Kauthar Bouchallikht. Foto: GroenLinks.

Van een onzer correspondenten.

Met het vertrek van het Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht (GroenLinks), in verband met haar onvrede over het Israël-standpunt binnen haar partij, moet VL een overtuigd klimaatactiviste missen.

Naar eigen zeggen is Bouchallikht ‘intersectioneel’ klimaatactiviste, strijdt voor ‘klimaatrechtvaardigheid’ en heeft nauwe banden met XR-Rebellion. Ze werd genomineerd voor de Duurzame Top 100, was voorzitter van stichting de Groene Moslims en gaf mede leiding aan schoolstakingen en klimaatmarsen.

Ze kwam met 27.038 voorkeurstemmen in het parlement. Partijleider Jesse Klaver noemde haar eerder een ‘boegbeeld’ voor de groene beweging.

In het Parool schreef ze:

‘Als de regering zich niet eens aan een rechterlijke uitspraak houdt (Urgenda red.), verzuipen we als burgers in zowel kleine maatregelen als de zeespiegelstijging. Want zoals de huidige regering klimaatbeleid inzet, werkt dat ongelijkheid juist in stand.’

Het damesblad Elle schreef over haar:

‘Met haar scherpe analyses weet Kauthar keer op keer de vinger op de zere plek te leggen. Wat mij betreft de personificatie van de nieuwe generatie vrouw van kleur, die het heel ver gaat schoppen en impact hebben hoog in het vaandel heeft staan.’

Ze is het eerste Kamerlid dat altijd een hoofddoek draagt in het openbaar. Hoe zij het klimaatalarmisme verder gaat vormgeven is nog onbekend.

Jesse Klaver op X over haar vertrek:

‘Lieve Kauthar, Je bericht verrast me en stemt me verdrietig. Ik heb het een voorrecht gevonden om met je samen te werken de afgelopen jaren. Dit is jouw besluit en dat respecteer ik. Je bent een voorbeeld voor velen en dat blijf je. Ik wens je het allerbeste.’

***

Bronnen o.a. hier en hier.

***