Duitsland wil afzwakking duurzaamheidsambities EU

Peter Altmaier.

Langzaam, héél langzaam wint het gezonde verstand terrein in de klimaatdiscussie. In een recente toespraak in de de EU-energieraad heeft de Duitse minister van energie en klimaat, Peter Altmaier, gepleit voor een afzwakking van de Europese duurzaamheidsdoelstellingen.

Onder de titel, ‘Germany pours cold water on EU’s clean energy ambitions’, schreef Frédéric Simon voor EURACTIV:

Voters across Europe have lost faith in politics partly because of “unachievable targets” on renewable energy, said German Energy Minister Peter Altmaier, who rejected calls from a group of other EU countries to boost the share of renewables to 33–35% of the bloc’s energy mix by 2030.

Altmaier made the comments during an on-the-record exchange between the 28 EU energy ministers, who are gathered in Luxembourg today (11 June) for a meeting of the Energy Council.

Energy ministers are expected to thrash out a joint position on three clean energy laws which are currently being negotiated in the EU institutions – the Renewable Energy Directive, the Energy Efficiency Directive and a regulation on the Governance of the Energy Union.

“Germany supports responsible but achievable targets,” Altmaier said from the outset, underlining Berlin’s efforts to raise the share of renewables to 15% of the country’s overall energy mix.

But he said those efforts also carried a cost for the German taxpayer, which he put at €25 billion per year. “And if we are setting targets that are definitely above 30%, that means that within a decade, our share has to be more than doubled – clearly more than doubled,” Altmaier pointed out.

“We’re not going to manage that,” Altmaier said referring to an objective of putting 1 million electric vehicles on the road by 2020 in Germany. “Nowhere in Europe is going to manage that,” he claimed. “And even if we did manage to get enough electric cars, we wouldn’t have enough renewable electricity to keep them on the road,” he stressed.

What’s needed, he said, is “a compromise that prevents us from having an unachievable target” at European level. “Citizens across Europe are losing faith in politics. When they see that we are setting very ambitious targets and that a few years later we’re deferring this, we are way off their expectations.”

In de greep van economisch masochisme heeft een aantal landen, waaronder Nederland, zich vooralsnog tegen de Duitse voorstellen verzet.

Luchtfietserij.

Luxembourg and Spain, which spoke before Germany at the Council meeting, both supported the European Parliament’s call for higher targets on renewables and energy efficiency, backing a 35% objective for both. The Netherlands, France, Denmark, Sweden, Italy and Portugal were also among those calling for higher targets on renewables and energy efficiency than those currently on the table.

But the chances of reaching an “ambitious” agreement closer to the Parliament’s position during the so-called “trilogue” talks now appears slimmer without full backing from Germany.

The Visegrad group of countries comprising the Czech Republic, Slovakia, Hungary and Poland reiterated their opposition to raising the EU’s level of ambition. …

Lees en zie verder hier.

 

Hoe het ook zij, en wat er ook ook uit het verdere overleg moge komen, het is niet meer dan luchtfietserij.

Peter Altmaier had beter de navolgende interventie kunnen houden:

In het licht van nieuwe wetenschappelijk inzichten is het duidelijk geworden dat de opwarmende werking van CO2 (van welke oorsprong dan ook: natuurlijke of menselijke) sterk is overschat. Dat betekent dat het huidige klimaatbeleid een solide wetenschappelijke basis ontbeert. Tegen deze achtergrond zal het klimaatbeleid dienen te worden bijgesteld. Verbetering van energie–efficiëntie blijft wenselijk, maar de invoering van duurzame energie zal dienen te worden getoetst aan een strikte kosten-batenanalyse. Op deze wijze zal de invoering daarvan zich marktconform kunnen ontwikkelen. Daarbij passen geen vooraf bepaalde planeconomische doelstellingen.

Ik denk overigens niet dat ik het nog zal meemaken dat Altmaier c.s. een dergelijke tekst zullen uitspreken. Daarvoor hecht de politiek nog te veel geloof aan het sprookje van die verschrikkelijke opwarming van de aarde als gevolg van de menselijke uitstoot van CO2.

