Peter Ridd.

Het afsterven van koralen, in het bijzonder van het Australische ‘ Great Barrier Reef’ is een vast onderdeel van de litanie van klimaatangsten. De Australische natuurkundige Peter Ridd had de euvele moed om te beweren dat het allemaal wel meeviel en dat de methoden en uitkomsten van het onderzoek van zijn collega’s naar de staat van het rif nogal wat gebreken vertoonden. De Australische James Cook Universiteit, waaraan hij is verbonden, was niet blij met zijn kritiek en verweet hem oncollegiaal gedrag. De Universiteit verbood hem daarover verdere uitspraken te doen. Peter Ridd achtte zulks in strijd met de academische vrijheid en wetenschappelijk integriteit. Hij besloot de zaak aanhangig te maken bij het ‘Federal Court’.

In zijn eerdere bijdrage, ‘Klimaatverandering: invloed van CO2’, behandelde Dick Thoenes enige hoogtepunten uit het boek ‘Climate Change: The Facts 2017’, uitgegeven door het ‘Institute of Public Affairs’, Melbourne 2017.

Over koraalriffen schreef hij:

Er bestaat ook een idee dat meer CO2 in de atmosfeer zou leiden tot verzuring van de oceanen en aantasting van de koraalriffen. Hierover is veel onderzoek gedaan, vooral door Australiërs. Dat is niet te verwonderen want het grootste koraalrif in de wereld is het Great Barrier Reef, dat direct ten oosten van Australië ligt. In hoofdstuk 1 wordt door Peter Ridd uitgebreid verslag gedaan van langdurig onderzoek aan dit beroemde koraalrif. Zijn conclusie is duidelijk: er is niets met het rif aan de hand.

John Abbot en Jennifer Marohasy berichten over mogelijke verzuring van de oceanen. Ook alarmistische berichten hierover berusten geheel op fantasie. Het oceaanwater is zwak alkalisch en bovendien gebufferd. Er komen steeds kleine pH-variaties voor, vooral binnen een etmaal. De verschillen in zuurgraad die tussen dag en nacht optreden (pH tussen 8,1 en 8,4 in de zomer en tussen 7,9 en 8,2 in de winter) zijn groter dan die door de vermeende “verzuring” (pH daling van 0,1 of 0,2 eenheden).

Aldus Dick Thoenes.

Voor de opvattingen van Peter Ridd zie hier (vanaf 23.00)

Zijn opvattingen hebben Peter Ridd dus in grote moeilijkheden gebracht met de Universiteit waaraan hij is verbonden, de James Cook Universiteit. Hij heeft een oproep gedaan voor ‘crowd funding’ voor de kosten voor juridische bijstand. Zijn oproep voor donaties hier te vinden.

Ridd’s verklaring:

In an era of dangerous group think in science academic freedom and scientic integrity is increasingly under attack. My name is Peter Ridd and I am a professor of physics at James Cook University. I am facing serioues repurcussions for supporting quality assurance in science. I am fighting James Cook University in the Federal Court to protect my academic freedom to discuss integrity in science. But I need your help to support my mounting legal costs.

Verdere informatie is hier te vinden.

De ‘crowd funding’ actie heeft binnen twee dagen maar liefst $95.000 (!!!) opgebracht. De commentaren zijn hartverwarmend!

Onder de titel, ‘Marine scientist Peter Ridd has refused to accept a formal censure and gag order from James Cook University and expanded his Federal Court action to defend academic freedoms and free speech’, schreef Graham Lloyd, in ‘The Australian’:

A revised statement of claim alleges JCU trawled through private email conversations in a bid to bolster its misconduct case against him.

JCU had found Professor Ridd guilty of “serious misconduct”, including denigrating a co-worker, denigrating the university, breaching confidentiality, publishing information outside of the university and disregarding his obligations as an employee.

Professor Ridd has asked the Federal Court to overturn the university ruling and confirm his right not to be silenced.

In the revised statement of claim, Professor Ridd has dropped an earlier claim of conflict of interest against JCU vice-chancellor Sandra Harding, but has alleged other senior staff had been biased and had not acted fairly or in good faith.

Professor Ridd’s Federal Court action is seen as a test of academic freedom and free speech, and has been supported by the Institute of Public Affairs.

Professor Ridd said he would seek public donations to continue the fight against JCU. He first took court action in November in a bid to stop a JCU disciplinary process against him for comments he made to Sky News presenter Alan Jones.

The university said by expressing concerns about the quality of some reef science, Professor Ridd had not acted in a “collegiate” manner.

Professor Ridd told Sky News: “The basic problem is that we can no longer trust the scientific organisations like the Australian Institute of Marine Science, even things like the ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies.”

He said a lot of the science was not properly checked, tested or replicated and “this is a great shame because we really need to be able to trust our scientific institutions and the fact is I do not think we can any more”.

A JCU spokesman said the university’s lawyers had invited Professor Ridd to discontinue his proceedings. “(He) has amended his proceedings. His decision to do so is a matter for him,” he said.

“The university intends to vigorously defend those proceedings (but) as these matters are before the courts, JCU will not comment further.”

Lawyers for JCU wrote to Professor Ridd on November 28 confirming the university had determined he had engaged in “serious misconduct” and issued him with a “final censure”.

“The disciplinary process and all information gathered and recorded in relation to the disciplinary process (including the allegations, letters, your client’s responses and the outcome of the disciplinary process) is confidential pursuant to clause 54.1.5 of the university enterprise agreement,” the JCU lawyers said.

Professor Ridd has subsequently published his concerns about the quality of reef science in a peer-reviewed journal. He said he was determined to speak freely about his treatment “even though it will go against explicit directions by JCU not to”.

“This is as much a case about free speech as it is about quality of science,” he said.

Zie verder hier en hier:

Ik heb het vaak eerder geschreven:

Klimaat maakt meer kapot dan je lief is.