De vooraanstaande Duitse klimatoloog en klimaatalarmist pur sang, Mojib Latif, verklaarde in 2000:
„Winter mit starkem Frost und viel Schnee wie noch vor zwanzig Jahren wird es in unseren Breiten nicht mehr geben“, sagt der Wissenschaftler Mojib Latif vom Hamburger Max-Planck-Institut für Meteorologie in einem Spiegelartikel vom 1.4.2000.
Bron hier.
Toch zijn de winters in Duitsland de laatste decennia kouder geworden. En nu meldt ‘Bild’:
Experten befürchten Eisigster Winter-Einbruch seit Jahren.
Berlin – Es könnte der strengste Wintereinbruch seit 2010 werden! Neueste Computer-Modelle erwarten ab Mitte Januar einen Frost-Winter bis minus 20 Grad.
Dipl.Meteorologe Dominik Jung (wetter.net) zu BILD: „Bereits nach Neujahr gehen die Temperaturen runter, ab dem kommenden Wochenende droht dann Dauerfrost im ganzen Land.“
Danach kommt es knüppeldick: Jung erwartet nachts bis minus 10 Grad, stellenweise bei Schneefall bis minus 15 Grad, an den Alpen sogar bis minus 20 Grad.
Jung: „Mit Schnee muss nach diesen Prognosen überall im Land gerechnet werden.“
Auch der DWD bestätigt den Kälte-Einbruch. Im neuen Jahr können auch viele Wintersportfans endlich auf ihre Kosten kommen. Der erste Schnee des Jahres wird für die Nacht zum Montag erwartet, auch tagsüber kann es zumindest in der Südosthälfte bis in tiefe Lagen schneien.
Lees verder hier.
In een vorig leven heb ik ooit eens in een onverwarmde kamer geslapen in de Dolomieten (Noord-Italië). Buiten was het kouder dan –20 graden Celsius. Ik wens het niemand toe.
Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hier, hier, hier, hier en hier.
@Hans nou de beste wensen voor 2017.
Altijd weer leuk zo’n praatje over het weer. In ons berggebied Auvergne Alpes hebben we het nog nooit zo zonnig en droog gehad. Ik geloof dat we al 24 ‘zon’ dagen achtereen hebben gehad.
Er ligt dan ook nergens een spat sneeuw. Net als in Duitsland trouwens zoals je artikel aangeeft. In Zwitserland zijn zelfs bosbranden en is het sinds het begin van de metingen nog nooit zo droog geweest.
Tja dan komt er altijd natuurlijk weer iemand die een ‘horror’ winter gaat voorspellen. Het schijnt hier ook wat kouder te worden vanaf volgende week. Nou zijn we hier wel wat gewend hoor. Temperaturen tot min 25 zijn echt geen uitzondering en dan zijn zelfs de rivieren bevroren en ligt er meters sneeuw. Lastig om je diesel te starten., beetje bij mengen met benzine tot 15%.
Maar ja lang zal die vermeende ‘horror’ winter niet kunnen duren dit jaar, hooguit een paar weken. Dan wordt de zon weer te warm en krijg je weer van die bruin verbrande mensen met die afdrukken van hun sneeuwbril op straat.
Elfstedentochtje misschien?
Als ze de ‘Luts’ daar bij Balk tenminste op dikte krijgen. Die wil nog wel eens wat roet in het eten gooien
Voorspoedig 2017 allemaal. Gisteravond de talentloze ergernis van “cabaretier” Claudia de Brei voortaan onder te brengen in zendtijd voor politiek partijen (PvdA). Wim Kan is nog altijd ongeëvenaard. Kunstmatige sneeuw is troef in de Alpen.
Nieuw jaar, nieuwe kansen! Ik hoop dat er op deze site op een zinnige manier gediscussieerd kan worden over het klimaat en alles wat er mee te maken heeft. Met goed onderbouwde artikelen, zinnige reacties en respect voor elkaars standpunt.
