Kun je de valk zien zitten?

Kun je de valk zien zitten?

Op een steenworp afstand van De Abdij (mijn huis) staat de zendmast van Spannenburg, een betontoren van 118 meter hoog waarop een paar slechtvalken broedt en overwintert. Het is een ideale plek voor deze snelste jagers ter wereld, want vlakbij heb je het water van de Brekken met watervogels en ander jachtwild.

Daar is ze

Daar is ze, hoewel, dit lijkt meer de tarsel (het ventje, die is kleiner)

Je kunt de valken af en toe ook in het voorbij rijden zien als ankertje, aanzeilend op de luchtstroom rond de toren. Vanaf de zendmast jagen ze op de vele vogels die in de polder en rond het water zitten. Zoals de smienten (fluiteendjes). Heel sneaky laat de valk zich vanaf de toren van 100 meter hoogte als een raket naar beneden glijden, en met een torpedovlucht stort ze zich tussen de eendjes.

rz16-as-the-falcon-her-bells-5

Kop in de veren, hij slaapt

Kop in de veren, hij slaapt

Toen ik mijn camera niet bij me had zag je het gebeuren. Voor de valk aan de jacht begint, schudt ze eerst haar veren uit. Dat kon je haar zo op 100 meter hoogte zien doen. Plots was ze ineens verdwenen, en je denkt: waar is ze, heb ik haar gemist.

Dan verderop zie je de vlucht eendjes in een kluit heen en weer zwenken. Ze moet in actie zijn gekomen.

rz16-as-the-falcon-her-bells-4In een saltovlucht stort ze zich er plots tussen, die enorme snelheid, als een bliksemschicht, PATS een wolk veren als ze een eend bij de kladden vat. Onderstaande foto is dan ook gemaakt toen ik met een valkenier mee was…Maar dan krijg je de indruk

rz16-as-the-falcon-her-bells-3

De onderste is de naderende valk, die een eend probeert te vangen

Dit is het typische ankertje, als ze zich op de prooi storten

Dit is het typische ankertje, als ze zich op de prooi storten

Op de grond gaat de worsteling nog even voort. Dan begint ze als een razende te plukken en eten van de eend, terwijl enkele kraaien in komen vliegen, wachtend tot ze de restjes kunnen opeten.

Heel lullig, de andere eendjes kijken op veilige afstand van 50-100 meter toe hoe een soortgenoot wordt verorberd. En ze vluchten niet weg, want de volgende dag zit de zelfde kudde smienten er weer. Een van hen zal later weer de lul zijn.

rz16-as-the-falcon-her-bells-11

Iedere dag ga je nu kijken rond het zelfde tijdstip. Roofvogels hebben namelijk vaak een vrij strak tijdschema, waarin ze bepaalde activiteit ondernemen. Dikke kans dat als je ze om 12 uur ziet, dat ze er de volgende dag weer rond die tijd zijn. Dat was vandaag ook weer het geval. Eerst niets te zien, en plots rond 1230 kwam hij aanvliegen.

Ooit wil ik de ideale droomplaat schieten, zoals fotografen als Nick Dunlop dat al deden. Het ankertje in de lucht, de kluit met eendjes bij een dreigende lichtval van regenwolken en een straal zonlicht.

De prooi van de valk, onderaan de voet van de toren. Iedere dag tot 2 dagen zal er 1 eend weer de lul zijn

De prooi van de valk, onderaan de voet van de toren. Iedere dag tot 2 dagen zal er 1 eend weer de lul zijn

Een valkeniers-valk

Een valkeniers-valk

Toen de valk de smient ving, ik stond gewoon te applaudisseren. Daarom, als je oog voor natuur hebt verveel je je geen moment. Je hoeft maar naar buiten te gaan en er is van alles te beleven.

Het bovenste stipje is een valk, dat moet nog een ankertje zijn en dan benadert het de ideale foto

Het bovenste stipje is een valk, dat moet nog een ankertje zijn en dan benadert het de ideale foto

rz16-as-the-falcon-her-bells-13