Rewilding is ouwe meuk, gaaap. De meeste 'wilde' lynxen in Midden Europa stammen nu af van uitgezette exemplaren in de jaren '70 in de Jura. In Noord Europa maken ze al jaren een sterke opmars, hier waren ze nooit uitgeroeid

Rewilding,gaaap. De meeste ‘wilde’ lynxen in Midden Europa stammen af van uitgezette exemplaren in de jaren ’70 in de Jura. In Noord Europa maken ze al jaren een sterke opmars zonder hulp van nep-deskundigen van de Postcode Loterij. Hier waren ze nooit uitgeroeid

Je ziet in media steeds meer reclame opduiken voor ‘wildernis’, zoals bij Brandpunt. Een media-huppelmeisje maakte een advertorial voor de commerciële safari-activiteiten van Wouter Helmer in ruil voor een snoepreis die publiek is betaald. De redactie maakte reclame voor Rewilding Europe van Wouter Helmer (oprichter Ark, de grote graasdependance van WNF) en het Wereld Natuur Fonds.

Die roep om ‘wildernis’ komt namelijk volledig uit hun  koker. Er zijn nu op Europees niveau 3 clubs actief die ‘wildernis’ promoten, waarbij de club van Wouter Helmer in 2014 nog op 9 ton euro LIFE+-subsidies kon rekenen.

Daarnaast krijgen ze uiteraard geld van de Postcode Loterij. Rewilding Europe lijkt bij nader inzoomen vooral een toerisme-operator op publieke kosten die zichzelf als ‘goed doel’ verkoopt om zo voor loterij-miljoenen in aanmerking te komen. Dat bespaart ze de moeite van een deugdelijk businessmodel.

Rewilding is een marketingkreet, waar je eerder gewoon ‘herintroductie’ als term gebruikte: mensen zetten al decennialang weer wilde dieren uit op plekken waar ze voorheen uitstierven. Met het verschil dat je nu ook vee kunt uitzetten- die graasmachines van natuurclubs- in gebied waar ze eeuwenlang nooit enige rol speelden.

Gratis reclame voor je bedrijf, het kan bij de NPO

Gratis reclame voor je bedrijf? Bel de mediasukkels bij de NPO voor mogelijkheden in ruil voor een snoepreisje

Een andere wildernisclub heet European Wilderness Society, en wordt geleid door Max Rossberg. Die kregen een vooralsnog bescheiden EU-subsidie van 40 duizend euro. Rossberg is de ex-directeur van het door de Europese Commissie op de been gehouden WWF Europe. Dit Brusselse lobbykantoor van de meer dan 0,6 miljard euro per jaar toucherende multinational WWF lobbiet zo op publieke kosten voor meer Europa en de vernietiging van betrouwbare energievoorziening.

Daarnaast is er op Europees niveau nog een Duitse club actief, die vooral de religieuze wortels van het ‘wildernis’-concept onthult: Simply Wildernis.  Zij motiveren zichzelf als volgt:

At SW (Simply Wilderness) we are strongly convinced that

1. the god of the bible created the earth as a wilderness (…onzin: het ‘Paradijs’ is Perzisch voor Ommuurde Tuin RZ), as HIS huge garden for men and women to live in. Inside this wilderness HE shows us WHO HE IS.
His order to men was to subdue all beings in the same way that god subdues men: with authority and love!

2. we as men, women and children need experiences in the wilderness to get a real and balanced picture of god and to conceive what the initial order for us was and is today.

3. these experiences in the wilderness will change our hearts deeply and will motivate us to live a sustainable life. The tours through the wilderness can make us humble,
fear god, get wise and make us absolutely determined to live to our calling when coming back into human civilization.

4. Wilderness changes people in a way that they actively start to protect other humans, animals and plants.

RZ16.Goering (64)

Bij het Waddenfonds maakt  de voormalige programmamanager van het Wereld Natuur Fonds Bram van de Klundert nu als voorzitter de geesten rijp voor ‘wildernis’. Ruben Riefenstahl werkt al aan zijn volgende propagandafilm waar hij de Waddenzee als ‘wildernis’ gaat promoten. Na eerder de Triumf des Neue Wildernis te maken over de Kadaverdisziplin van Freiherr Franz von Vera met zijn Germaanse oerboerderij.

Wildernis is echter geen ecologisch concept maar een cultureel verzinsel van een natuur zonder historische en culturele wortels, gebaseerd op geschiedsvervalsing. Daarin krijgen Salon Socialisten (SS’ers) met een baantje bij de overheid of een NGO een religieuze ervaring. Als ze maar alle mensen eerst verwijderen door op de stoel van de overheid plaats te nemen.

Zoals de Amerikanen de Indianen van hun jachtgronden van Yellowstone verdreven moeten dan de garnalenvissers opkrassen, en dan krijgt Van de Klundert zijn groene orgasme. Een zelfde geldt voor amateur-filosoof Johan van de Gronden, die als scheidend directeur van Wereld Natuur Fonds dit ventileerde in zijn reclamebode Dagblad Trouw:

de grondslag voor natuurbehoud is uiteindelijk een morele. Het besef van verwondering, ontzag en huiver dat gepaard gaat met een primaire natuurervaring is de bron van deugden als matiging en bescheidenheid en volgens mij tevens het oermotief voor natuurbescherming

En dan gaan ze samen mediteren in de duinen en zo. Je gunt ieder zijn geloof, maar laat ze hun religie dan niet met subsidies aan andere natuurgebruikers opdringen.

