Paul Jansen (Telegraaf) over Rob Jetten (D66): ‘Ontluisterend’!

Rob Jetten / Paul Jansen.

De nieuwe D66-voorman, Rob Jetten, heeft zich de laatste tijd als krachtig pleitbezorger van het ontwerp–klimaatakkoord geprofileerd. Dat is niet niet bij iedereen even goed gevallen.

In de Volkskrant schreef Jetten op 1 januari:

Kritiek op Klimaatakkoord conservatieven onwaardig. We zouden trots moeten zijn op het Klimaatakkoord als staaltje Hollandse samenwerking.

Op de drempel van de Kerstdagen werd het ontwerp–Klimaatakkoord gepresenteerd. Geen dag te vroeg. Want binnen elf jaar willen we de Nederlandse CO2–uitstoot halveren.

Het akkoord is een typisch Hollands staaltje samenwerking. Geen land laat zoveel mensen en belangen meepolderen om te komen tot een gedragen aanpak. Honderden deskundigen, maatschappelijke organisaties, vakbonden en energiebedrijven zaten aan tafel. Linkse leiders als Diederik Samsom en Kees Vendrik werkten innig samen met voormalig VVD–leider Ed Nijpels aan honderden maatregelen voor een beter klimaat.

Daar valt toch wel wat op af te dingen. Bij mijn weten waren ingenieurs die de technische haalbaarheid van al die mooie plannetjes hadden kunnen beoordelen ondervertegenwoordigd, zo niet geheel afwezig. En nog ernstiger, de burger, die uiteindelijk de rekening moet betalen, was helemáál niet uitgenodigd.

In de laatste week van het jaar volgde echter ook nog een ander oer–Hollands fenomeen. Nog vóór het akkoord is doorgerekend, besloten oppositie en opiniemakers van links tot rechts het alvast flink te bekritiseren.

De kritiek richt zich deels op de rol van de industrie, maar het meest prominent komt een heel nieuw punt naar voren. Het zou zinloos zijn om in Nederland iets aan klimaatverandering te doen. De redenering is simpel. Nederland is verantwoordelijk voor minder dan 0,5 procent van de mondiale CO2–uitstoot. Thierry Baudet wijst erop dat China met meer dan 10 miljard ton CO2 en bijna 30 procent een veel grotere vervuiler is. De hoofdredactie van de Telegraaf schrijft daarom dat de Nederlandse impact niet in verhouding staat tot de ‘offers die worden gevraagd’. Publicist Sylvain Ephimenco sprak in Trouw zelfs van ‘Groene Khmers’, een ongetwijfeld grappig bedoelde maar misplaatste variant op de Rode Khmer, een autoritair regime dat in de jaren zeventig twee miljoen Cambodjanen om zeep hielp. ….

Nederland ambieert echter een internationale voorbeeldfunctie. Al Gore prees ons eerder al voor de baanbrekende Klimaatwet. Parlementariërs uit heel Europa kijken nu met open mond naar ons concept–Klimaatakkoord en zoeken naar exportmogelijkheden voor dit ‘Dutch Model’.

Goed voorbeeld doet goed volgen. En de klimaatkansen zijn onweerstaanbaar. Schonere lucht in onze binnensteden. Een fatsoenlijke boterham voor onze boeren én goed voedsel geproduceerd met respect voor de natuur. Lagere energierekeningen. Comfortabele woningen. Veiligheid voor Groningers. Duizenden klimaatbanen. En de grootste innovatiegolf van onze levenstijd.

Laat ik nu altijd in de veronderstelling te hebben verkeerd dat klimaatbeleid erop was gericht om het gevaar van die verschrikkelijke opwarming van de aarde (die overigens nog maar steeds niet wil komen) af te wenden. Maar daarover rept Jetten met geen woord!

Dankzij het Klimaatakkoord geven wij als een van de eerste landen concreet invulling aan ‘Parijs’. We gaan de doorrekeningen van het concept straks kritisch beoordelen. Het kabinet moet toezien op een eerlijke lastenverdeling. De industrie moet meedoen. Maar wij moeten ons vooral niet laten tegenhouden door de moedeloosheid van de beroepspessimisten. Ons land is klein, haar daden benne groot.

Zie verder hier.

Bij lezing van dit betoog valt op hoe ver het huidige D66 is afgedwaald van haar wortels: een partij die zich destijds presenteerde als ‘het redelijke alternatief’. Het huidige klimaatbeleid is echter los gezongen van elke rede. Hoe kan men op een redelijke wijze over dat beleid oordelen zonder ook maar een enkel woord te wijden aan de kosten en opbrengsten: 1000 miljard euro versus 0,000 en nog wat graden Celsius minder opwarming? En hoe is het mogelijk om critici die erop wijzen dat dit waanzin is, weg te zetten als ‘beroepspessimisten’?

