Ondanks het feit dat Duitsland nooit tsunami’s heeft gekend, heeft de reuzengolf die in maart 2011 de kerncentrale van Fukushima (Japan) trof, aanleiding gegeven tot een angstpsychose tegen kernenergie in Duitsland, die door de links-groene partijen werd geëxploiteerd om terreinwinst te boeken. Mede om haar politieke opponenten de wind uit de zeilen te nemen, besloot de regering-Merkel alle kerncentrales in Duitsland te sluiten – een operatie die in 2022 zou dienen te zijn voltooid. Acht van de zeventien eenheden werden op kortere termijn gesloten.

Daarbij rees natuurlijk de vraag: wie betaalt de rekening? Tot dusver heeft de regering de andere kant op gekeken. Maar de elektriciteitsmaatschappijen konden het daar natuurlijk niet bij laten zitten en eisen nu via de rechter schadevergoeding.

De Zweedse elektriciteitsmaatschappij Vattenfall (tevens eigenaar van Nuon), eist nu voor de sluiting van haar kerncentrales in Brunsbüttel en Krümmel een schadeloosstelling van € 5 miljard. Als Zweeds staatsbedrijf heeft Vattenfall dat bij het ‘International Centre for Settlement of Investment Disputes’ (ICSIND) in Washington aanhangig gemaakt. Ook de andere producenten van kernenergie, RWE, Eon und ENBW, hebben schadevergoedingen geëist, maar als Duitse particuliere ondernemingen hebben zij hun klachten ingediend bij het Duitse constitutionele hof.

Hoe het ook zij, als al deze bedrijven hun zin krijgen, zal Duitsland megaschadeloosstellingen moeten betalen. Voor de betrokken bedrijven zal dat een pleister op een diepere wond betekenen, namelijk de vernietiging van hun verdienmodel als gevolg van de Energiewende. Of ze dat zullen overleven, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Onder de titel, ‘Schiedsprozess Vattenfall gegen Deutschland beginnt’, rapporteerde de FAZ onlangs.

Das kann teuer werden: Der Stromkonzern Vattenfall will 5 Milliarden Euro Entschädigung vom Bund. Ob das angemessen ist, entscheiden Washingtoner Richter.

BERLIN, 30. September. In den Streit um eine milliardenschwere Entschädigung des schwedischen Staatskonzerns Vattenfall für den vorzeitigen deutschen Atomausstieg kommt Bewegung. Mitte Oktober wird sich ein Schiedsgericht in Washington mit dem unter dem Aktenzeichen „ARB/12/12“ geführten Fall „Vattenfall AB und andere gegen die Bundesrepublik Deutschland“ befassen. Das machten das zur Weltbank gehörende Gericht und das Bundeswirtschaftsministerium am Freitag bekannt.

Die Parteien sind in der Angelegenheit sehr verschwiegen. Vattenfall hatte die Klage am 31. Mai 2012 eingereicht, wie aus Gerichtsdokumenten hervorgeht. Sie richtet sich gegen die von der Bundesregierung verfügte entschädigungslose vorzeitige Abschaltung der beiden Kernkraftwerke Brunsbüttel und Krümmel als Reaktion auf das Reaktorunglück im japanischen Fukushima vor gut fünf Jahren. In der Angelegenheit laufen auch Klagen von Vattenfall und den anderen drei Atomkonzernen RWE, Eon und ENBW gegen die Bundesregierung vor dem Bundesverfassungsgericht.

Vattenfall sucht als einziges Unternehmen seine Ansprüche vor dem Schiedsgericht durchzusetzen, auch weil seine Klagebefugnisse als Staatsunternehmen vor dem Bundesverfassungsgericht umstritten sind. Grundlage des Washingtoner Verfahrens ist der von Deutschland unterzeichnete „Energiecharta-Vertrag“. Darin ist auch eine „stets faire und gerechte Behandlung“ von Investoren festgelegt.

Lees verder hier (achter betaalmuur).

Hopelijk dat deze nieuwe ontwikkelingen de Duitse regering aanleiding geven om nog eens na te denken over de economisch rampzalige Energiewende en daaruit de enige verstandige conclusie te trekken. Ophouden!

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.