Mark Rutte. Foto Shutterstock.

Terugkrabbelen achter een scherm van grote woorden.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Er is niets meer over van het eerdere klimaat-alarmisme van Mark Rutte. Hebt u het ook gezien? Het lijkt wel of hij geen herinnering meer heeft aan zijn overdreven grote woorden over de vermeende klimaatcrisis die ons allen bedreigt. Op de eerdere top in Glasgow zei hij nog dit:

‘Zoals ik gisteren zei tijdens de G20 top in Rome, gaat het nu alleen om actie, actie, actie. Implementatie, implementatie, implementatie. Dames en heren, jullie kunnen rekenen op het Koninkrijk der Nederlanden en wij rekenen op jullie. ‘

Rutte sorteert al weer voor op een nieuwe politieke werkelijkheid: minder, minder, minder geld voor klimaatbeleid.

En nu op de klimaattop in Dubai, bij de oprichting van het klimaat-schadefonds dat de wereld moet afhouden om niet ‘richting hel te gaan’, dat moet voorkomen dat mensen niet omkomen op een ‘kokende planeet’, komt ons ooit zo trotse land met een fooi: een vrekkige 15 miljoen voor een hele wereld in nood. Voor Caribisch Nederland is zelfs 35 miljoen beschikbaar. En vorig jaar kocht het Koninkrijk nog een Rembrandt van 150 miljoen. We schieten elk jaar voor meer dan 100 miljoen vuurwerk de lucht in.

Rutte durfde zich niettemin glimlachend naast VN-secretaris Guterres te laten fotograferen, die op de top nog riep dat het klimaat nu ineenstort ‘in real time’. Rutte wil kennelijk niet meer meegaan in dit soort diplomatieke terreur. Een kleine politieke schande is dat hij onze minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) ook in haar hemd zet. Kaag aan het woord op de vorige top in Egypte:

‘Zonder het grote geld, echt geld, serieuze financiële keuzes, zullen we de doelen niet halen’, zei de minister. Als we geen wereld meer hebben om in te leven is het einde oefening.’

Ineens is Rutte, naast gierig, ook ineens sceptisch. Het heeft volgens hem zoveel moeite gekost om de doelen die we nu hebben in zicht te krijgen en hij ziet daarom de zaak alleen lukken als ‘we’ in de komende jaren ‘grote technologische doorbraken’ krijgen: met oliesheiks.

Jan van Friesland.

De vraag is of de premier nog wel voldoende mandaat heeft, omdat een volgend kabinet met Wilders weleens veel minder geld zou kunnen uittrekken voor klimaat. Rutte wuift de vraag handig weg bij de NOS:

‘Dat betekent niets voor de afspraken die hier worden gemaakt. De formatie duurt eindeloos lang, je weet nooit wat de uitkomst zal zijn. Het huidige kabinet heeft een lijn, en die zetten wij voort en daar is volgens mij veel steun voor.’

Rutte sorteert al weer voor op een nieuwe politieke werkelijkheid: minder, minder, minder geld voor klimaatbeleid. Hij lijkt ineens geheel van het klimaatalarmisme genezen. Nu de nieuwe VVD nog.

***