Zou nu niemand uit het rijke reservoir aan intellect waaruit D66 kan putten, in de gaten hebben dat we met al die mooie klimaatplannetjes dreigen af te drijven naar een planeconomisch model à la de oude Sovjet-Unie, met een navenant verlies aan welvaart en persoonlijke vrijheid? Dat zou toch voor liberalen – ook al zijn zij van linkse snit zoals D66 – een schrikbeeld moeten zijn? Dat geldt natuurlijk a fortiori voor liberalen van rechtse snit: de VVD. Die zijn dus helemáál van het pad af. Maar dat terzijde.

De laatste tijd heeft Climategate.nl regelmatig aandacht geschonken aan de klimaatberichtgeving van ‘De Telegraaf’. Opvallend is dat ‘De Telegraaf’ in het verre verleden over dat thema enkele uitstekende artikelen heeft geplaatst, bijvoorbeeld van Edwin Timmer. Ook de excellente bijdrage van Esther Wemmers staat mij nog bij. Maar daarna werd het stil. Daar is onlangs echter verandering in gekomen. En zelfs hoofdredacteur Paul Jansen heeft zich thans in de discussie gemengd. Hij heeft geen goed woord over voor de klimaatpraat van Rob Jetten. De D66-leider viel volgens hem compleet door de mand bij Jinek.

Ziehier zijn reactie op de recente interventies van Rob Jetten.

Er verschijnen de laatste tijd vele lezenswaardige – kritische – artikelen in de MSM over de het klimaatbeleid. Te veel om op te noemen. Dat was wel eens anders.

Enkele daarvan zijn:

Alexander Bakker: Groene haast Rob Jetten zet kwaad bloed. (Telegraaf.)

Dirk-Jan van Baar: Ik ben niet representatief en stoot nog maar weinig uit. (Volkskrant.)

Door |2019-01-07T09:51:43+00:007 januari 2019|178 Reacties

178
Reageer op dit artikel

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthzonboemokg
Afbeeldingen
 
 
 
Andere bestanden
 
 
 
34 Reacties
144 Discussies
0 Volgers
 
Grootste discussie
Meest gelezen reactie
40 Auteur reacties
Johan DijkmanHermieWillemBoelsScheffer Recent comment authors

  Abonneren  
Abonneren op
Michiel de Pooter
Gast
Michiel de Pooter
Offline

Aanvullend op het stuk van Hans zou je nog kunnen zeggen, dat Rob Jetten in NL
het toonbeeld is van Generation Snowflake:

– te veel haast;
– te grote mond voor zijn mandaat (gekozen door de fractie, niet door de leden van D66);
– te weinig ervaring;
– te weinig hersenen;
– lichtgeraakt;
– opgeblazen ego;
– overgevoelig;
– geen vermogen om efficient om te gaan met tegengestelde meningen;

bart
Gast
bart
Offline

.beste allen…wat ik wel grappig vind is de klacht zowel van links als rechts dat ze de kosten meer bij de bedrijven en minder bij de burger moeten neerleggen…mijn logica zegt dat dat nergens op slaat..net als de subsidies die ook een dure sigaar uit eigen doos zijn..uiteindelijk is de burger die de producten van de bedrijven afneemt en de belastingen moet ophoesten toch de uiteindelijke betaler…n kulargument dus..dat ik toch van harte toejuich als daarmee de idiote klimaatplannen van… Lees verder »

Theo
Gast
Theo
Offline

Is toch allemaal onzin wat ze willen. Alles is tegenstrijdig, nergens is echt bewezen dat het voor 100% zeker is dat co2 de boosdoener is. En dan nog de vraag afgezien van de enorme kosten wat het mee brengt voor een reeks nullen achter de komma met een klein cijfer. Net als de electrische fiets auto enz, zijn absoluut niet milieu vriendelijk, de ingrediënten voor die accu’s worden onder erbarmelijke omstandigheden gedolven ziekte kinderarbeid vervuild drinkwater enz, en de burger… Lees verder »

bart
Gast
bart
Offline

.is reactie op theo 13.25u…idd zoals eerder vandaag gezegd oorlogsindustrie om de economie aan te zwengelen…of ben ik nu n complotdenker?…mvg..bart f..

