Een gastbijdrage van Twan Hendriks.
Er was eens een Overheid in een ver land, die bedacht dat zijn onderdanen meer groene stroom zouden moeten hebben. Dat zou goed zijn voor de vermeende klimaatopwarming. Dus zijn plan kon op veel enthousiasme van de onnozele burgers rekenen.
De Overheid schreef een aankondiging in de courant.
Beste Windmolenaars. Willen jullie voor ons heel veel windmolens gaan bouwen. Ik heb mijn burgers zo gek dat ze geloven dat het klimaat opwarmt en we gaan Groene Stroom leveren.
De Overheid wachtte en wachtte. Dagen gingen voorbij. De dagen werden weken. De weken werden maanden. De maanden werden jaren. De Overheid begon nu toch wel ongerust te worden. Waarom wilden die Windmolenaars geen windmolens bouwen? Wat waren dat voor vreemde ondernemers?
De Overheid ontbood de Windmolenaars en vroeg ‘waarom willen jullie geen windmolens bouwen? Willen jullie niet rijk worden?’ De Windmolenaars zeiden: ‘Jawel uwe Overheid wij willen graag rijk worden maar met windmolens is geen droog brood te verdienen.’ De Overheid keek alsof hij het in Keulen hoorde donderen. ‘Hoezo niet’, vroeg hij. ‘Nou’, zeiden de Windmolenaars, ‘Het zit zo. We kunnen wel windmolens bouwen maar dat is erg duur. Maar het waait lang niet altijd en het waait vaak te weinig zoals op land. Wij kunnen vaak, wanneer de burgers stroom nodig hebben, niet genoeg stroom leveren en dan verdienen we dus niet. En vaak hebben we heel veel stroom maar dan willen de burgers geen stroom of wonen die burgers zo ver af dat we de stroom niet daar kunnen krijgen. We kunnen de stroom niet opslaan, uwe Overheid.’
Tjonge, dat had hij zich niet gerealiseerd. ‘Maar’, zeiden de Molenaars, ‘wij hebben een snood plan.’ Samenzweerderig bogen zij hun hoofden samen en legden het uit aan de Overheid. ‘Dat is het’, zei de Overheid triomfantelijk, ‘Dat is een goed plan! Dat ik daar zelf niet aan gedacht heb’, zei hij. ‘Tjonge zeg, een GvO. Hoe eenvoudig kan het zijn?’
Wat hadden de Molenaars nu bedacht? Wat is een GvO nu toch? Een GvO, ofwel een Garantie van Oorsprong, is een papiertje dat zegt dat je Groene Stroom hebt opgewekt. Je hoeft het niet te leveren aan het net of aan de burger want dat is veel te lastig. Dat papiertje krijg je wanneer je stroom opwekt. Je krijgt dan een percentage, zeg 90% van de marktprijs van echte stroom. De opgewekte Groene Stroom wordt dan weggegooid, want daar kun je op dat moment toch niets mee. Dat GvO is een jaar lang geldig. Dat kun je ook verhandelen. Een vieze grijze stroomproducent ergens anders kan dat met een GvO zijn grijze stroom omkatten en dat mag dan ook Groene Stroom heten.
Nou, jullie begrijpen natuurlijk wel dat dit ging lopen als een trein. Voortvarend ging men windmolens bouwen. Bossen werden omgehakt om plaats te maken. Met die bomen kon men ook nog een centje verdienen. Dat hout was namelijk biomassa! Dat was ook Groen had Overheid slinks bepaald. Windmolenparken verschenen. Op de Duitse Noordzee zelfs parken die helemaal niet aangesloten werden op het net maar de Windmolenaars inden keurig hun 90 procentjes en werden spoedig stinkend rijk.
Al snel werden er nadelen zichtbaar. Vogels werden op grote schaal uit de lucht gemept. Vleermuizen voelden hun tere borstkastjes imploderen wanneer ze inde buurt van de armen van de zwaaipalen kwamen en vielen dood neer. Rapporten hierover werden in de doofpot gestopt.
De Kalief van de NPO gaf ruiterlijk toe dat hij het redden van het klimaat zo belangrijk vond dat hij de klimaatridders geen strobreedte in de weg wilden leggen en dat het in niemand belang was hierover te berichten.
Zo werden de Burgers onwetend gehouden. Zij die niet geloofden in de Groene Heilstaat werden ‘klimaatontkenners’ genoemd. Net zoals mensen die niet geloofden in de misdaden die de nazi’s hadden gepleegd Holocaustontkenners werden genoemd.
