Andre Bijkerk achtergrond herd mentality sheep-sweetgrass2André Bijkerk.

Onlangs had Jeroen Hetzler het weer over angst en hype. Een aardig stuk maar inderdaad de strekking van het geheel kwam de vaste bezoekers niet geheel onbekend voor, zo lieten ze weten; altijd maar weer dezelfde boodschap. Het vraagstuk van de angstbrigade is echter misschien wel de belangrijkste bedreiging van voor de mensheid, waarbij ik me realiseer dat deze zin nu ook onderdeel van hetzelfde probleem is: angst aanjagen.

Ook een element is dat het aantal doemprofeten evenredig stijgt met de bevolkingsaanwas. En je hebt er maar een paar nodig, zoals Marx, Lenin, hij die niet genoemd mag worden van Godwin, Zwadke Kornelisz, Schneider, Hansen, Gore, etc, en de kans wordt daarmee steeds groter dat je zomaar weer een nieuw groot spijtlijden of een andere imaginaire vijand hebt op wereldschaal, die de aardigheid voor een hele generatie langdurig verpest.

Wat moeten we hier nu mee? Hoe kunnen we voorkomen dat de hel– en verdoemenisprekers van hovaardij en winderigheid ook de volgende generatie in hun greep krijgen? Of moeten we dat juist niet doen? We kunnen onze nazaten wel op het angst–kudde–effect wijzen, maar zelf – als generatie – hebben we van de tweede wereldoorlog, de koude oorlog, de millenniumbug, etc, ook niets geleerd. We laten ons elke keer maar weer foppen door de wereldredders op hun feestjes in Parijs en andere lustoorden. Misschien wel omdat we als kudde, de saamhorigheid zo hard nodig hebben, die de angst ons brengt.

Maar als we op gepaste wijze van Simon Rozendaals betere wereld willen genieten dan moeten we op de één of andere manier structureel afrekenen met dat collectieve angstsyndroom; nooit meer in de zak van sinterklaas; we moeten immuniteit kweken voor de moraalridders.

Onderkenning van het probleem op een zo groot mogelijke schaal is de eerste stap naar de oplossing, welke dat ook moge zijn. Juist daarom moet het probleem wel onder de aandacht blijven en daarom is die herhaling zo noodzakelijk. Vaste bezoekers kan dat gaan irriteren. Dat is logisch maar misschien zijn er ook nieuwe nieuwsgierigen die iets meer kans hebben om het juiste leesvoer te vinden wanneer er veel meer van is. Herhaling is daarom essentieel. Mag ik iedereen van harte uitnodigen om over deze problematiek na te denken en zijn of haar mening te geven?

Oh en wat dat klimaat betreft, ik ben op het moment intens mijn hoofd aan het breken over de betekenis van het onderschatten van het dynamisch evenwicht van d18O tussen poriënwater en foraminiferakalkskeletjes in the oceaansedimentkernen voor het missen van het interglaciaal in Maritiem Isotoop Stadium #3 en hoe je daarmee wellicht uiteindelijk de Afrikaanse vochtige periode kunt uitleggen. Alles is zeker anders, maar of dat in een blog kan worden uitgelegd, is nog niet zo zeker.