De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent

Gandhi.

Een bijdrage van Ap Cloosterman.

De titel boven deze bijdrage is afkomstig van Mahatma Gandhi (1869-1948).

Gedurende haar bestaan heeft de Aarde voortdurend klimaatverandering gekend. Een glaciale periode werd altijd opgevolgd door een interglaciale (warme) periode en omgekeerd.

De mens, nog maar een nieuwkomer op deze Aarde, reageert gelijk een eendagsvliegje. Dit in de lente geboren vliegje reageert panisch op de overgang van de lente naar de zomer: klimaatverandering!

Elf duizend jaar geleden eindigde de ijstijd abrupt en in een tijdsbestek van enkele decennia steeg de gemiddelde aardse temperatuur met zo’n 9°C. Vanaf het begin van de industriële revolutie is daar nog eens 1,2°C bijgekomen. De emissie van CO2 heeft zou hieraan 0,23°C hebben bijgedragen en daarmee was de rol van CO2 uitgespeeld.

De reactie van de menselijke eendagsvlieg? Reductie en terugdringen van de CO2 uitstoot, want anders slaat het klimaat op hol.

Maatregelen: kolencentrales sluiten – van het gas af – windturbines en zonnepanelen – geothermische warmte – biomassa – elektrische auto’s – geen kerncentrales.

Waar haalt de mens de kapsones vandaan om te denken dat hij/zij het klimaat kan beheersen en sturen? Dezelfde mens is nauwelijks in staat om het weer voor de komende weken te voorspellen.

De mens gaat zeker niet vrij uit: overmatige en illegale boskap, verstedelijking, roetuitstoot enz. zijn zaken die van invloed zijn op het klimaat.

Resultaat in 2050:

 • Een aantal landen zijn vrij van CO2-emissie.
 • De gemiddelde aardse temperatuur is zo’n 0,1 °C lager.
 • Kostenpost: enkele duizenden miljarden Euro’s.
 • De inzet die CO2-vrije landen hebben moeten doen heeft kostenverhogend gewerkt op hun producten, waardoor hun concurrentiepositie in gevaar is gekomen.
 • Oliemaatschappijen, die een groot deel van hun investeringen nog in de bodem hebben zitten, zullen in de problemen komen en mensen moeten ontslaan.
 • De Aarde is inmiddels overwoekerd met windturbines, zonnepanelen en aardwarmtepompen.
 • Met de energieopbrengst van windturbines, zonnepanelen en warmtepompen is het onmogelijk om aan de steeds groter wordende energievraag te voldoen.
 • Armoede en kou staan ons te wachten!

Overigens wordt het nadelige effect van warmtepompen zwaar onderschat. In Limburg (Grubbenvorst) zijn twee aardwarmte projecten stilgelegd vanwege het “knisperen” van de ondergrond (lichte aardbevingen). Immers, als je warmte onttrekt vindt er krimp plaats. In Nederland zijn er momenteel 18 geothermieprojecten, waarvan de helft al is stilgelegd vanwege problemen. (Bron: Financieel Dagblad, 2-10-18.)

Met de huidige bevolkingsgroei zal er in het jaar 2100 5x zo veel energie nodig zijn als we nu gebruiken. Geboortebeperking, hoe moeilijk het ook klinkt voor bepaalde religies, zal onvermijdelijk zijn. Als we willen zorgen voor de energiebehoefte van de kleinkinderen van onze kinderen dan zijn er totaal andere voorzieningen nodig.

Er is een enorme ompoling van het wereldwijde beleid nodig om het welzijn van de mens in de toekomst te waarborgen.

Ap Cloosterman.

Hierbij enkele persoonlijke suggesties voor een stappenplan, waarbij ook aandacht is gegeven aan het tegengaan van emissie van milieugevaarlijke stoffen:

 • Gascentrales, voornamelijk gestookt met buitenlands gas, operationeel houden.
 • Huishoudens niet langer “van het gas af”.
 • Stoppen met het plaatsen van windturbines op land.
 • Beperken van het plaatsen van windturbines op zee.
 • Het plaatsen van zonnepanelen uitsluitend op gebouwen.
 • Meer aanplant van bossen en parken.
 • Het gebruik van zware stookolie tot een minimum beperken en op langere termijn verbieden.
 • Particulier vuurwerk verbieden.
 • Productie van harddrugs i.v.m. illegale lozingen van afval sneller opsporen, ontmoedigen en veel strenger bestraffen.
 • Ontwikkeling van de nieuwe generatie gesmolten zout reactoren (Thorium) versnellen door het inzetten van meer mankracht en subsidie en/of (meer) samenwerking met landen die verder gevorderd zijn.
 • Gebruik van niet afbreekbare plastics ontmoedigen en op langere termijn verbieden.
 • De productie van waterstof als vervanger voor huishoudelijk methaangas vergroten: dus gasleidingen intact houden! (Nadeel is dat de verbrandingswarmte van waterstof een factor 4 kleiner is dan aardgas.)
 • Productie van waterstof voor de toekomstige brandstofcelauto’s.
 • Afvalwarmte van industrieën en centrales gebruiken voor vraag naar warmte.
 • Productie van dakpannen met zonnecellen sneller ontwikkelen en op de markt brengen.
 • Klimaatwet aanpassen.
 • Bouwen en in bedrijf nemen van 4 à 5 nieuwe generatie gesmolten zout kerncentrales.
 • Radioactief afval (Plutonium), dat nu in grote hoeveelheden ligt opgeslagen kan in de nieuwe generatie kerncentrales mee opgestookt worden.
 • Overschakeling naar een brandstofcelauto ofwel de waterstofauto. Dit geldt ook voor vrachtverkeer.
 • De vraag is of dit voor het vliegverkeer en de scheepvaart ook mogelijk is.
 • Wereldwijde samenwerking om Helium-3 te ontginnen op de Maan en te transporteren naar de Aarde.
 • Kernfusiecentrales bouwen met Helium-3 als brandstof. (Hierover later.)
 • Oude Uranium centrales ontmantelen.

