Minister van Economische Zaken Robert Habeck (Groenen) leidt de Duitse economie naar een ramp. Foto Shutterstock.

 

Het Duitse Blackout News rapporteert over hoe de Duitse overstap naar hernieuwbare energieën van “een hausse naar een crisis” is gegaan.

Door Pierre Gosselin.

Het was nog niet zo lang geleden, toen de rentetarieven en de inflatie laag waren, en de economie en de activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie in Duitsland floreerden.

Maar nu meldt Blackout News hoe “de vooruitzichten voor de duurzame energiesector drastisch zijn verslechterd” en hoe het moeilijk is geworden betaalbare grondstoffen te verkrijgen. Fabrikanten zijn nu aan het wankelen.

“De duurzame energiesector staat voor de afgrond” en staat “op de rand.”

“De S&P Global Clean Energy Index, die de prestaties van de sector monitort, is de afgelopen twaalf maanden met 32% gedaald, terwijl de mondiale aandelenmarkten met 11% zijn gestegen”, schrijft Blackout News. “Deze verliezen op de aandelenmarkt treffen niet alleen de bedrijven zelf, maar ook de investeerders en aandeelhouders die in duurzame energie hebben geïnvesteerd.”

Hele artkel (in het Duits) hier. 

Minder werkuren, banenverlies

Blackout News meldt ook hoe de Duitse economie in het algemeen, de grootste van Europa, op haar grondvesten aan het afbrokkelen is. Fabrikant van bouwmachines Liebherr bijvoorbeeld “zet 1000 werknemers gedurende 9 maanden op werktijdverkorting.”

Ook Stiehl, Gardena en Hansgrohe “kiezen voor werktijdverkorting en banenverlies.”

Andere bekende Duitse bedrijven die bezuinigingen plannen, zijn onder meer de textielgroep Groz-Beckert in Albstadt-Ebingen en de kettingzaagfabrikant Stihl,

“De stijgende inflatie en de bouwcrisis zijn twee van de belangrijkste redenen voor de huidige economische onzekerheid. De stijgende inflatie zet de huishoudens onder druk”, meldt Blackout News.

De belangrijkste motor van de inflatie en alle Duitse economische ellende? De stijgende energiekosten veroorzaakt door het incompetente energiebeleid van de overheid.

***

Bron NoTricksZone hier.

***