Van een onzer correspondenten.

De provincie Zuid-Holland heeft een onderzoek naar kernenergie in voorbereiding. Dat onderzoek zit in de ‘opstartfase’, aldus gedeputeerde Berend Potjer (VL) die de energie-portefeuille heeft. Hij verwacht hier begin volgend jaar meer over te kunnen zeggen, aldus BNdeStem.nl.

In het coalitieakkoord dat BBB, VVD, GroenLinks-PvdA (VL) en CDA in Zuid-Holland hebben gesloten, staat dat de provincie tijdens deze coalitieperiode ‘alleen onderzoek’ gaat doen naar de mogelijke komst van kleine modulaire kernreactoren, een zogeheten SMR (Small Modular Reactor). ‘In onze energiemix voor energietransitie sluiten we geen enkele CO2-neutrale techniek uit’, aldus de coalitie.

Onder meer Noord-Brabant en Limburg onderzoeken al langer de mogelijkheden om een SMR te laten bouwen. Ook in Twente wint de keuze voor kernenergie terrein.

Tijdens de bespreking van de begroting voor 2024 in de commissie Economie en Energie kreeg Potjer (GroenLinks) kritische vragen over het ontbreken van een kostenpost voor het kernenergieonderzoek. De gedeputeerde zei dat het hier nog te vroeg voor is.

Potjer:

‘Maar we gaan dat onderzoek sowieso uitvoeren, om te kijken op welke locaties het eventueel zou kunnen. Meer provincies zijn hiermee bezig. We zijn met elkaar in gesprek om zaken slim te combineren en geen dingen dubbel te doen.’

Onder meer Noord-Brabant en Limburg onderzoeken al langer de mogelijkheden om een SMR te laten bouwen. Ook in Twente wint de keuze voor kernenergie terrein.

De van oorsprong Eindhovense ingenieur was tot voor kort een overtuigd voorstander van windenergie.

Potjer eerder:

‘Er komen dus nog flink wat turbines bij: wat zeg je tegen mensen die het er nu al teveel vinden?

Ik begrijp die weerstand best. We zijn eraan gewend geraakt dat elektriciteit – die ver weg wordt opgewekt – vanzelf uit het stopcontact komt. Maar die tijd is voorbij. We kunnen gewoon niet in onze almaar toenemende behoefte voorzien zonder windenergie. Je ziet de discussie trouwens langzaam keren: waren mensen vroeger vaak tegen windturbines, tegenwoordig kom ik bedrijven en projectontwikkelaars tegen die vragen of we niet alsjeblieft een turbine kunnen neerzetten, omdat ze anders hun bedrijf of woningproject niet kunnen realiseren.’

Wordt vervolgd.

***

Bron hier.

***