Duits klimaatbeleid maakt Trumpiaanse draai

Geleidelijk neemt het verzet tegen het Duitse klimaatbeleid toe. Aanvankelijk beperkte het zich tot klimaatsceptische websites, zoals die van EIKE (‘Europäisches Institut für Klima und Energie’) en de ‘NoTrikcsZone’ van Pierre Gosselin. Ook was er een handvol journalisten die zich kritisch opstelden.

Duitsland kent op vele terreinen een voorbeeldige persvrijheid. Maar klimaat vormt een uitzondering. In een officieel rapport, uitgegeven door het ministerie van Milieu, werden de betrokken journalisten publiekelijk aan de schandpaal genageld.

Eerder schreef ik daarover:

Qua omvang en intensiteit overtreft de Energiewende alles wat er aan klimaatbeleid in de wereld te koop is. President Obama vond het een lichtend voorbeeld voor andere landen. Toch heeft geen enkel ander land het Duitse model overgenomen. Tot voor kort kon de Energiewende op brede politieke steun rekenen onder de bevolking, hetgeen ook niet verwonderlijk is gezien de decennialange indoctrinatie van de zijde van een innige coalitie van staat, kerk, wetenschap, politiek, het bedrijfsleven en de media. Dissidente geluiden werden actief onderdrukt en werden bestraft met wat een sterke gelijkenis vertoonde met een Berufsverbot.

In een publicatie van het ministerie van Milieu werden de (weinige) kritische journalisten zelfs met name genoemd en als zodanig gestigmatiseerd. Dat is ongekend in een democratische samenleving. Na protesten is het betrokken rapport overigens weer stilletjes ingetrokken. Over kosten en baten van de Energiewende wordt angstvallig gezwegen. Het is toch goed daaraan aandacht te schenken.

Maar thans is er ook verzet binnen regeringskringen, met name die van de deelstaten Nord-Rhein Westfalen en Brandenburg, die hebben aangekondigd hun doelstellingen voor de reductie van de uitstoot van CO2 terug te schroeven.

Onder de titel, ‘Burning the target’ schreef Olaf Storbeck voor ‘Breakingviews’:

Germany is at risk of tacitly joining Donald Trump in turning its back on the Paris climate change deal. Two of the country’s regional governments have decided to put preserving jobs in coal mines and power plants ahead of cutting carbon emissions. If Europe’s largest economy misses its targets, Chancellor Angela Merkel’s environmental credentials – and the global accord itself – would suffer a big setback.

Officially, Germany is fully committed to the Paris accord. At the G20 summit in Hamburg earlier this month, Merkel said she “deplored” Trump’s decision to withdraw the United States from the treaty. She led an alliance of world leaders who unsuccessfully tried to persuade the U.S. President to reconsider.

Yet two important German states are undermining Merkel’s position. North Rhine-Westphalia (NRW) and Brandenburg are home to many mines which extract brown coal and power plants that burn the carbon-intensive fuel. Their governments have vowed to protect an industry that provides more than 70,000 jobs, many of them in economically deprived regions in the country’s east.

That’s bad news for Germany’s promise to reduce overall emissions by at least 55 percent, relative to 1990, by 2030. Per unit of electricity generated, brown coal produces twice as much carbon as gas-fired power plants. In 2016, the fuel accounted for 23 percent of Germany’s electricity but emitted 50 percent of the sector’s carbon dioxide. Brown coal reserves are expected to last for several decades, and utilities even have permission to open several new mines.

NRW’s new government, which is led by Merkel’s conservative Christian Democratic Union, in late June decided to stick to the current mining plans in the region. In mid-June, Brandenburg’s government said it wanted to soften its 2030 reduction targets. A study commissioned by the World Wildlife Fund environmental group shows that NRW’s plans alone would bust Germany’s Paris targets.

Unless Merkel can rein in the brown coal enthusiasts at home, she risks sending a devastating message to the world. If a country as rich and ecologically conscious as Germany prioritises coal mining jobs over the fight against global warming, others will also find it easier to turn their back on the treaty.

Lees verder hier.

En zo zakt het kaartenhuis langzaam in elkaar.

