Gouke Moes.

Van een onzer correspondenten.

Het CDA in Provinciale Staten van Groningen wil inwoners duidelijkheid bieden over de mogelijke komst van een kerncentrale in de Eemshaven. Volgens de partij is er onrust ontstaan nadat de BBB de Eemshaven als potentiele locatie ziet voor een atoomenergie.

BBB-fractievoorzitter Gouke Moes zei eerder deze maand dat er in de provincie plek is voor een kerncentrale. Die reactie gaf hij aan RTV Noord nadat een meerderheid in de Tweede Kamer een plan wil voor niet twee, maar vier grote kerncentrales in Nederland. Zijn partij ziet een centrale in de provincie wel zitten.

‘Uiteraard hangt het van het plan af. Maar wij denken dat we het simpelweg nodig hebben. In de Eemshaven staan nu fossiele centrales. Als je daarnaast een kerncentrale bouwt en die aanzet zodra je de knop van de fossiele centrale uitzet, dan heb je een gefaseerd plan. Dat zou een idee kunnen zijn’,

aldus Moes enkele weken geleden.

Het CDA wil in een debat duidelijkheid van onder meer de BBB.

‘Wij horen van mensen uit met name het aardbevingsgebied dat die uitspraak voor veel onrust zorgt. Ze maken zich zorgen dat de Eemshaven potentieel in beeld is’, zegt Robert de Wit.

CDA geen tegenstander van kernenergie in de provincie

De Wit vraagt zich af of er wel een meerderheid voor te vinden is. De BBB zal volgens hem sowieso niet gaan instemmen met het debat.

‘Wij willen de onrust erover wegnemen. Een kerncentrale in dat gebied zal het vertrouwen in de overheid nog verder ondermijnen en de angst vergroten’, aldus de CDA’er.

Zijn partij is tegen een centrale in de Eemshaven. Als het debat er komt dan willen ze via een motie afdwingen dat die locatie niet als potentieel wordt gezien.

‘Ik wil duidelijkheid; dat het namelijk niet gaat gebeuren. Wij zeggen niet nee tegen kernenergie in onze provincie, maar op deze locatie willen wij het niet.’

De Wit zegt ook niet ‘automatisch ja tegen kernenergie’. Hij is van mening dat de provincie zich eerst vooral op de ontwikkeling van waterstof moet richten.

***

Bron: hier.

***