In een volgende publicatie zal een nieuwe toekomstige ontwikkeling aan de orde komen: kernfusiecentrales bouwen met Helium-3 als brandstof.

 

 

 

 

Door |2018-10-23T13:04:48+00:0023 oktober 2018|72 Reacties

72
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
27 Reacties
45 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
27 Auteur reacties
StanDirk VisserAad VermeulenGerardJ. van der Heijden Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Theo
Gast
Theo
Offline

Vroeger onder minister den uyl, den Uyl zit in den olie. Maximumsnelheid 100 op de snelweg, en op zondag geen auto’s op de weg.

Henk dJ
Gast
Henk dJ
Offline

We gaan weer eventjes wat factchecken: “Elf duizend jaar geleden eindigde de ijstijd abrupt en in een tijdsbestek van enkele decennia steeg de gemiddelde aardse temperatuur met zo’n 9°C.” Nee, zo’n 11.000 jaar geleden steeg de temperatuur aan een tempo van ongeveer 1°C over 1000 jaar, of 0,01°C per decennium. Ap Cloosterman zit er met een factor 1000 naast! Maar vergeet ook niet te letten op de stijging in de afgelopen decennia: die is wel degelijk “abrupt”: het is gewoonweg… Lees verder »

Henk dJ
Gast
Henk dJ
Offline

We gaan weer eventjes wat factchecken: “Elf duizend jaar geleden eindigde de ijstijd abrupt en in een tijdsbestek van enkele decennia steeg de gemiddelde aardse temperatuur met zo’n 9°C.” Nee, zo’n 11.000 jaar geleden steeg de temperatuur aan een tempo van ongeveer 1°C over 1000 jaar, of 0,01°C per decennium. Ap Cloosterman zit er met een factor 1000 naast! Maar vergeet ook niet te letten op de stijging in de afgelopen decennia: die is wel degelijk “abrupt”: het is gewoonweg… Lees verder »

gerard d'Olivat
Gast
gerard d'Olivat
Offline

@Noud, je bent van harte uitgenodigd samen met Ap Het leven bestaat uit meer dan het kletsen over de laatste ijstijd, waar verder niemand bij was.Leuke reactie!

Dirk Visser
Gast
Dirk Visser
Online

Henk dJ, Inderdaad steeg de temperatuur met ~1 graad per 1000 jaar tussen 17 en 11 duizend jaar geleden, onderbroken door de jonge Dryas. Afkoeling naar een glaciaal gaat wat langzamer, ~0.35 graad per 1000 jaar. A Deterministic Forecast of Future Climate Changes De huidige stijging is inderdaad ongezien, niet omdat het nooit voorgekomen is maar omdat uit het verleden niet zulke gedetailleerde waarnemingen als de huidige beschikbaar zijn. Het IPCC heeft in zijn laatste rapport SR15 de limiet van… Lees verder »

Ronald
Gast
Ronald
Offline

Dirk, ik denk niet dat Ap zijn onzin gaat rectificeren. Jij wel?

Theo
Gast
Theo
Offline
Anne
Gast
Anne
Online

Ap, de titel is een belangrijke als je daarmee aan Gandhi refereert.
Zou goed zijn om in alledaagse dag de onderliggende principes van Gandhi te integreren in en wetenschap en dit blog.
Misschien dat we dan verder met elkaar kunnen komen op humane gronden.

Hans Erren
Gast
Hans Erren
Offline

Mooi betoog Ap, jammer dat het door de storende fouten ongeschikt is voor het doel waar het voor geschreven is.

Gerard
Gast
Gerard
Offline

Nieuwe kerncentrales moeten inherent veilig zijn, o.a. regelstaven vanzelf naar beneden als de stroom uitvalt, bodem reactorvat zo uitgevoerd dat als de kern smelt het gesmolten splijtmateriaal zodanig verdeeld en gekoeld wordt dat er geen gevaarlijke situatie kan ontstaan. Centrales zo bouwen dat ze een lange levensduur hebben en dat ze na hun werkzame periode als opslag voor uitgewerkte splijtstof kunnen dienen, zodat de splijtstof en de centrale hun radioactiviteit samen kunnen verliezen in de komende duizenden jaren.. Met uranium… Lees verder »

Dirk Visser
Gast
Dirk Visser
Online

Hier is nog een aanvullend commentaar op de temperatuurstijging aan het einde van het laatste glaciaal. Die stijging van 1 graad per 1000 jaar werd onderbroken, zoals ik al hierboven heb vermeld, door de Jonge Dryas (YD) De temperatuurdaling naar de glaciale condities van YD ging snel en bleef ~1200 jaar op dat lage niveau om daarna zeer snel te stijgen. Wikipedia: ‘Measurements of oxygen isotopes from the GISP2 ice core suggest the ending of the Younger Dryas took place… Lees verder »

Stan
Gast
Stan
Offline

comment image

De vraag is:
Wat veroorzaakte die enorme pieken zo ongeveer 15.000 jaar geleden.

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK