Een interview van Karel Beckman met Guus Berkhout voor Weltschmerz.

Volgens Berkhout, gelauwerd geofysicus en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), hebben de huidige politieke leiders een te eenzijdige achtergrond en ontbreekt het hen aan zowel rationele intelligentie als maatschappelijke gevoel. Nog erger, het Binnenhof duwt maatregelen door de strot van burgers met angstverhalen en computermodellen. Dat wordt steeds erger!

Het heeft geleidt tot dramatisch slecht bestuur, zoals het klimaatbeleid (subsidiëren van vervuilende biomassacentrales), het coronabeleid (de remedie is erger dan de kwaal), het wanbeleid rond de aardbevingen in Groningen, de inquisitie van nette burgers in de toeslagenaffaire (ondertussen konden criminele Bulgaren rustig hun gang gaan), het wegsturen van onze militairen in VN-vredesmissies zonder deugdelijk materieel, enz.

De onwetende politiek is afhankelijk van externe adviseurs. Maar hoe kan je adviseurs aansturen als je geen kennis van zaken hebt? Ze zijn een gemakkelijke prooi voor lobbyisten en malafide bedrijven. Nog erger, de politiek stuurt steeds meer op computermodellen, zegt Berkhout. “Dat lijkt wetenschappelijk, maar in die modellen kun je alles stoppen wat je wilt, en dan krijg je ook de uitkomsten die je wilt.” Die naïviteit zie je volgens Berkhout terug in alle soorten van beleid.“

“We moeten terug naar een samenleving waarin geloof en bijgeloof worden vervangen door rationale denkkracht, ondernemerschap met lef en vooral, waarin we elkaar weer gaan vertrouwen,” stelt Berkhout. Dat kan volgens hem als voldoende mensen de Nationale Overkoepelende Petitie (NOP) gaan tekenen.

“In de NOP staat op hoofdlijnen welke urgente problemen er nu eindelijk eens moeten worden opgelost”, zegt Berkhout. “En ook dat beleid moet worden uitgevoerd door een kabinet dat bestaat uit bewindslieden met een brede kennis van zaken, met een zakelijke instelling en met een goed maatschappelijk gevoel.”

Stop het verval van de democratische rechtsstaat Een interview van Karel Beckman met Guus Berkhout voor Weltschmerz Overkoepelende Petitie

Guus Berkhout.

Berkhout: “De burgers van dit land hebben er schoon genoeg van. Nederland heeft nu een kans om te veranderen. Laten we die kans pakken door vóór 17 maart massaal de petitie te tekenen!”

U vindt het totale interview hier.

Het interview is gebaseerd op de tekst in het Nationale Democratische Appel.

Informatie over de Nationale Overkoepelende Petitie vindt u hier.

***

Naschrift van de redactie
Weltschmerz heeft al eerder aandacht geschonken aan klimaat en aanverwante zaken. Zie bijvoorbeeld ‘Klimaatpolitiek met Donald Trump‘ en ‘Let op! Nederland wordt één groot industrieel energiepark‘.