten, omdat ze daar Rijkssubsidies voor lospeuterden toen de spoorlijn naar Groningen uit Flevoland niet doorging.  Die Friese pastorale boertjes zijn net zo primitief in hun denken/even ontwikkeld als Afrikaanse pastoralisten. En wee o wee, als hier 1 wolf ook maar iets buiten het bestemmingsplan zal doen in de Planeet Hysteria die Nederland is geworden.

Jaarlijks doden leeuwen in Afrika nog vele mensen, dat zouden ze hier eens moeten doen…

  • Waarom moet men in Afrika ook al die ruimte gunnen aan dieren die we hier zelf alleen in dierentuinen tolereren?
  • Waarom mogen Afrikanen geen geld verdienen aan afschot van leeuwen?

Dus vanwaar al die geheven vingertjes….

Tenenkrullend weer zijn alle Facebook-huiliehuilie  reacties waar de ene moedige computerhanger de ander in morele superioriteit wenst te overtreffen, tot doodsbedreigingen aan het adres van de jager aan toe. Dan stel ik: wat maakt 1 leeuw zo bijzonder en de miljoenen varkens, koeien en kippen die per jaar in Nederland over de kling gaan niet? Met welk intellectueel referentiekader gaat men hier de non-discussie aan?

De jager was geestelijk veel gezonder dan al die Facebook-verontwaardigden
Precies: het niveau en de media-klopjacht zijn weer het zoveelste bewijs van de algehele infantilisering en vertrutting van Westerlingen, die wat primair op prikkels willen reageren achter hun compu. Slechts om zichzelf te profileren, ze zijn als de tienermeisjes die ‘ik bel dus ik besta’ met het mobieltje als kompas door de wereld trekken, vastgeklonken aan het scherm: heeft iemand aandacht voor MIJ. Meer is het niet. Hoeveel ‘kerels’ reageren weer huilend als een kleutertje bij Bambi…

Deze jager was dus geestelijk veel gezonder (hij reageert op directe ervaring in het wild ipv informatie uit de 10de hand via facebook), avontuurlijker, meer geprivilegieerd en getalenteerd (hoog opgeleid en gefortuneerd) dan het hele leger van huiliehuilie-reaguurders dat hem heel moedig op de bureaustoel de dood in wenst. Als dan de vele tienduizenden dollars die hij voor Cecil moest betalen ook nog ten goede komen aan beheer van het natuurpark: wie is er dan gek geworden?