€ 37,7 miljard voor 1,43% extra duurzame energie. Het energieakkoord als duurzaam fiasco

Gert-Jan van Ulzen achtergrond Wind-Energy

Bij het afsluiten van het beroemde – zo niet beruchte – energieakkoord werd een doelstelling van 14% duurzame energie afgesproken in 2020. En doorlopend naar 16% in 2023. Dat energieakkoord is een gedrocht van de bovenste plank, feitelijk is het een akkoord onder de subsidieontvangers over hoe het belastinggeld verdeeld gaat worden.

Die belastingbetaler zelf heeft nooit aan tafel gezeten en dat akkoord is zelfs nooit ter stemming aangeboden aan de leden der Tweede Kamer. Er is bijvoorbeeld dan ook nooit een ordentelijke kosten/baten analyse gemaakt. Wat gaat het kosten en hoeveel duurzame energie krijg ik daar dan voor?
De algemene Rekenkamer heeft in 2015 een poging gewaagd en kwam op een schokkende €73 miljard uit http://bit.ly/1NQYqvR. Andere berekeningen komen uit op meer dan €100 miljard tot en met 2020. Dan hebben we het al snel over meer dan €12.000 per huishouden!

We zijn nu een paar jaar verder en inmiddels is er voor €37,7 miljard aan SDE+ subsidies beschikbaar gesteld. Uiteraard zit er tijd tussen het afgeven van de SDE+ beschikking en het realiseren van het duurzame energieplan. Dat kan zomaar oplopen tot een paar jaar. Om in 2020 de duurzame energie doelstelling van 14% te halen, moeten de daarbij behorende beschikkingen dit jaar wel ongeveer worden verstrekt. De subsidies die in 2018 en verder worden verstrekt dragen bij aan de doelstelling van 16% in 2023.

Weten we dan ook, hoeveel procent duurzame energie er in 2020 wordt opgewekt met die €37,7 miljard aan toegezegde subsidies? Het antwoord op die vraag komt van het ministerie van Economische Zaken en staat (verstopt) in de ‘nadere memorie van antwoord goedkeuring Parijs’ aan de leden der Eerste Kamer http://bit.ly/2rmtcD9. Die memorie van antwoord is overigens een litanie aan klimaatmallotigheid, maar dat terzijde. Relevant hier is het volgende citaat;

Pagina 4:

Het bruto finaal eindverbruik bedroeg 2076 PJ in 2015 en zal volgens de Nationale Energieverkenning 2016 de komende jaren dalen naar 2047 PJ in 2020. Als alle projecten die nog in ontwikkeling zijn en waarvoor tot en met de najaarsronde 2016 een subsidiebeschikking is afgegeven volledig worden gerealiseerd, exclusief de tenders wind op zee, komt de subsidiabele energieproductie op circa 129 PJ in 2020. De verwachting is dat niet alle projecten volledig gerealiseerd worden, waardoor de bijdrage van de huidige projecten naar verwachting uitkomt op circa 102 PJ in 2020. Indien de windparken op zee in het gebied Borssele begin 2020 gereed zijn produceren deze circa 24 PJ in 2020.

Het energieverbruik zal dus volgens de staatssecretaris Sharon Dijksma in 2020 dalen naar 2047PJ. Dat lijkt mij rijkelijk optimistisch omdat de autonome groei van de vraag naar energie alleen maar zal toenemen en de gewenste energiebesparing niet van de grond komt. Maar laten we eens uitgaan van die 2047 PJ. In 2020 komt het duurzaam geproduceerde deel daarvan uit op 126PJ, inclusief de windparken op zee. Dat is 6,15% en bij lange na geen 14% !!