Jammer genoeg is het eerste artikel is gelijk alweer slecht onderbouwd. Iemand verwacht de ergste koude-inval sinds 2010. Zo kan ik het ook; dat soort voorspellingen zijn er elk jaar. Het geeft gelijk ook aan dat de normen verschoven zijn. De afgelopen winters waren niet erg koud of ronduit zacht.
“Toch zijn de winters in Duitsland de laatste decennia kouder geworden”. Waar dan, en volgens welke criteria?
Feit is dat op sommige plaatsen het langjarig gemiddelde van één van de wintermaanden iets naar beneden is gegaan. Voor zover ik weet geldt dat nergens voor het gemiddelde van alle wintermaanden. Het is een gevolg van het feit dat er zich in de winter vaker een hogedrukgebied ophoudt boven centraal Europa. Daardoor is er minder aanvoer van zacht oceaanlucht. Dat is ook klimaatverandering. Het is slecht nieuws voor wintersport liefhebbers, want daardoor valt er minder sneeuw in de Alpen. Dit jaar is daarvan weer een extreem voorbeeld.
Kijk voor het langjarig temperatuurverloop van Duitsland op
http://www.logboekweer.nl/Deutschland/Deutschland.htm
Of van andere plaatsen in Europa:
http://www.logboekweer.nl/International/EuropeTemperatureHistory.htm
De komende maanden zal ik het weer eens bijwerken, met gemiddelden over 1987-2016
Bart, Wat moet ik met die 52 weerstations in Duitsland? Hoe kan ik daaruit abstraheren dat de winters niet kouder zijn geworden de afgelopen 20 jaar? Want wat Hans betoogde is dat Latif’s voorspelling over de zachter wordende winters door de data gelogenstraft wordt. Daar moet je op reageren. Als jij oproept tot “een zinnige manier van discussiëren” zou je toch zelf het voorbeeld moeten geven.
Bart,
In de link zie je een grafiek van de wintertemperaturen in Duitsland.
https://wobleibtdieglobaleerwaermung.wordpress.com/2016/01/20/kaeltewelle-bis-in-den-februar-2016-latif-2000-es-wird-keine-kalten-und-schneereichen-winter-mehr-geben/
Klopt die niet volgens jou?
Dank Hans, dat is tenminste wat concreter. Ik heb nu niet uitgebreid tijd om er verder naar te kijken. Ik ga er vanuit dat er uit gegaan wordt van de officiële ‘durchschnitttemperatur’ van Duitsland. Dat heb ik niet gechecked. Vergelijk eens met de volgende figuur:
https://de.wikipedia.org/wiki/Zeitreihe_der_Lufttemperatur_in_Deutschland#/media/File:Temperaturreihe_Deutschland,_Winter,_30-10.PNG
De verschillen komen voort uit het volgende. Er is een verschil tussen het weergeven van een doorlopend gemiddelde en het trekken van een trendlijn in een dataset over een beperkte periode. In het laatste geval zie je niet meer hoe die periode zich verhoudt tot wat daarvoor is gebeurd. Dat zelfde probleem zie je bij de bekende woorfortrees grafiekjes.
In beide gevallen mist de meest recente winter 2015-2016. Deze was in Duitsland extreem zacht.
Nog een aanvulling van Wikipedia:
“In den letzten 25 Jahren stiegen die Wintermitteltemperaturen deutlich an. In diesen Zeitraum fielen die zweitwärmsten Winter 1989/90 und 2015/16 mit 3,6 °C (gemeinsam mit 1974/75), die 2006/07 mit 4,4 °C nochmals um deutliche 0,8 °C übertroffen wurde.”
Statistisch lijkt mijnsinziens hier geen sprake van een trend, daarvoor zijn de waarnemingen veel te volatiel. Dus geen negatieve trend, maar ook geen positieve trend.