Screen Shot 2016-06-24 at 17.02.30

Dankzij een visser die door de NVWA werd gesnapt omdat hij wolhandkrab en paling ving in het Haringvliet voor het lekker opsmikkelen inclusief genot van een drankje… kom ik vandaag op het volgende. Liefst 13,5 miljoen euro kreeg het Wereld Natuur Fonds van de Postcode Gokkerij/Brievenbus-spammerij om beslag te leggen op het Haringvliet: dat stukje water moet dan een WNF-recreatieoord worden met een groenig excuus.

Omdat het WNF in de koloniale wingewesten van wijlen Prins Lockheed-affaire steeds minder welkom is, proberen ze hier in NL nu een voet tussen de groene deur te krijgen. Liefst ook met wat subsidie waar WNF-Rvt-trut Theresa Fogelberg via Buitenlandse Zaken dan weer wat publieke gelden losrommelt. Je hebt een corrupte overheid of je hebt ’t niet. In ons Italie aan de Noordzee moet het antwoord op dit dilemma, die van bevestiging zijn.

Wat mij betreft is het WNF-exit, opgerot met dit Groene Thuigh, en als Johan van de Gronden onder de grond ligt gaat hier de vlag uit. Maar zelf denken ze daar helaas anders over. En 70 miljoen euro inkomsten geven hen gelijk. Tel daarbij de zwakke persoonlijkheid Martin Kropff (ik heb ‘m ontmoet en hij kon zich geen houding geven, nuff said,  Rudy Rabbinge for President!) in de Raad van Toezicht, en de Ecostalin van het Noorden Han Olff met zijn rood aangelopen dictatorhoofd, en we hebben de garantie dat deze fondsenwervende plaag genaamd WNF nog lang onder ons zal zijn.

Nou ja. Vergeleken met de genocide op de Armeniers door Bondgenoot Turkije en nu hun genocide op de Koerden…. dan is zo’n ecotrut van WNF naast de deur toch een meevaller. Het had allemaal erger gekund, leven in Nederland anno nu is zo slecht niet. Over en sluiten.

Maar laten we de rode draad van dit verhaal vooral niet verliezen.

Het fondsenwervende bedrijf WNF werkt altijd met zogenaamde vlaggenschipsoorten bij hun landjepik.

Om die Haringvliet-miljoenen binnen te hengelen samen met de hobbyhengelaars van Sportvisserij Nederland, gebruikte het Wereld Natuur Fonds de paling. Die zou de Panda zijn, tot uitsterven gedoemd blabla enzovoort afijn je kent hun gezeik om geld binnen te hengelen onderhand wel.

De dioxinepaling
Wat heeft dit nu met die gesnapte palingvisser te maken? Wel, volgens onze corrupte overheid/NVWA- ambtenaren zou die palingvisser zo voedsel vangen dat ‘gevaar voor de volksgezondheid’ oplevert. Want dioxine. We kennen misschien nog wel de paniek die de mediasukkels van Zembla in de markt zetten over ‘dioxinepaling’? Ik meen dat dit in 2009 was. Je kunt mediasukkels van de Vara alles wijs maken, omdat ze toch geen bal verstand hebben van chemie of risico-analyse (voor de fijnproevers: linear no threshold). Je roept iets over ‘gif’ en het is meteen ‘boeh’ en ‘bah’ of ‘oeh’ en ‘aah’. Zzzzzembla. Ach guttegut.

  • En zo geschiedde.

Dankzij de Zembla-uitzending over dioxinepaling in- jawel- het Haringvliet ging die visserij daar in de ban. En ra ra ra, wie deed de metingen met die gifpaling? Dat was Tinka Murk. Zij is niet alleen onderdeel van het  Buckler der Nederecologie, Wetenschap op Bestelling-instituut in financiele problemen: Imares. Maar ze is ook bestuurslid bij de door het Wereld Natuur Fonds en Ministeries van zowel Economische Zaken als Infrastructuur en Milieu in de lucht gehouden….Stichting de Noordzee. En laat die nu ook net in die ‘Paling is Panda’-campagne meedoen.

  • Zo lijkt de cirkel bijna rond.

Het WNF is al vlot begonnen met het verjagen van natuurgebruikers op het Haringvliet, om daar vervolgens zelf vrij spel te hebben: zo is nu de theorie waar ik de meeste bewijzen in kan passen.

Het dioxine-verhaal van Tinka Murk/Zembla heeft daar fantastisch bij geholpen. Ze willen tegelijk de paling claimen als vlaggenschipsoort, waarmee ze de loterij-miljoenen en subsidies binnenhengelen. Ze maken tegelijk overal waar mogelijk de initiatieven van Dupan (Duurzame Paling) zwart, die met wetenschap en ‘paling over de dijk’ uit economisch eigenbelang bezig is met palingherstel. Omdat WNF die paling zelf op haar palmares wil bijschrijven, en passant het Haringvliet voor zichzelf in beslag nemend.

Met een visserij-vrij Haringvliet kunnen ze dan het ‘succes’ van hun wildernis-aanpak claimen, de mensvijandige natuurvisie die het WNF eigen is. Als dat zo uitkomt althans.

Paling hartstikke algemeen
Dat die paling helemaal niet met uitsterven bedreigd is, af en toe lekt dat wel eens naar buiten. Zoals via dit blog. Maar dan komt meteen de PR-Stasi van zowel WNF als Sportvisserij in actie met die sneue karperkwellers Marco Hans Kraal en Fred Bloot. Je gaat niet jarenlang met tientallen FTE reclamepersoneel zo’n slagzin ‘de Paling is de Panda’ op Goebbels-achtige wijze in Neerland’s kinderkopjes hameren…om die PR-droom en bijbehorende landjepik, subsidies en loterijmiljoenen je te laten afnemen door de realiteit.

De realiteit is dat die paling nooit uitsterft. Maar dat onze overheid verzuimt zich aan de regels rond vismigratie in de Kaderrichtlijn Water te houden, en dat Fort Nederland zo vooralsnog gesloten blijft. Maar dat die paling in de rivieren en ander toegankelijk water best algemeen is. Ik heb er in december nog heerlijk van gesmuld. Daar kan geen kweekpaling tegenop. Zo lekker vet! En met een sausje dioxine, dat gaf ’t net de spice die het nodig had.

 

PS: is die Boudewijn Poelmann nu al eens overleden?

En oh ja: ‘de toon’ van dit stukje. Ik las daar net in De Volkskrant een aardig artikel over.

Best een aardig stukje...voor een vrouw

Best een aardig stukje…voor een vrouw, omdat ze mannen citeert die wel doorhadden hoe het zit