Heeft die €37,7 miljard dan 6,15% aan duurzame energie opgeleverd. Nou, nee. Niet echt. We zijn in 2012 begonnen met 4,72%. Die €37,7 miljard heeft dus 1,43% extra duurzame energie opgeleverd in 2020 – in het meest optimistische scenario. Laat die maar even indalen – €37,7 miljard voor 1,43% duurzame energie … €4.700,- per huishouden voor 1,43% …

Laten we het energieakkoord nou eens benoemen voor wat het is. Een fenomenale inkomensoverdracht zonder duurzaam energie resultaat met nul klimaat resultaat. Een duurzaam fiasco.

Bron hier.

Door |2017-10-07T11:07:10+00:0016 juni 2017|36 Reacties

36
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
14 Reacties
22 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
21 Auteur reacties
HetzlerGJ van UlzenKeesHans LabohmMath Geurts Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
dwk
Gast
dwk
Offline

Alle kleine beetjes helpen.

Henk
Gast
Henk
Offline

Gert Jaap zou een punt kunnen hebben als hij zelf nu eens met een werkbaar alternatief zou komen om de CO2 uitstoot te verminderen, maar hij doet er natuurlijk alles aan om dat niet te hoeven doen door vooral te doen of de uitstoot van CO2 geen / beperkte invloed heeft op het klimaat en zet zich daarmee buitenspel als het gaat om zijn mening als het gaat om energie en klimaat. En inderdaad de huidige regelingen zijn voor een… Lees verder »

Hugo Matthijssen
Gast
Hugo Matthijssen
Offline

Henk wat ben je weer lekker bezig. Aangetoond is dat het energieakkoord eigenlijk weinig meer doet als veel geld ophalen bij de burgers en dat verdelen onder een aantal zogenaamde groene energie producenten. Het probleem is alleen dat de energieproductie marginaal is en de beloofde CO2 reductie niet wordt waargemaakt. Het grootste windpark van de wereld Gemini levert in de praktijk niet meer als o,22% van ons energiegebruik. Dit schrijft de rekenkamer bij hun conclusies: “SDE+-regeling levert minder energie uit… Lees verder »

Bartelds
Gast
Bartelds
Offline

Het is ook niet het doel om wat de klimaatprofeten ons allen voorliegen als uiteindelijk uitkomst en doel te bereiken. Op het SPIEF economisch forum Sankt-peterburg word de vraag gesteld of Rusland zich alsnog aansluit bij het protocol van Parijs. Antwoord, Rusland verwacht dat de temperatuur binnen de grenzen van het land rond 2019-2021 2 graden gedaald is sinds 1999 het begin van de meet cyclus. Heden is er reeds 1,65 gr daling gerealiseerd ( ijking 2016) Het doel van… Lees verder »

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

In Zweden is een “Museum der Mislukkingen” geopend. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/08/niemand-wilde-groene-ketchup-maar-nu-is-er-het-museum-van-mislukkingen-10991482-a1562288 Op radio1 was een item dat in NL ook te gaan doen. Een “Museum der Mislukte Overheidsprojecten” zou niet mis staan in Nederland. We kunnen de lijst met mega-ambitieuze-politieke-leugens bij mislukte overheidsprojecten opmaken en ook die van potentieel toekomstige mislukkingen en van wanstaltige ideologische “duurzame” utopieën. Maar zolang dit soort politieke wensrapporten door CBS / ECN worden gepubliceerd blijven mega-mislukkingen in megalomaan-“duurzaam” voortduren: Nationale Energieverkenning 2016 (NEV): https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2016/45/national%20energy%20outlook%202016_summary.pdf CBS meldt, dat… Lees verder »

Math Geurts
Gast
Math Geurts
Offline

Beste Gent Jaap van Ulzen, ik probeer het gewoon nog maar eens een keer. Kunt u dan misschien een link plaatsen naar de andere berekeningen volgens welke de kosten van het Energie-akkoord tot 2020 meer dan 100 miljard bedragen?
Bij voorbaat dank.

