Bron: Volkskrant.

Een gastbijdrage van Rob de Vos.

Arghh!  De voorpagina van de Volkskrant. Ik zag het al langzaam aankomen. Bernice Notenboom heeft een aantal CEO’s van grote bedrijven in Nederland meegenomen naar Spitsbergen. Om hen te laten zien dat het in het Noordpoolgebied al heel lang 5 voor 12 is, zal ik maar zeggen.

Maar mijn aandacht werd in eerste instantie toch getrokken door de foto. Het is een klassiek voorbeeld van propaganda. Gaat het om klimaatverandering, dan toon je een ijsbeer, het liefst op een afdrijvende ijsschots of anders met een flinke plas smeltwater in de buurt. Toen ik nog leraar aardrijkskunde in de bovenbouw was wees ik mijn leerlingen daar al op. En regelmatig kwam er een leerling enthousiast naar me toe om te vertellen dat er in de krant of op tv een dergelijke foto langs was gekomen.

Waarom deugt die foto niet? Omdat de ijsberenpopulatie sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw nog niet zo groot geweest is als tegenwoordig. En omdat smeltwater bij ijs hoort. Natuurlijk is het oppervlak drijfijs afgenomen sinds 1980. Maar de voorspelde armageddon is uitgebleven. De afgelopen 10 jaar beweegt de grafiek zich in een nette bundel en heeft voorlopig niet de neiging om daar verandering in te brengen. Weerman van RTL Reinier van den Berg voorspelde in 2012 dat in 2015 de Noordpool ’s zomers ijsvrij zou zijn.

Bron:  NORSEX

Dat zit er voorlopig niet in, denk ik. Maar dat maakt Reinier niets uit, hij schnabbelt er flink bij als verkondiger van de Apocalyps. Dat doet Bernice Notenboom ook. Sterker nog: Bernice heeft al jaren geleden van klimaatverandering een verdienmodel gemaakt. Wikipedia schrijft over Bernice:

Bernice Notenboom (2 juni 1962) is een Nederlands klimaatjournaliste, beroepsavonturierster en klimaatactiviste. … Ze zegt bijzonder verontrust te zijn over het verder smelten van het zeeijs in de Noordelijke IJszee (’s zomers). Notenboom vermijdt praatprogramma’s waarbij ook klimaatsceptici aanwezig zijn, de discussie daarmee vindt ze zinloos.

Dat laatste is waarschijnlijk niet waar. Ik bedoel, ze vindt natuurlijk elke discussie over klimaatverandering overbodig, maar de werkelijke reden waarom ze discussie met klimaatsceptici vermijdt is, denk ik, omdat Bernice niet zoveel weet over de fysische aspecten van klimaatverandering. Ze is van de boodschap en de mooie plaatjes. Dat mag natuurlijk, maar waarom de Volkskrant haar dan als ‘poolexpert’ afficheert in het artikel is me een raadsel. We hebben een aantal wetenschappers in ons land die die titel wel mogen dragen, maar Bernice zeker niet.

Bron: Volkskrant/NOS.

Overigens, hoe je in een korte trip kunt waarnemen dat er sprake is van klimaatverandering is me een raadsel. Klimaatverandering is van de lange adem: een periode van 30 jaar observatie is standaard en zelfs dat is nog erg kort. Maar het gezelschap doet het in een weekje.

De ceo’s op de foto hebben zich vermaakt zo te zien. Een aantal van hen heeft meteen de boodschap de wereld ingestuurd, dat het echt nodig is dat de nieuwe regering werk gaat maken van het klimaatbeleid. Je moet het ijzer smeden als het heet is hè. Maar waarom zijn die ceo’s plots zo geïnteresseerd in klimaat en ‘duurzaamheid’? Ik denk omdat er flink mee te verdienen valt. Daarom voelt Bernice (rode jas) zich in dit gezelschap als een vis in het water. Klimaat en duurzaamheid zijn een verdienmodel geworden. En de grote gelduitdeler is de overheid. De Volkskrant heeft dat gelukkig wel door (?). De kop boven het betreffende artikel luidt: ‘Groen kabinet is puur ondernemersbelang’. En zo is het. Ik ben alleen bang dat de huishoudens uiteindelijk de gepeperde rekening gaan betalen, zoals dat al meer dan 10 jaar gaat.

Duurzaamheidsprofessor Jan Jonker:

Dat ceo’s nu samen richting Noordpool trekken en bezorgde brieven schrijven noemt duurzaamheidsprofessor Jonker ‘heel sympathiek’, maar ook wel een beetje makkelijk. Waarom wordt er toch elke keer bij de overheid aangeklopt? Onze economie bestaat uit bedrijven, burgers en de overheid. Iedereen kan meer doen, maar het lijkt me goed als iedereen eerst met zichzelf begint. 

Ik lees onder de groepsfoto dat onder anderen de ceo’s van ING, NS en Schiphol aanwezig waren op de trip. Nu wil ik niet flauw doen, maar de ceo van Schiphol had afgelopen week toch wel een andere probleempje op de luchthaven op te lossen lijkt me. Die ceo van de NS heeft overigens ook nog wat achterstallig werk dunkt me. En als ik naar de rente kijk die ik bij mijn bank ING krijg dan wil ik die ceo van ING  verzoeken om op kantoor wat extra zijn best te doen. Verder gun ik ieder een leuk uitstapje hoor! En Nederlandse media: goed opgepikt hoor, dit belangwekkende bericht van de firma Bernice Notenboom! 😉

Aldus Rob de Vos.

Bron hier.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhierhierhier en hier.