Rob Jetten. Schermafbeelding.

Van een onzer correspondenten.

Als er geen landbouwakkoord kan worden gesloten moet het kabinet zelf ingrijpen waar het om de klimaatdoelen gaat, zo liet Jetten in een korte verklaring aan het ANP weten. De klimaatminister:

 

 

‘Het klimaatdoel om CO2-uitstoot fors te reduceren blijft staan.’

Of het een stok achter de deur is – inmiddels is o.a. LTO uit de onderhandelingen gestapt – of dat de boeren daadwerkelijk met directe klimaatmaatregelen zullen worden geraakt, is nog onduidelijk. Het in het voorjaar door ambtenaren voorgestelde brede pakket aan extra klimaatmaatregelen werd door Jetten later zelf uitgekleed. Een hogere belasting op vliegen, het beprijzen van vlees door middel van een vleestaks, en een sterkere druk op het verduurzamen van huizen, kregen geen plek in het definitieve aan de kamer voorgestelde klimaat-pakket. Via het subsidie instrument, zo bleek gisteren tijdens het kamerdebat over de extra klimaatmaatregelen, wil Jetten vooral de nieuwe maatregelen laten werken. Dat zou kunnen wijzen op de spreekwoordelijke wortel die aan de boer kan worden voorgehouden. Toch heeft het voornemen om ‘in te grijpen’ een negatieve connotatie.

Halvering CO2 binnen zes jaar geen haalbare kaart voor grootverbruikers

Fiscale klimaatmaatregelen stoten inmiddels op maatschappelijke weerstand. Eerder deze week verscheen er een brandbrief van het Groninger provinciebestuur waarin werd gesteld dat het klimaatpakket voor de Groningse industrie ‘destastreus’ is. Men vraagt de Tweede Kamer om een streep te halen door de voorgenomen fiscale maatregelen. Grootverbruikers van energie kunnen niet meer investeren in verdere vergroening als het Rijk hen zwaarder gaat belasten.

***

Bronnen hier en hier.

***