...dit was het laantje, zie je de berken links?

…dit was het laantje, zie je de berken links?

Vandaag bezocht ik- met pijn in het hart- het voorheen meest idyllische stukje van de Noordelijke Friese Wouden bij Veenwouden, waar een eeuwenoud steenweggetje door het coulissenland kronkelde. De Centrale As is hier vierbaans als streep doorgelegd, en wat rest zijn ontwortelde boomstronken van eeuwenoude singel-eiken, berken, meidoorns, inheemse rozen, vuilboompjes.

Bij wijze van zelfkastijding ga je dan toch. Snik, en lees HIER de historie van totstandkoming.

 

...en dit is wat ze er van maakten

…en dit is wat ze er van maakten. Fryslan boppe

...zie de berken hier

…zie de berken hier

RZ17.Centrale As (19)

Geen enkele moeite is gespaard om de kosten zo hoog mogelijk te maken bij die vierbaansweg van nergens (Opeinde/Garyp) naar helemaal nergens (Tietjetrekkeradeel).

RZ17.Centrale As (8)Het is bij mensen met een IQ van maximaal 100 niet moeilijk voor te stellen wat hun overwegingen waren voor deze weg.

  1. Beter in 1 keer goed, dan doen wat de bevolking wil, dat heet dan bestuurlijke daadkracht.
  2. Het is maar gratis geld, namelijk van het Rijk/de belastingbetaler (een half miljard euro, die de regio nooit zal terugverdienen met waardecreatie in de echte economie)
  3. Wai will’n dat de joigd niet wegtrekt maar wurkgleug’nhiet kraigt (de jeugd met IQ100 plus trekt nu met 100 kilometer per uur weg in plaats van 80)
  4. Je moet toch wat.

En met name dat laatste argument gaf de doorslag. Iet Giet Oan.

...dikke oude boomstronken van eeuwen

…dikke oude boomstronken van eeuwen

RZ17.Centrale As (25)

Wel, het moet gezegd: geen volkje dat zo nijver en kundig asfalt kan aanleggen als de Nederlanders. Zodra Maynard Keynes bij de Nederlandse overheid aanschuift om de bouwsector door  magere economische tijden te loodsen met gemeenschapsgeld en Crisis en Herstelwet, dan zet ieder ingenieursbureau haar beste beentje voor.

Er is toch niemand die je kan tegenhouden.

RZ17.Centrale As (7)

...zoals het was

…zoals het was

Je zegt: het gaat 250 miljoen kosten om het politiek te verkopen, en dan mag je daarna kosten overschrijden. Een weg terug is er niet en subsidie moet rollen.

RZ17.Centrale As (12)RZ2010Waldenweb1
Hoppa, hier nog een aquaduct met gesubsidieerde spelfout, een akwadukt. En hoppa, daar nog even onder het spoor door, kon ingenieursbureau X/IJ nog even het beste van zichzelf laten zien.

...wat mag dit zijn voor wonderlijke creatie?

…wat mag dit zijn voor wonderlijke creatie?

De meest wonderlijke ingenieurscreatie vormt de natuurcompensatie. Wanneer je er als argeloze automobilist onderdoor rijdt, dan vraag je je al af: wat mag dat nu weer in godesnaam zijn. Kunst…. of zo?

Zo’n stalen installatie van de Rietveldacademie ‘Zonder Titel’, maar bovenal: Met Subsidie. Kunst…. in Friesland? Wai sain toch sssso gw’oan gebleuv’n?

Dat kan het dus niet zijn.

Het lijkt ook wel een technisch communicatiemiddel. Hebben ze in Drenthe de Lofar-telescoop met hypergevoelige antennes om de oerknal af te lezen….dan heeft Friesland nu een eigen variant om met krachten in de ruimte te communiceren. De Boerknal!

De bevolking krimpt. Dus weinig verstoring van je signaal.

..ra ra wat is dit?

..ra ra wat is dit?

Maar dan langzaam begint het te dagen. Nee, dit is natuurcompensatie. Het heeft zelfs een officiële naam. Een Hop Over, in het genre eekhoornbrug, dassenroltrap, haasje-over (Ecoduct), otterzwemparadijs met vloerverwarming, vleermuis-flyer. Een marter-crossover zodat de steenmarter in het ene weiland ook in het andere weiland de jonge vogels kan opeten zonder zelf als roadpizza te eindigen. En nou godsamme doe er een hamster-hangover bij.

Cognitieve dissonantie in haar ecologische vorm.

Bestuurlijke daadkracht betekent: niet luisteren naar alternatieven

Bestuurlijke daadkracht betekent: niet luisteren naar alternatieven

Alles moet stuk, en de boer maakt er wel een kunstgrasveld van..

Alles kaal, en de boer/agro-coureur maakt er wel een kunstgrasveld van..De Koele Velden des Doods van de tussen overregulering en hypotheeklast uitgeknepen boerenstand

...ook de boer gaat met z'n tijd mee en haalt alle singels weg, de grasmat moet beter dan bij Ajax

…ook de boer gaat met z’n tijd mee en haalt alle singels weg, de grasmat moet beter dan bij Ajax. Oei paniek, dreigt daar zelfs een….bloem…op te komen. Destroy! Hier leeft werkelijk helemaal niets, nada meer, behalve een schuld aan de Rabobank die met haast ingelost moet

Het idee is als volgt. Je vernielt meer dan 700 hectare coulissenlandschap met singels en smijt een een kwart tot half miljard euro gemeenschapsgeld over de balk. Je weet zelf ook wel: daar wordt het landschap niet beslist mooier van. En er zit geen (terug)verdienmodel achter 2 minuten tijdwinst voor een paar duizend mensen uit Tietjetrekkeradeel en Dokkum.

Zo was het...

Zo was het…

Zo werd het

Zo werd het

Je vernielt dus publiek kapitaal en leefgebied van dieren. Terwijl de overheid tegelijk nog nooit zo hard riep dat ‘biodiversiteit’ zo belangrijk is en ‘groen’, duurzaam vooral ook, ja duurzaam.

RZ17.Centrale As (17)

En daar plak je dan twee vleermuispleisters over. Een Hopover. Een flaaiover voor de vleermuuz’n. Het schijnt dat die vleermuizen hier staan te dringen, als kinderen bij de rollercoaster van de Efteling, wie er als eerste over mag. Ze vechten er om.

Lokale bewoonster, volgens haar nog steeds evenveel verkeersdruk langs huis

Lokale bewoonster, volgens haar nog steeds evenveel verkeersdruk langs huis

...en nogmaals: zo was het....

…en nogmaals: zo was het….

Nou ja, zo kan het ook. Die Fo’ar oit gong, als die vooruitgang enkel over vierbaans asfalt gaat en je de mentale vermogens ontbeert iets beters te verzinnen. En als je van asfalt houdt en opschieten, dus vanuit automobilisten-perspectief gezien, het moet gezegd: dan is het een fantastische weg.

Schitterend!

Schitterend!

Als je hier niet moet zijn, kun je nog vlotter wegkomen, zo vatten we de belangrijkste winst van de Centrale As even samen.

In de tussentijd blikken we weemoedig terug en zingen de melancholieke Waldsang met Nynke Laverman mee, klaar om de Herder te trekken, het mes van Solingen-staal dat alle problemen oplost.

RZ17.Centrale As (23)RZ17.Centrale As (2)

Alles foar dat smarge rotjild.

RZ17.Centrale As (24)RZ17.Centrale As (13)

..en even verderop, je moet hogere verkeerskunde gestudeerd hebben om met die Haak Om Leeuwarden dwars door weidevogelgebied in Leeuwarden te willen komen. Het is dat je er bijna nooit hoeft te zijn, zo’n slap aftreksel van een echte stad. Dus in dat opzicht is die andere 800 miljoen euro gemeenschapsgeld goed besteed.

Vlot om Leeuwarden heen kunnen, en dan straks ook door een aquaduct met gesubsidieerde spelfout: akwadukt.

...als vooruitgang bij je beperkte geestesvermogens alleen over asfalt gaat...

Regeren is vooruit zien!  Achterom kijken zou ook maar droevig stemmen, wie weet heb ik gewoon betere oogkleppen nodig.