Hysterie en infantilisering: normaal in ons tijdperk van de Vernichting

Hysterie en infantilisering: normaal in ons tijdperk van de Vernichting

We hadden al Carbofobie waardoor we met  60 miljard euro lastenverzwaring tot 2023 het klimaat met windturbines gaan bezweren. Toen morele verontwaardiging over 1 fucking dode leeuw in Zimbabwe, terwijl jaarlijks miljoenen Afrikanen sterven door Malaria. In die rij van collectieve verstandsverbijstering past ook Rode Algenpaniek op de voorkant van de Telegraaf: GA DE ZEE NIET IN. De oud-onderzoeksdirecteur van het RIVO (voorloper Imares) Paul Hagel stelt u graag gerust:

De NIOZ medewerker die meende dat het om een zeer giftige alg zou gaan verwarde de tomatensoep van Noctiluca scintillans waarschijnlijk met de beruchte inderdaad zeer giftige ‘Red Tides’ (Rode Getijden) uit (sub)tropische wateren (dus niet in de Noordzee), bijvoorbeeld voor de kust van Florida, USA. Zie voor deze alg, ook een dinoflagellaat , tegenwoordig Karenia breve genoemd, bijvoorbeeld. Bij aanlandige wind kunnen er bij deze ‘Red Tides’ zoveel van het door deze alg geproduceerde brevetoxinen vrijkomen, dat er zich aan de kust bij mensen ademhalingsproblemen voordoen. In zee kunnen deze toxinen tot grote sterfte bij vissen en andere waterdieren leiden.

en

U zou uw lezers er mogelijk een plezier mee doen te wijzen op de mogelijkheid na zonsondergang met de voeten door het zeewater te gaan lopen. In het voetspoor ontwikkelen zich dan de fraaiste groenpaarse kleurexplosietjes/vonken. Ik heb jaren in IJmuiden gewoond, en het was bij dit soort van gelegenheden (augustus, weinig wind) voor de hele familie altijd weer een feest!

Voor alle duidelijkheid: de alg is voor mensen volstrekt ongevaarlijk.

We wachten nog even tot het NOS Journaal vanavond De Klimaatverandering als De Grote Oorzaak zal aanslepen voor De Giftige Algen, met een sukkel van Greenpeace als ‘deskundige’. We bidden dat het niet zo erg zal zijn. Maar ja, het NOS Journaal, hun deskundige klimaat- en energieredactie kent het verschil nog niet tussen energie en vermogen. Wat zal morgen de kop van de Telegraaf worden:

  • Vakantiegangers Veluwe op de vlucht voor Witte Wieven; ‘overheid, doe iets!’, en daarna Kamervragen
  • Kabouterplaag teistert restaurants met scherpe rode puntmutsen: ‘door De Klimaatverandering verschijnen kabouters nu in regio’s waar ze vroeger niet voorkwamen’.

In de 18de eeuw hadden we de Verlichting. Hoe zullen we het huidige tijdperk noemen? De Vernichting? Je zou bijna denken dat massamedia als instrument worden gebruikt om u bang en dom te maken/houden.