Sommige dieren redden zich prima in Nederland, als mensen ze maar niet bij bosjes afknallen. De raaf (Corvus corax) is zo’n vogel, ster van de Germaanse mythologie waar de Duitse Middeleeuwse folkband Corvus corax naar is vernoemd (zie filmpje van live-concert)

Habitat H2330

Habitat H2330

Zo bezocht ik vandaag de Sahara, een stuifzandje tussen Den Ham (Foto Konijnenberg) en Ommen. De Sahara is een grote zandbak met vliegdennen waar de lokale bevolking haar hond uitlaat. Maar niet zomaar een zandbak, het is ook Habitattype 2330 volgens Natura 2000 waar allerlei deskundigen zich buigen over de juiste beschrijving en herstelstrategie.

Locale hondenuitlaat

Locale hondenuitlaat

Niet dat de locals zich hier aan storen. Midden in het stuifzand lag nog een achtergelaten zandschepje in een zandkuil waar kindjes hadden zitten spelen. Verder zie je het typische zit-genietbankje op afstand staan, waar de recreant of hondenbezitter er even het zijne van mag denken.

Een raaf heeft altijd lol in het vliegen, zo beweegt hij door de lucht

Een raaf heeft altijd lol in het vliegen, zo beweegt hij door de lucht

En dan plots hoor je het typische raaf-contactgeluid. ‘Orh Orh’ met nog wat gebabbel voor en na. Als je terugroept komt de raaf even kijken welke zwartgeklede gek daar op een raaf wil lijken. Later zie je twee raven speels door het luchtruim dartelen, alles dat raven doen heeft een extra dimensie die intelligentie meebrengt.

Raaf van dichtbij, een gigakraai met het extraatje dat intelligentie heet

Raaf van dichtbij, een gigakraai met het extraatje dat intelligentie heet

Dat heb je dan dus ook in een overbezochte hondenuitlaat, die Sahara heet.

RZ15.sahara (5)