Maarten Keulemans.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Het hoge woord moest er kennelijk uit bij wetenschapsjournalist Maarten Keulemans van de Volkskrant. Hij schreef op twitter dat emeritus hoogleraar Guus Berkhout ‘een ouderwetse, zure, schuimbekkende racist is.’

Ook nog andere narigheden passeerden de revue over de persoon van Berkhout, maar we laten het even bij deze typering. Er werd geen verdere argumentatie bij geleverd en van een excuus of terugtrekking is geen sprake.

Berkhout verdient kennelijk deze bejegening omdat hij een boek heeft geschreven over een te vormen zakenkabinet en daarin ook het migratieprobleem bespreekt.

Het is het begin van demonisering: dat iemand publiekelijk ‘een minderwaardig mens’ wordt genoemd.

Maar de weerzin zit kennelijk nog dieper, want Berkhout is ook een klimaatrealist en president van Clintel, een groeiende groep wetenschappers die een andere visie heeft op klimaatverandering en vindt dat er geen sprake is van een klimaatcrisis. Eerder leidde dat nog tot uitwisseling van gewone argumenten tussen Berkhout en Keulemans. Zie hier.

Maar nu is Berkhout kennelijk ineens een racist in de ogen van de wetenschapsredacteur, zelfs van de ‘ouderwetse’ soort. Daar kun je je alles bij voorstellen.

Misschien zou een rechter, met ook de bijvoeglijke naamwoorden als ‘zure’ en ‘schuimbekkende’, vinden dat het om een niet bestaande karikatuur van een racist gaat en dat het eigenlijk om een grapje gaat.

Onderhuids broeit het.

Jan van Friesland.

Toch valt er niet om te lachen. Het is het begin van demonisering: dat iemand publiekelijk ‘een minderwaardig mens’ wordt genoemd. Het ene lokt zo het andere uit, weten we inmiddels. De onproductieve woede die ik voel over de racisme-opmerking van Keulemans en de afstraffende beelden die ik daar weer bij heb, hou ik voor me. Maar kennelijk is hiermee de volgende fase van het klimaatdebat ingeluid met de verkiezingen in zicht. Onderhuids broeit het en het klimaatalarmisme lijkt steeds extremer te worden, nu zelfs wetenschappers wegen blokkeren. Geograaf Jaap Plaisier riep recent de Volkskrant op niet meer de stuipen op het lijf te jagen bij minder geïnformeerde en klimaat-depressieve lezers: het zou goed zijn als de Volkskrant ermee ophield.

Berkhout leverde ooit per fiets zijn open brief af bij Rutte. Het zou mooi zijn als dit soort dingen gewoon mogelijk blijven in ons land. Journalisten als Keulemans verzieken het klimaat.

***

Zie ook hier en hier.

***