Eddy Broekaart
Gast
Eddy Broekaart
Offline

Als € 12.000 gemiddeld per huishouden is zal ik weer wel op meer moeten rekenen daar zit ik nie op te wachten. Als echt de nood aan de man is ben ik sociaal genoeg om daar een bijdrage aan te leveren maar € 15.000 om de wereld te redden die welvarender is dan ooit in ’t verleden vindt ik onzin. Hoe energy opwekken ? Met die pas nieuwe steenkoolcentrales natuurlijk mits de echt giftige gassen (niet de CO2) goed worden… Lees verder »

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

Overigens is het getal van 2076 PJ dat het stuk van Dijksma opgeeft aan de lage kant. Volgens het Compendium van de leefomgeving geldt 3040 PJ in 2015 http://www.clo.nl/indicatoren/nl0054-energieverbruik-per-energiedrager- En volgens het stroomdiagram van 2013 was dit 3255 PJ. Als de bijdrage uit duurzaam 126 PJ volgens Dijksma bedraagt, dan daalt het duurzame aandeel alleen maar verder bij evenredig afnemend, zij het optimistisch, verondersteld energiegebruik. Verder heeft CO2 dezelfde plaats ingenomen als de heks van toen. het Groepsdenken is het… Lees verder »

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline

Aardig is ook te weten dat al die grondstoffen voor windmolens en zonnepanelen gedolven moeten worden en verwerkt tot (half)fabricaat. Alleen dit al kan niet zonder fossiele energie. Zo moet het silicium voor zonnecellen in ovens gemaakt moeten worden bij temperaturen die hernieuwbaar niet kan opwekken.

Wiersma
Gast
Wiersma
Offline

Wie is Dijksma? https://nl.wikipedia.org/wiki/Sharon_Dijksma Het zal ook eens niet. Dik, nou niet bepaald aantrekkelijk, twee onafgemaakte opleidingen en echt zo’n beroepspoliticus. Nooit iets ‘echts’ gedaan. Net als Kamp e.v.a. Geen bedrijf die ze ooit zou aannemen. Nou ja, als klerk of zo. Post rondbrenger. Daarbij vrouw. En vrouwen ‘denken’ altijd met hun hart. Waarmee ze bedoelen: we kunnen niet rekenen. Geen recept voor appeltaart, maar recept voor rampen. In de huidige politiek hoef je geen flikker meer te kunnen. Het… Lees verder »

Math Geurts
Gast
Math Geurts
Offline

Is er dan echt niemand die weet waar ik die berekening van die 100 miljard kan vinden?

Hans Labohm
Gast
Hans Labohm
Offline

Math Geurts,
Het antwoord op je vraag is ‘ja’.
Er zijn verschillende berekeningen gemaakt.
https://www.ensoc.nl/nieuws/lukkes-energieakkoord-kost-100-miljard

http://climategate.nl/2015/04/17/rekenkamer-13-miljard-euro-extra-sde-subsidies-nodig-bovenop-60-miljard-euro-energieakkoord/

Voor zover mij bekend wordt er nog steeds gerekend. Maar ik denk dat de orde van grootte van de genoemde bedragen wel klopt.
Ik voeg daaraan toe dat ondanks de tientallen miljarden die in ‘duurzaam’ worden geïnvesteerd, de CO2- uitstoot in ons land (en wereldwijd) nog steeds toeneemt. M.a.w. al dat geld verdwijnt in een bodemloze put.

Kees
Gast
Kees
Offline

Wat betreft dat bedrag dat we meer moeten gaan betalen, hoe gaan we dat merken? Heb zojuist een nieuw energiecontract afgesloten, ik ga met mijn huidige verbruik( heb zonnepanelen, zonnegascombi en goed geisoleerd huis) 75 euro per maand betalen de komende drie jaar. Lijkt mij bizar als dat ineens richting de grote getalen gaat, dus geld zal toch wel op een andere manier binnen geharkt worden? En vraag aan hr van Ulzen: lukt het nog om dit binnen de VVD… Lees verder »

Hetzler
Gast
Hetzler
Offline
Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK