Langzaam, héél langzaam wint het gezonde verstand terrein in de klimaatdiscussie. In een recente toespraak in de de EU-energieraad heeft de Duitse minister van energie en klimaat, Peter Altmaier, gepleit voor een afzwakking van de Europese duurzaamheidsdoelstellingen.

Onder de titel, ‘Germany pours cold water on EU’s clean energy ambitions’, schreef Frédéric Simon voor EURACTIV:

Voters across Europe have lost faith in politics partly because of “unachievable targets” on renewable energy, said German Energy Minister Peter Altmaier, who rejected calls from a group of other EU countries to boost the share of renewables to 33–35% of the bloc’s energy mix by 2030.

Altmaier made the comments during an on-the-record exchange between the 28 EU energy ministers, who are gathered in Luxembourg today (11 June) for a meeting of the Energy Council.

Energy ministers are expected to thrash out a joint position on three clean energy laws which are currently being negotiated in the EU institutions – the Renewable Energy Directive, the Energy Efficiency Directive and a regulation on the Governance of the Energy Union.

“Germany supports responsible but achievable targets,” Altmaier said from the outset, underlining Berlin’s efforts to raise the share of renewables to 15% of the country’s overall energy mix.

But he said those efforts also carried a cost for the German taxpayer, which he put at €25 billion per year. “And if we are setting targets that are definitely above 30%, that means that within a decade, our share has to be more than doubled – clearly more than doubled,” Altmaier pointed out.

“We’re not going to manage that,” Altmaier said referring to an objective of putting 1 million electric vehicles on the road by 2020 in Germany. “Nowhere in Europe is going to manage that,” he claimed. “And even if we did manage to get enough electric cars, we wouldn’t have enough renewable electricity to keep them on the road,” he stressed.

What’s needed, he said, is “a compromise that prevents us from having an unachievable target” at European level. “Citizens across Europe are losing faith in politics. When they see that we are setting very ambitious targets and that a few years later we’re deferring this, we are way off their expectations.”

In de greep van economisch masochisme heeft een aantal landen, waaronder Nederland, zich vooralsnog tegen de Duitse voorstellen verzet.

Luxembourg and Spain, which spoke before Germany at the Council meeting, both supported the European Parliament’s call for higher targets on renewables and energy efficiency, backing a 35% objective for both. The Netherlands, France, Denmark, Sweden, Italy and Portugal were also among those calling for higher targets on renewables and energy efficiency than those currently on the table.

But the chances of reaching an “ambitious” agreement closer to the Parliament’s position during the so-called “trilogue” talks now appears slimmer without full backing from Germany.

The Visegrad group of countries comprising the Czech Republic, Slovakia, Hungary and Poland reiterated their opposition to raising the EU’s level of ambition. …

Lees en zie verder hier.

 

Hoe het ook zij, en wat er ook ook uit het verdere overleg moge komen, het is niet meer dan luchtfietserij.

Peter Altmaier had beter de navolgende interventie kunnen houden:

In het licht van nieuwe wetenschappelijk inzichten is het duidelijk geworden dat de opwarmende werking van CO2 (van welke oorsprong dan ook: natuurlijke of menselijke) sterk is overschat. Dat betekent dat het huidige klimaatbeleid een solide wetenschappelijke basis ontbeert. Tegen deze achtergrond zal het klimaatbeleid dienen te worden bijgesteld. Verbetering van energie–efficiëntie blijft wenselijk, maar de invoering van duurzame energie zal dienen te worden getoetst aan een strikte kosten-batenanalyse. Op deze wijze zal de invoering daarvan zich marktconform kunnen ontwikkelen. Daarbij passen geen vooraf bepaalde planeconomische doelstellingen.

Ik denk overigens niet dat ik het nog zal meemaken dat Altmaier c.s. een dergelijke tekst zullen uitspreken. Daarvoor hecht de politiek nog te veel geloof aan het sprookje van die verschrikkelijke opwarming van de aarde als gevolg van de menselijke uitstoot van CO2.