Spoedig gaven mensen aan dat de windturbines, want het zijn eigenlijk geen windmolens want ze malen niet maar wekken soms stroom op, hun ziek maakten met laag frequent geluid.
In verre landen moesten zeven dwergen onder erbarmelijke omstandigheden zeldzame aardmaterialen delven. Al snel waren er nog maar zes, en toen nog maar vijf over. Gestorven door vervuiling van hun leefomgeving en door het gevaarlijke werk. Want Neodymium, wat nodig is om windturbines te bouwen, is niet gemakkelijk te delven. Het komt één op één voor met radioactief materiaal.
Sneeuwwitje berichtte hierover maar die berichten werden onderdruk en wanneer er toch iets uitsijpelde riep men: ‘Sneeuwwitje schrijft Fake News!’ Dat was een term die ze bedacht hadden om onwelgevallig nieuws tegen te gaan. Wanneer je de boodschap niet kunt stoppen moet je de boodschapper verdacht maken.
En ze leefden nog lang en gelukkig.
Nou ja gelukkig? De dwergen niet, Sneeuwwitje ook niet en de burgers merkte al snel dat ze wel veel moesten betalen voor al die zogenaamde gratis stroom Dus die ook niet. De Windmolenaars wel natuurlijk en Overheid ook. Zij verenigden zich in een criminele organisatie ‘De Nijpelitaanse Maffia’ en vochten zo verbitterd tegen het uitkomen van de waarheid.
Is dit dan het einde? Nee, in de verte gloorde hoop. Er verscheen een prins op het witte paard.
Prins Terry Bodet met zijn trouwe vazal Tijl Hit-me-ma maar dat is een verhaaltje voor een andere keer.
Het sprookje van het opwekken van je eigen stroom met zonnepanelen…
mnd, PV-productie volgens omvormer, “netto” verbruik elektriciteit en gas:
jan 0145 KWh +746 KWh 104 M3
feb 0448 KWh +361 KWh 30 M3
mrt 0514 KWh +301 KWh 19 M3
apr 0811 KWh -235 KWh 16 M3
mei 1256 KWh -830 KWh 15 M3
jun 0925 KWh -558 KWh 15 M3
jul 1233 KWh -847 KWh 13 M3
aug 0945 KWh -542 KWh 13 M3
sep 0805 KWh -338 KWh 14 M3
okt 0627 KWh -014 KWh 17 M3
nov 0285 KWh 507 KWh 60 M3
dec 0096 KWh 723 KWh 51M3
eengezinswoning 1987, hybride lucht-water-warmtepomp systeem, apr’18 t/m mrt’19.
Wanneer komt die Tesla Powerwall met een opslagcapaciteit van 3000 KWh?
Toch prima resultaat? Wat is het probleem?
Een oplaadbare lithium ion accu kost 160 Euro per Kwu aan capaciteit. (huidige Tesla prijs)
Voor 3000 kwu is dat 480.000 euro.
Zelf ontlading van de accu, dus exclusief het verbruik is 8,5 % per maand.
Als je voor zes maanden stroom wilt opsparen is het verlies. 50 %.
Dus het genoemde huis van de verwarde man heeft dan wel 2 x die accu capaciteit van 3000 kwu nodig.
Kosten bijna een miljoen.
Dat voor een huis zonder netaansluiting, enkel zonne panelen en accu’ s.
Dat is de stand van zaken bij de huidige praktische techniek.
Afschrijving en recycling , energieverbruik van de productie dienen niet buiten beschouwing te blijven.
Opslag van “duurzame energie” is en blijft uiteraard volstrekt geen optie. Ik moet volgens het “klimaatakkoord” ook nog de rest van mijn gasverbruik en 16.000 auto kilometers per jaar elektrificeren. Verdubbel de kosten voor de benodigde opslag dus maar naar twee miljoen euro, of 20 miljoen zeuro voor mensen die graag een factor 10 verkeerd rekenen. Alleen voor vandaag al zou ik 4 Tesla Powerwalls van 10 KWh opslag per stuk nodig hebben, en dan moet ik ook nog overdag de wasmachine, de wasdroger en de vaatwasser laten draaien. Ik heb 500 van die dingen nodig om de winter door te komen. We hebben het dan over één huishouden… Hoeveel denkt men dat opslag kost voor een zonnepark van een paar hectare???
Investeringen in PV-panelen voor particulieren zijn zonder salderingsregeling gewoon zinloos. Ik ga dit allemaal nooit meer terugverdienen. Dit soort misleidende propaganda stoort mij mateloos:
https://www.nu.nl/269460/video/stralend-weer-zo-werken-zonnepanelen-en-dit-leveren-ze-op.html
Verwarde man.
Als uw woning van het gas afgaat is uw hybride warmtepomp waardeloos.
Duurzaam zijn is geen feest voor de portemonnee.
Ik hoop voor u dat dit uw grootste teleurstelling is in dit leven.
Leergeld heet dit.
J.E. Reinders, De crash van ons pensioenstelsel komt nog veel harder aan. Toen ik ging werken werd mij voorgerekend dat ik met 55 jaar met FPU kon tegen een beter pensioen dan ik nu lijk te gaan krijgen bij 68 jaar, als het geen 72 jaar wordt (allemaal off-topic). Als de overheid steeds de regels verandert is elke vorm van lange termijn planning onmogelijk. Binnen 7 jaar na aankoop van mijn huis wordt de HRA al gekort (Nog meer off-topic). Direct na investering in een PV-systeem wordt de salderingsregeling afgeschaft. Direct na investering in een hybride warmtepompsysteem wordt de “van het gas af” datum vervroegd van 2050 naar niemand weet wanneer, ergens vanaf 2023, 20% kans op voor 2030.
Een warmtepomp kan sowieso financieel alleen uit als je de kosten voor aanleg van vloerverwarming niet meerekent, als je voor een hybride systeem gaat, en als je uitgaat van “goedkope” stroom van je eigen PV-panelen (via de salderingsregeling gesubsidieerd door mensen zonder PV-panelen) en als je er vanuit gaat dat het ding 15 jaar probleemloos functioneert… Over 12 jaar koop ik wel een 5x zo dure warmtepomp die zonder CV-ketel tot -20 graden Celsius buitentemperatuur mijn huis warm kan houden. Als ik al veel eerder van het gas moet zal ik het eerst moeten doen met een huis dat onder de 5 graden Celsius buitentemperatuur afkoelt tot hoogst onaangename temperaturen.
‘De Prins op het witte Paard’ is bijna, ook al weer een sprookje :-)
Bert Pijnse van der Aa
Het begint te lijken op een paleisrevolutie. Of wordt het net als andere berichten in FVD kritische media lekker opgeklopt. Overigens vindt ik de actie van Otten om dit zo te doen niet bepaald slim. Je zou denken dat intern overleggen en betere optie is.
Ik schreef al eerder over de opbrengst van mijn 14 panelen die vorig jaar in die mooie zomer 1900 kw. Bedroeg. Zo gaat het verder : ik heb een mail gestuurd naar de gemeente met het hele verhaal. De kabouter van de gemeente stuurde mijn mail door naar de andere kabouter van de gemeente die de gunning had gegeven aan Sungevity de leverantsier van mijn panelen. Weken later werd ik gebeld door de volgende kabouter die mij vertelde dat met het systeem van Sungevity niets mis was. Sungevity vond dat mijn panelen veel te goedkoop waren in 2016 en dat ik daarom geen recht had op service. Ook vertelden zij mij dat de omvormer soms uitvalt en ja hij springt vanzelf weeraan. Ik had mij bij hun moeten verzekeren tegen te weinig opbrengst. In dat geval hadden zij mijn schade vergoed, echt waar. Die laatste kabouter was van de Consumentenbond en die vertelde dat de communicatie tussen de omvormer en de slimme meter niet goed is. Ik moest maar naar Eneco gaan want die kan daar misschien iets aan doen. Eneco kwam met de suggestie dat ik voor 100 euro de meter kon laten nakijken. Maar over communiceren van omvormer naar slimme meter hadden zij nog niets gehoord, dus stuurde Eneco mij naar Liander de netbeheerder. Misschien raad u het al,de netbeheerder gaat alleen over de meter, verder niets. Helaas maar jammer, dit sprookje loopt niet goed af. Ik heb geprobeerd een andere omvormer te kopen, eentje waar niemand aan de knoppen kan zitten met zijn Gore tengels. Helaas dat kan ook niet want een nieuwe omvormer van een ander merk past niet op mijn panelen. Einde verhaal………..bah
Vorig jaar had ik in oost Drenthe volgens mijn omvormer 8314 KWh uit een 8040 Wattpiek systeem van 24 PV-panelen. Oost Drenthe is relatief ongunstig qua zonuren, bovendien staat er zowel ’s ochtends als ’s avonds een boom in de weg… U had vorig jaar zeker 4000 KWh opbrengst moeten hebben vermoed ik. U wordt van het kastje naar de muur gestuurd, met een kluitje in het riet… De installateur van de zonnepanelen moet dit oplossen. Daar heeft u gewoon recht op. Volgens mijn beste weten hebben Liander, Eneco en de slimme meter er niets mee te maken. Mijn systeem heeft 2 strings van 12 panelen. Als uw omvormer 2 strings van 7 panelen heeft, dan moeten die twee ongeveer hetzelfde vermogen leveren. Geeft de omvormer dat niet aan? Mijn omvormer geeft afwisselend het actuele vermogen van string A en B aan en dat ontloopt elkaar bijna niets. Als string A b.v. 2000 KW actueel vermogen levert en string B maar 100 KW dan is er iets gigantisch mis. Qua opbrengst zou het namelijk heel goed kunnen dat één van de twee strings totaal niets doet, als er 2 strings zijn tenminste.
Johanna
De stroom op het netwerk is zonder zonnepanelen 230 Volt. Wil je je apparaten tv etc. heel houden dan mag de spanning niet boven de 250 Volt oplopen. Zonepanelen verhogen de spanning op het net in een wijk en als het percentage huizen in een wijk toeneemt zou de spanning bij volle zon boven die 250 volt kunnen komen. En daar hebben we het volgende op gevonden. Afschakelen van zonnepanelen de omvormer valt niet uit maar schakelt af. en als de spanning weer daalt op het net door hoger stroomverbruik of minder zon schakelt de omvormer weer aan. Je omvormer werkt uitstekend dat is duidelijk. Het is niet handig om dit breed in de media te brengen.
Een ander punt is stoppen met de salderingsregeling en het beprijzen van zonnestroom. Op dit moment krijgen we regelmatig overtollige zonnestroom vanuit Duitsland over de grens dan is de stroomprijs op de markt dat maakt dat de prijzen voor geleverde stroom op ons net daalt. Ook stroom van je zonnepanelen zal na opheffing van de salderingsregeling dan weinig opleveren. En in de winter als warmtepompen moeten draaien moet de stroom uit centrales komen zeker op mistige koude dagen met weinig wind en dan betaal je de hoofdprijs voor je stroom.
Leuk als je in een wijk woont met nul op de meter woningen.
Dat zelfde zie je gebeuren bij grote zonneparken. Worden de pieken te groot dan kan de netbeheerder het zonnepark afschakelen
Johanna, Het schijnt inderdaad mogelijk te zijn, zoals Hugo schrijft, dat de omvormer zichzelf uitschakelt wegens te hoge netspanning t.g.v. overaanbod van lokale PV-stroom op het net. Dit moet als storing/fout te zien zijn in het installatielogboek van de omvormer.
Wellicht heeft u iets aan deze uitleg:
https://www.zonnefabriek.nl/nieuws/zonnestroom-systemen-in-de-problemen-door-hoge-netspanning/
Er staan wel een paar bruikbare suggesties in om het probleem op te lossen. Als niet iedereen naar elkaar blijft wijzen tenminste…
Hier uitleg specifiek voor SMA-omvormers:
https://www.sma-benelux.com/kenniscentrum/tech-tips-na-de-installatie/wat-kan-ik-doen-als-de-omvormer-afslaat-door-te-hoge-netspanning.html
Als dit het probleem is, dan maakt een andere omvormer in principe dus geen verschil. Alle omvormers moeten zichzelf uitschakelen als de spanning te hoog wordt. Dat is wettelijk bepaald.
Johanna, ga eens te raden bij Hermie. Die vindt het niet erg dat er goed verdiend wordt aan groene oplossingen!
Zit je iets dwars Johan? Is het kleuter uurtje aangebroken?
Ik vind het niet OK om hermie hiermee op te zadelen.
Hermie is van het grotere plaatje.
Regelmatig bromt hij per helikopter naar de horizon om aldaar de stippen te inspecteren die hij vanaf zijn Griekse bergtop niet kan zien.
Gezeik over “klein en middelgroot menselijk leed” … daarvoor moet je niet bij hermie wezen.
Ja sorry Peter R de Vrieskist, had ik ff niet door! Hahaha!
Maar eigenlijk denk ik dat Hermie veel geld verdient met het leveren van groene oplossingen.
Dit sprookje staat in schil contrast met het sprookje van Jan Terlouw “Het hebzuchtgas”. Volgens mij heeft bovenstaand sprookje wat meer waarheidsgehalte.
Nieuw onderzoek: electrische auto’s vuiler dan diesels.
https://www.zerohedge.com/news/2019-04-21/new-study-shocks-electric-cars-considerably-worse-climate-diesel-cars?fbclid=IwAR0dKcCG2-oPljR2RjaiwUDyvyq3SxyOyecF95z2Wub_uZDpdsOijnZmKqI