Flavio Pasquino interviewde Guus Berkhout voor Weltschmerz over diens open brief aan de KNAW over wetenschap en klimaat (zie hier) met als titel: In de klimaatwetenschap is de academische vrijheid vrijwel verdwenen’.

In de klimaatwetenschap is de academische vrijheid vrijwel verdwenen. Volgens de President van CLINTEL, professor Guus Berkhout, wordt het hoog tijd dat Academies van Wetenschappen hun wetenschappers gaan beschermen tegen de inmenging van politieke ideologieën.

In het interview stelt Guus Berkhout dat we in het klimaatonderzoek een richting zijn uitgegaan die de wetenschap onwaardig is. De belangen van wetenschap en politiek zijn sterk verstrengeld geraakt. Daardoor is waarheidsvinding al jaren niet meer het uitgangspunt. De geschiedenis zal dat de verantwoordelijke wetenschappers, bestuurders en politici zeer kwalijk nemen. Het gaat daarbij niet alleen om degenen die het kwaad hebben geïnitieerd, maar ook om hen die het hebben gefaciliteerd.

De CLINTEL President waarschuwt dat op basis van onvolwassen wetenschappelijke modellen de wereld  een onzinnig klimaatbeleid krijgt opgedrongen en dat in naam van de wetenschap de samenleving ernstig wordt ontwricht.