Naarmate het kostenplaatje voor de samenleving, het bedrijfsleven en de burger duidelijker wordt, de resultaten in termen van verminderde CO2-uitstoot non-existent blijken te zijn, en de gevreesde verschrikkelijke opwarming uitblijft, zal het enthousiasme voor de vermeende redding van de planeet bekoelen. Op een gegeven moment zal men wakker worden, zich de ogen uitwrijven en zich verwonderd afvragen waarom men zich eigenlijk door de klimaathype heeft laten meeslepen.

Vervolgens zal naar de schuldigen worden gezocht. Maar die zoektocht zal verzanden, want als er te veel schuldigen zijn, heeft niemand schuld.

Tja, zo gaan die dingen.

Voor mijn eerdere bijdragen over klimaat en aanverwante zaken zie hierhier, hier, hier en hier.

 

Door | 2017-07-27T17:56:25+00:00 28 juli 2017|23 Reacties

23 Reacties

 1. Marinus 28 juli 2017 om 09:50- Antwoorden

  Ook belangrijk is het besluit in NRW dat er een minimale afstand van 1500 meter moet zijn tussen bebouwing en een windmolen, dit ter voorkoming van gezondsheidproblemen bij omwonenden. In Nederland mogen ze bij wijze van spreken in je achtertuin geplaatst worden. Als deze voorwaarde ook in Nederland zou gelden (en dat zou eigenlijk moeten) is het gelijk gedaan met de windmolen terreur.

 2. David 28 juli 2017 om 10:26- Antwoorden

  Kenmerkend voor de Christelijke traditie is de kloof tussen woord en daad.
  Ook de energiewende laat dat zien: mooie woorden en intussen bruinkool verstoken. Opkomen voor het milieu maar bossen kappen voor windmolens. Verpakking is belangrijker dan inhoud. Meningen gaan boven feiten. Communicatiedeskundigen en valse profeten aan het roer, niet de ingenieurs.

  • Henk 28 juli 2017 om 10:34- Antwoorden

   Inderdaad jij ventileert jouw mening en laat je noet leiden door mensen die er wel verstand van hebben.

   • DaVince 28 juli 2017 om 10:46- Antwoorden

    Beste Henk,

    Je heb er een volle dagtaak aan om deze site te trollen:
    Dat moet wel heel vermoeiend zijn.
    Vergeet je niet eens een paar weken verlof te nemen deze zomer?

    • Henk 28 juli 2017 om 11:37- Antwoorden

     Dit is echt geen dagtaak, dit noem ik ontspanning.
     Trollen is natuulijk want anders, maar ik blijf het lekker vinden om een paar “sceptici” over stuur te helpen.

     Hoe meer minnetje hoe mooier

    • Scheffer 28 juli 2017 om 11:54- Antwoorden

     Hans Labohm, mag Henk onder het spamfilter gaarne, na deze TROL bekentenis. Er komt al tijden helemaal niks positief / leerzaam uit de koker van Henk.

    • Chris Schoneveld 28 juli 2017 om 15:55- Antwoorden

     Inderdaad is deze bekentenis voldoende grond om hem van nu af te weren. Hij is slechts aan het stangen. Niets opbouwend.

 3. Pieter 28 juli 2017 om 13:03- Antwoorden

  Trump wordt door de linkse kerk nog steeds als dwaas weggezet. Gelukkig gaan steeds meer mensen inzien dat zijn ideeen een uiterst positieve invloed hebben op de economie. Dat kunnen we van Obama niet zeggen. Ook op klimaatgebied pleiten de feiten voor Trump. Niks opwarming, niks smeltende ijskappen ed. Maar zoals het echte “idealisten” betaamt, weigeren klimaatalarmisten hun ongelijk te erkennen. Ook in NL. Nog steeds worden miljarden verspild, maar het tij lijkt zich te keren.
  Waar ik me veel meer zorgen over maak is de doodgezwegen geo engeneering, waardoor we dagelijks bloot worden gesteld aan stoffen zoals strontium, barium en aluminium en electrosmog. Zeker het G5 netwerk is een bedreiging voor de mensheid.

  • John 28 juli 2017 om 19:56- Antwoorden

   Electrosmog en g5..
   Allemaal niet-ionizerende straling.
   Heb je geen last van, hooguit dat je het warm krijgt als in een magnetron.

   Alle elktromagnetische straling met een golflengte korter dan die van licht, daar zit genoeg energie in om electronen uit hun baan te schieten.
   Ionizerende straling dus. Das gevaarlijker.