Cornelis van den Berg
Gast
Cornelis van den Berg
Offline

Mensen als Rob Jetten zijn de voorlopers van een gerobotiseerde politiek die als reclame aan de man wordt gebracht. Zo komt de ware aard van de mens aan het licht. In zijn tweeslachtigheid van vernuft en domheid is altijd al een strijd geweest. Enkele vernuftige lieden exploreren nu de domheid in stralende shots voor hun wereldheerschappij. Zo krijgt de tweeslag een fatale uitslag. Wie zich keert tegen de aanstaande overwinnaars krijgt het moeilijk, wordt genegeerd en zo nodig een kopje… Lees verder »

H ter Beek
Gast
H ter Beek
Offline

Even met de natte vinger wat uitgerekend. BNP Nederland is 800 miljard BNP USA is 20x Nederland, dus 16 duizend miljard Kosten energietransitie: stel 100 miljard voor Nederland, dat geeft 0,0003 graden minder stijging Dus als de doelstelling is, 2 graden wereldwijd minder stijging, gaat dat 2 / 0,0003 maal 100 miljard kosten, is 6666x 100 miljard, zeg 666duizend miljard, oftewel 67 x het BNP van de Verenigde Staten. Ik kan er een factor 10 naast zitten, maar dan nog… Lees verder »

CH
Gast
CH
Offline

666 is dit niet een apocaliptisch getal in de bijbel? Wel nogal typisch.

Cornelia
Gast
Cornelia
Offline

Voor iedereen die denkt dat het makkelijk uit kan. Gevalletje warmtepomp in een nieuwbouwwijk in Zutphen. Nu stamt dit verhaal uit 2001 en zal het rendement van huidige installaties en huizen wel stuk hoger zijn maar deze wijk geeft al aan dat het toch niet zo rooskleurig is zoals de klimaatwaanzinnigen ons doen geloven. Enfin, lees zelf. https://www.trouw.nl/groen/in-de-praktijk-vreet-populaire-warmtepomp-juist-energie~aa0993ee/ Het is dus zeer aannemelijk dat het energieverbruik 5 tot 6 maal zo hoog zal worden als elke woning gasloos wordt en… Lees verder »

Ton
Gast
Ton
Offline

over de klimaat bobo. Nijpels….

Nijpels wilde pedofilie legaliseren.

Ed Nijpels, de huidige voorzitter van de Klimaatraad, wilde in 1978 als VVD-Tweede Kamerlid seks tussen volwassenen en kinderen legaliseren door de leeftijdsgrens van 16 jaar uit het wetboek van strafrecht te schrappen. Ook was de liberaal van mening dat er serieus moest worden bekeken om zelfs de grens van 12 jaar te laten vervallen.

Theo
Gast
Theo
Offline

Kijk hier hebben we het weer, en draai de hoofden maar zijwaarts met de neus in de lucht. We weten en zien niks.

https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/01/laat-je-niet-bedotten-door-de-overheid-de-elektrische-auto-is-juist-inherent-milieuonvriendelijk/

Theo
Gast
Theo
Offline

En kijk hier, op plaatsen kunnen al geen zonnepanelen meer aangesloten worden.
Meer zonnepanelen in een mum van tijd waar het netwerk niet op berekend is.
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i17465/enexis-en-tennet-in-6-gebieden-geen-transportcapaciteit-meer-beschikbaar-voor-nieuwe-zonneparken.

bart
Gast
bart
Offline

.hermie…12.42u…hoe kan ik je nog serieus nemen als je schrijft dat fvd t defensiebudget wil optrekken naar 480 MILJARD…als je dat meent mag je bij rekenles in groep 5 in de hoek gaan staan…naast rekenmeester jesse…kan je ook nog even nadenken over mijn wederkerende vraag: 1000 miljard in of ex energiekosten..mvg…bart

Ton
Gast
Ton
Offline

ZPower Discovers Tesla Free Energy Using Sun! Send Viral!

????

bart
Gast
bart
Offline

.ok hermie kom maar uit je hoek..de meester was t even niet duidelijk…ik ben niet helderziende….kan JIJ meteen de nog niet beantwoorde vraag afmaken….flauw om m naar scheffer in t bankje naast je door te schuiven trouwens…de voorspelde transitiekosten…dat moeilijke woord heb ik je als groene meester goed in je hoofd gestampt toch?….volgens t van gas los debat komt dat neer op 1000 MILJARD …is dat volgens JOU…in- of exclusief de energiekosten?…n niet onbelangrijk detail dunkt me…en svp niet weer… Lees verder »

AdamSmith1775
Gast

Beste mensen, even een geheugen opfrissertje: https://www.climategate.nl/2013/10/astronomische-kosten-energieakkoord-verzwegen/#comments
In dit rapport staak exact beschreven wat er op ons afkomt, en dat is echt niet leuk.

Conform ons Privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK