Een gastbijdrage van Paul Bouwmeester.

De zonneweide ‘ZoEnZo’ zou energie leveren voor ‘zoveel duizend’ huishoudens. Zo wordt het steeds gebracht. Tegen deze misleidende voorstelling van zaken is al vaker stelling genomen door David Dirkse, met name hier betreffende de zonnecentrale Sappemeer in midden-Groningen.

Zijn betoog leek  mij volkomen begrijpelijk en dus heb ik het onder de aandacht gebracht van een actiegroep, die tegen de aanleg van een ander zonnepark is om allerlei geldige redenen, behalve om de reden dat een zonnepark principieel weggegooid geld is. Maar het bleek, dat Dirkse’s boodschap niet opgepikt werd.

Daarom heb ik een Excel-werkblad  ZonneWeideWijzer gemaakt, waar de redenering stap voor stap inzichtelijk wordt gemaakt, in de hoop de boodschap hiermee te laten doordringen. Helaas kon ik geen getallen van Sappemeer vinden in officiële documenten. De specificaties en kosten komen ‘uit de krant’. Ik sta open voor betere getallen, hoewel niet te verwachten is, dat de boodschap hierdoor heel anders zal worden.

Het Excel-bestand kan hier ‘afgenomen’ worden, oftewel gedownload in goed Nederlands (de Duitsers kunnen het zo mooi ‘hinunterladen‘). Het komt als zip-file, dus wel even uitpakken.

Verspreidt het onder mensen die bezwaar hebben tegen een lopend project of raadsleden van ‘vergroenende’ gemeenten.

Het model geeft 6 alternatieve uitkomsten, zodat eenieder zijn eigen waarheid eruit kan vissen.

In het onderste deel van het document kan men de ‘eigen’ zonneweide invullen. Als er gegevens over andere projecten komen, dan horen wij dat graag.

Bijlage: Zonneweidewijzer (Excel.xls)