Door |2018-06-12T21:53:09+00:0013 juni 2018|50 Reacties

50
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
9 Reacties
41 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
18 Auteur reacties
RonaldwillyJ van der HeijdenHenk dJJ. van der Heijden Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
J. van der Heijden
Gast
J. van der Heijden
Online

“In het licht van nieuwe wetenschappelijk inzichten is het duidelijk geworden dat de opwarmende werking van CO2 (van welke oorsprong dan ook: natuurlijke of menselijke) sterk is overschat.”

En Hans Labohm had beter zijn energie kunnen steken in het tonen van deze “nieuwe wetenschappelijke inzichten” dan in het schrijven van blogjes.

Wij wachten met spanning af!

Leen
Gast
Leen
Offline

J.

Naar welke inrichting met een onzinvolle dagbesteding ga jij ?
Klaarblijkelijk eentje voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis: “Wij wachten in spanning af!”
Je denkt in ‘wij’ ?

Hans, complimenten voor wat er op Climategate.nl is blootgelegd en inmiddels is opgebouwd aan kennis en dossier.

Boels
Gast
Boels
Online

Biogeophysical Impacts of Land‐Use Change on Climate Extremes in Low‐Emission Scenarios: Results From HAPPI‐Land Abstract The impacts of land use have been shown to have considerable influence on regional climate. With the recent international commitment to limit global warming to well below 2°C, emission reductions need to be ambitious and could involve major land‐use change (LUC). Land‐based mitigation efforts to curb emissions growth include increasing terrestrial carbon sequestration through reforestation, or the adoption of bioenergy crops. These activities influence local… Lees verder »

nikos
Gast
nikos
Offline

“What’s needed, he said, is “a compromise that prevents us from having an unachievable target” at European level. “Citizens across Europe are losing faith in politics. When they see that we are setting very ambitious targets and that a few years later we’re deferring this, we are way off their expectations.”

Helaas zijn er in Europa te weinig politici met dit soort realisme tussen al die hypocriete deugers.
En Nederland is voorstander van hogere doelen!
We worden werkelijk geregeerd door dwazen.

Erik
Gast
Erik
Online

De klimaat wetenschap houdt van overschatten en overdrijven. Gezien het feit dat het in de middeleeuwen warmer was dan vandaag, is kennelijk zonder extra CO2 gebeurd, is het onnozel de huidige opwarming compleet of grotendeels aan CO2 toe te schrijven. We kijken naar een klein stukje tijd en concluderen dan allerlei verschrikkelijke vooruitzichten. Misschien wel 2 graden warmer in 2100. Heerlijk toch, hoeft de groenlinks brigade niet het vliegtuig naar het zuiden te pakken. Als je iets wil zeggen over… Lees verder »

F.W.Popma
Gast
F.W.Popma
Offline

Wanneer verhoging van CO2 er toe leidt dat de temperatuur hoger wordt zit ik met een probleem. Bananen produceren tijdens het rijpen CO2, de verdubbeling van het CO2 door het verhogen van de temperatuur om een banaan sneller te laten stijgen is 4 graden. Maar draaien wij het nu om dan zou de verdubbeling van de CO2 tot 5 graden, volgens het IPCC moeten leiden. Echter wanneer de lucht in de ruimte niet ververst wordt gaat de stijging door tot… Lees verder »

j.e.reinders
Gast
j.e.reinders
Offline

Het probleem dat mr. P. Altmaier aankaart is niet de opwarming van het klimaat maar de voorgestelde maatregelen om duurzame energie op te wekken met molens en zon panelen en zonder voldoende energie opslag. Dit getuigt van besef van de realiteit. Duitsland heeft een goede poging gewaagd, maar lijkt nu pas op de plaats te willen maken. Ambities voor meer en meer duurzame energie binnen een beperkte tijd kunnen te hoog gesteld worden en bij het niet halen ervan kan… Lees verder »

Eelke Piers
Gast
Eelke Piers
Offline

Een mogelijk interessant maar onbegrijpelijk artikel omdat het meeste in het engels is.

Scheffer
Gast
Scheffer
Offline

Voters across Europe have lost faith in politics partly because of “unachievable targets” on renewable energy, said German Energy Minister Peter Altmaier, who rejected calls from a group of other EU countries to boost the share of renewables to 33-35% of the bloc’s energy mix by 2030. The German government is about to concede officially that the country is on course to widely miss its 2020 climate target. GWPF Newsletter 13/06/18 Green No More: Germany Rejects EU’s Green Energy Ambitions… Lees verder »

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK