Hoe krijg je draagvlak voor windturbines? GroenLinks weet raad opeens toch immense windturbines voor de deur van hun huis of woonboot

Foto: AT5.

Wat doe je als je als gemeente per se windturbines wil plaatsen? Tegen alle verordeningen en wensen van je burgers in?

Bron: Cultuur onder vuur.

In Amsterdam, gedomineerd door GroenLinks, hebben ze er iets op gevonden. Dan zorg je er gewoon voor dat je zélf de burgervertegenwoordiger bent.

Immense windturbines

Dankzij die bestuurlijke besluitvormingstruc dreigen tal van Amsterdammers, die zich veilig waanden, opeens toch immense windturbines voor de deur van hun huis of woonboot te krijgen. Ondanks het feit dat de regelgeving dit verbiedt. Omdat de burgers het zogenaamd zelf willen.

‘Duivelspakt’

Hoe zit deze constructie in elkaar? Zij berust op handige belangenverstrengeling tussen ideologie en winstbejag, een listig ‘duivelspakt’ tussen GroenLinks, energiecoöperaties en de windindustrie, zo legt De Telegraaf uit.

Lees ook: Windturbines bederven het Hollandse landschap

Bouwverbod

Bedrijvencoöperatie NSDM (waarvan Greenpeace medeoprichter is) probeerde eerder al windturbines te plaatsen in de Noorder IJplas, maar liep toen nog tegen de regelgeving op. Er was daar een bouwverbod van toepassing en bovendien zouden de turbines dichter bij de huizen komen dan de wet toelaat.

Toverstafje

GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck en GroenLinks-gedeputeerde Edward Stigter zwaaiden met hun toverstafje en de beschermende regelgeving was verdwenen. Bewoners die er lucht van kregen dat de windturbines er tegen alle verwachting toch aankwamen, kregen van de gemeente de raad zich voor nadere informatie bij de ‘bewonerscoöperaties’ te vervoegen. Hun vertegenwoordiging had er toch zelf mee ingestemd?

Lees ook: Windvangers: 5 redenen waarom we tegen windmolens moeten vechten

Hoe krijg je draagvlak voor windturbines? GroenLinks weet raad opeens toch immense windturbines voor de deur van hun huis of woonbootDwarsverbindingen

Wat blijkt? In de meebeslissende bewonerscoöperatie zijn allerlei partijen vertegenwoordigd, maar géén bewoners. Wie er wel inzitten? De belanghebbenden zelf. Bijvoorbeeld de Amsterdamse Energie Coöperatie met GroenLinkser Peer de Rijk als bestuurslid. En met Maarten Poelgeest, voormalig wethouder voor GroenLinks, als voorzitter. Er zitten nog tal van andere dwarsverbindingen in de bewonerscoöperatie. Maar niet met de bewoners zelf.

Nepvertegenwoordiging

Zoals Cultuur onder Vuur beschrijft in het boek Groen is het nieuwe rood is het klimaat de dekmantel waaronder het failliete communisme (opgegaan in GroenLinks) de macht opnieuw naar zich toe trekt. De nepvertegenwoordiging van burgers is een beproefd communistisch foefje, waarvoor GroenLinks in Amsterdam – ere wie ere toekomt – een nieuwe en eigentijdse invulling heeft gevonden.

***

Lees ook: Vindt u dat de overheid moet stoppen Nederland vol te zetten met windturbines?

Meld u gratis aan voor onze WhatsApp-berichtendienst om op de hoogte te blijven van nieuwe acties en artikelen van Cultuur onder Vuur. Aanmelden »

***

Bron hier.