RZ15.poldergamba (3)

Meters beneden zeeniveau in het Groene Hart ging ik met visser Andre Blokland de fuiken legen met poldergamba’s. Een kilometer poldersloot leverde dik 50 kilo schaaldieren op. Officieel heten ze Amerikaanse rivierkreeft, en ze zijn massaal aanwezig in twee ondersoorten: een gestreepte variant en een meer rode. Andre laat in dit filmpje zien hoe je de Poldergamba soldaat maakt in ‘Asian Style’, dus gewoon rauw vanuit het water.

https://www.youtube.com/watch?v=7Ezo1RX6lOw

Als je ze kookt, worden ze- gestreept of rood- hoe dan ook knalrood, gekookt met gember, zout en peper zijn ze een ideaal voorgerecht bij poldergans. Al kan de ware schaaldier-liefhebber er natuurlijk ook hoofdgerechten van maken.

 

RZ15.poldergamba (9)

Je kunt net als de gamba’s in de supermarkt je beperken tot het eten van de staartspier door de kreeft te pellen, en zijn darmpje er uit te halen. Maar wie thuis is in de Aziatische keuken, die slurpt ook de rest van de schaal eerst leeg waar de echte kreeftsmaak zich ophoopt.

Snij de schaal open, zodat de font er in kan trekken

Snij de schaal open, zodat de kreeftsmaak zich in de pan kan mengen met de specerijen

RZ15.poldergamba (17)

Zit je met Andre schaaldieren te eten, dan waan je je even in een natuurdocu van de BBC waar de otter zijn prooi verorbert. De conservatieve culi-boer zal dat eerst een brug te ver zijn. Maar daar is een oplossing voor.Met chefkok Arjan Smit bedacht Blokland de kreeftkroketten. Ik zie wel een toekomst waarin je gewoon kroketten van Poldergamba’s uit de muur trekt bij de Febo.

Zo’n kroket kan toch de massa bereiken, en in het Groene Hart moet je jaarlijks vele tonnen kreeft kunnen oogsten. Ik had niet verwacht dat er zoveel leefden.

RZ15.poldergamba (13)

Eet de massa de poldergamba-kroket uit de muur, dan heb je een culinaire oplossing gemaakt voor een beest dat anders met het graven in kades maar overlast geeft. Dit is hoe je op de IMBY (in my backyard) manier met natuur omgaat. Uiteindelijk kunnen marktpartijen veel betere oplossingen vinden dan de dure en inefficiënte overheid/het bureaucratisch academisch complex, waarbij ze ook nog inkomen genereren uit het landschap.

RZ15.poldergamba (15)

…en zo zie je hoe Andre ze gewoon uit de boerensloot van het Groene Hart haalt. 
RZ15.poldergamba (2)

…iedere fuik bevatte meestal wel een kilo knisperende kreeften, met af en toe een visje er in. De levende snoek gooiden we weer terug.

 

RZ15.poldergamba

…tijdens het bomen door de poldersloot moeten we flink bukken, terwijl ik als luie fotograaf wat toekijk besef ik dat Andre een berenconditie moet hebben.

RZ15.poldergamba (7)

…hoe Hollands wil je het landschap hebben, even bukken voor de overhangende knotwilgen. Wat is er nu leuker dan wanneer je uit dit landschap gewoon natuurproduct kan oogsten.

RZ15.poldergamba (4)

..nou?

Kilometertje bomen door de boerensloot met aan weerszijden de fuiken uitgelegd

Kilometertje bomen door de boerensloot met aan weerszijden de fuiken uitgelegd

RZ15.poldergamba (10)

Bedenk dat deze poldergamba’s niet uit zo’n Aziatische kweek komen met de bijbehorende vervuiling. Ze smaken ook beter.