De wolf heeft geen 'wildernis' of WNF nodig, het is een cultuurvolger die zichzelf prima redt

De wolf heeft geen ‘wildernis’ of WNF nodig, het is een cultuurvolger die zichzelf prima redt

Rewilding positief gezien
Rewilding is een geiler en vernieuwender klinkende naam voor herintroducties, wat biologen al decennia doen.  Op professionele wijze zet in geselecteerde gebieden weer (roof)dieren terug die daar door overbejaging en vervolging verdwenen.  Een voorbeeld is de Lynx, die in de Jura in de jaren ’70 werd geherintroduceerd en die zich weer uitbreidt. Je zet dan dieren weer uit in gebieden waar deze vroeger voorkwamen en waar voldoende draagkracht is.

Dat deden de Zwitsers met professionele ecoloog en roofdierbioloog Urs Breitenmoser van Stichting Kora. Die blijven dan ook jaren actief begeleiden en fatsoenlijk onderzoek doen. Wanneer je het met professionele wildbiologen doet in plaats van geldgeile fondsenwervende amateurs, heb je zo weer een prachtige aanwinst. Opvallend is dat je deze professionals niets hoort mijmeren over ‘wildernis’ en andere religieuze kreten, ze praten over ‘herintroductie in het CULTUURlandschap’ van Europa.

De wolf, die heeft geen steun nodig van mensen. Het is een snel verspreidende cultuurvolger, die zoals de Duitsers doen hooguit begeleidende studie van wildbiologen nodig heeft: vooral bij management van confrontaties omdat ze zich aan vee vergrijpen. Veel andere grote roofdieren als zeearend en steenarend breiden zichzelf zonder vervolging wel weer uit. Beren doen dat ook. Bij de lammergier is een groot herintroductieproject nodig geweest in Oostenrijk. En die doet het nu ook weer aardig.

In Ierland kreeg de steenarend een helpende hand, ik bezocht bioloog Lorcan O Toole daarvoor. Maar de op agressieve wijze door Wereld Natuur Fonds opgedrongen windturbines- ook in de reclame bij het NPO-filmpje- vormen een bedreiging voor het succes (en niet alleen daar). Het Wereld Natuur Fonds is dan ook de meest beschamende leugenachtige en corrupte verzameling geldbelust tuig dat in natuurland rondloopt.

Maar in marketing zijn ze weer goed, dus hebben ze de media in hun tas.

Herman Goering herintroduceerde al oerpaarden, het concept rewilding is door de Nazi's uitgevonden

Herman Goering herintroduceerde al oerpaarden, de Nazi’s pionierden al 80 jaar terug met ‘rewilding’

Wouter Helmer en WNF uit op geld
In Lapland heeft de wolf alvast geen Wouter Helmer nodig, de beer (meestal afkomstig uit Rusland) evenmin, en de Lynx ook niet. In Finland zetten ze beren die de Russische grens overkomen eerst op de foto: dat doen natuurfotografen die voor de kans betalen. En 500 meter verder schieten jagers ze vervolgens dood, want ze hebben geen behoefte aan beren. Dat vertelde de burgemeester van zo’n Karelisch grensplaatsje me, toen ik ‘m tegenkwam in Helsinki.

Dus nuchter gezien hebben ze daar niets te zoeken, tenzij ze daar als toerisme-operator hun slaatje willen slaan ondersteund met subsidies. Helmer en WNF-mensen zijn typische parasieten en tweedehands-natuurverkopers die een slaatje willen slaan uit autonome trends en het werk van anderen, wanneer dat eenmaal succes lijkt te hebben.

Rewilding in handen van Postcode Loterij-clubs lijkt vooral gericht op winstbejag: ze willen een voet tussen de deur bij een reeds een kwart eeuw of langer ingezette autonome trend, de zelfstandige terugkeer van beren en wolven in Europa. En een greep nemen uit de subsidiepot. Tegelijk kan ARK zo haar overschot grote grazers weer dumpen in andermans terrein elders in Europa, om dat dan als visionair natuurbeheer te verkopen. Met subsidie en loterijgeld kun je zo iets verkopen waar eigenlijk geen vraag naar is.

Dat heet dan ‘het goede doel’ :-)

Ondertussen is die verwildering van Europa/ontvolking van het platteland al een halve eeuw gaande, ook bij ons in Oost Groningen en Friesland, of Drenthe. Zelfs Drenthenieren helpt er niet tegen, en ook daar keert de wolf vanzelf terug zonder enige hulp van ‘deskundigen’. Ook het Spaanse Nationale Park Sierra Nevada ontstond vooral doordat de boeren naar de kust trokken om badgasten te bedienen.

Nou ja, iedereen moet tot zijn inmiddels 67ste steeds maar weer verzinnen hoe ze de hypotheek afbetalen, en daarbij het leven ook een beetje interessant houden. Dus het is gewoon handig gedaan en goed in media verkocht.