 4. Ongelovige 28 juli 2017 om 13:38- Antwoorden

  Duitsland voorbeeldige persvrijheid? Duitsland is een dictatuur waar geen vrijheid van meningsuiting bestaat. Widerstand ist Pflicht!

  • Ian 28 juli 2017 om 14:44- Antwoorden

   Ik ben het hier helemaal mee eens. Duitsland is en blijft een eng land. Het is de auteur waarschijnlijk aan zijn aandacht ontsnapt dat justitie minister Heiko Maas recentelijk een censuurwet heeft ingevoerd (NetzDG) waarbij ‘ongewenste uitingen’ op facebook en twitter worden beboet. Dit alles ondersteund vanuit de Amadeo Antonio Stiftung van Anetta Kahane, een voormalig stasi-agente. Op YouTube vind je ook nog filmpjes van ‘mutti’ Merkel, hand in hand dansend met de toenmalige DDR dictators. De samenleving moet en zal kapot, het cultuurmarxisme tiert welig, gevoed vanuit Berlijn en Brussel.

 5. Cornelis van den Berg 28 juli 2017 om 16:25- Antwoorden

  Een prangend zinnetje: als er te veel schuldigen zijn, heeft niemand schuld. Dat is de actualiteit van de “zondeval”, die ook voor Henk geldt (ik zet het er maar expressis verbis bij). En als het doodzonde is, dan is straks alles uit met de pret (echt!, Henk).

 6. Hetzler 28 juli 2017 om 18:38- Antwoorden

  Och @Chris Ik vind Henk wel een koddig trolleke, omdat hij als geen ander de wetenschappelijke en mentale armoede van het alarmisme demonstreert. Ter illustratie moge dit bericht dienen: https://www.weforum.org/agenda/2017/07/these-experts-say-we-have-three-years-to-save-the-planet-from-irreversible-destruction?utm_content=buffer6a310&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
  De zoveelste poging om de geldstromen op gang te houden voor de meest asociale belasting ooit. Lieden als Henk fungeren hierbij als de welbekende nuttige dwazen.

  • André Bijkerk 28 juli 2017 om 19:48- Antwoorden

   Mee eens, we moeten heel zuinig zijn met zulke trollen. Niets helpt beter om blanco mensen de schellen van de ogen te laten vallen dan dergelijke karikaturen van alarmistische hyperbool.

  • henkie 29 juli 2017 om 00:03- Antwoorden

   Beste Hetzler,
   ik vind Henk helemaal niet koddig. Dat is teveel knuffelig voor hem. Naar mijn mening is Henk, en voor hem, Jan os74, gewoon een ziekende trol. Als je zo iemand nodig hebt om je blog te verlevendigen, soit. Maar waar ben je dan mee bezig? Mijn oproep aan Henk: ga iets nuttigs doen met je leven. En dat mag reageren hier zijn. Maar doe dat dan serieus, waarbij je ook ons, sceptici, serieus neemt. Wij zijn minimaal net zo slim als jij denkt dat je bent. En omdat ik gek ben, ben ik slimmer op gebieden waarvan Henk het bestaan niet eens weet. met vriendelijke groet, gekke henkie.

 7. bart 28 juli 2017 om 20:33- Antwoorden

  helemaal mee eens hetzler …..henk moet blijven…..ik zou m missen….mvg….bart….ook aan henk…

 8. Hans Labohm 29 juli 2017 om 18:12- Antwoorden

  Wegens technische storing namens Jeroen Hetzler.

  @Ian Ik ben ook nogal achterdochtig waar het de verborgen agenda van de voormalige Marxisten en Maoïsten betreft, nu cultuurmarxisten. Zeker is dat ze via milieumaatregelen en de klimaathysterie een steeds vastere greep -wurggreep- hebben op onze maatschappij. De belastingbetaler wordt bovendien uitgeperst om een niet bestaand probleem te bestrijden. Ironisch genoeg gaat dit geld als de meest asociale belasting naar het Eco Industrieel Complex. Die marxisten hebben zich dit te laat gerealiseerd. Zeker is dat de inferieure techniek die hernieuwbaar heet, onze beschaving naar de knoppen zal helpen.

Geef een reactie