Frans Timmermans. Cartoon: Mirjam Vissers.

Van een onzer correspondenten.

Wat is dat toch met duo’s? Het zijn twee individuele mensen met individuele kwaliteiten en toch, wanneer ze eenmaal een duo geworden zijn, zijn ze beide ‘per capita’ veel meer: fysiek, mentaal of qua uitgebeeld type. Bij een duo is het 1+1=3. Het dik zijn van de ene krijgt bijvoorbeeld extra waarde door het dun zijn van de ander, zoals bij Laurel & Hardy en straalt daarmee ook uit naar andere assets: de ene is dan ook dommer zoals de andere slimmer is, de ene heeft puntschoenen de andere niet.

Eerst zwerven ze maar eenzaam rond, zij die hun extistentiële tegenpool nog niet hebben gevonden, alsmaar achtervolgd door een onopgevulde psycho-sociale leegte, die ze in een normale relatie nooit zullen vinden. Maar zie daar: als ze elkaar eenmaal hebben getroffen dan is de ware samensmelting daar.

Diederik Samsom. Cartoon: Mirjam Vissers.

Ik noem de duo’s en u zegt, ‘Oh ja’ als blijk van herkenning. Koot & Bie, Bassie & Adriaan, André van Duin & Frans van Dusschoten, Simon & Garfunkel, Gert & Hermien, Peppie & Kokkie en ook, het moet gezegd: Frans Timmermans & Diederik Samsom. Ook zij zijn een echt duo in de strikte betekenis van het fenomeen. Ze worden inmiddels ook ‘kornuiten’ genoemd, ‘tandem’, of ‘Die Twee’, informeel ook: ‘Franske & Died’.

Frans is leraar Frans, maar eenmaal in vleesgeworden duoschap met Diederik, is hij de allergrootste alfa van Nederland met zijn giga talenknobbel als zeventalenwonder.

En Diederik geldt, hand in hand met Frans, als de slimste mens van Nederland met dat enorme hoofd waarin alle feiten keurig liggen opgeslagen als diep weggeborgen staafjes kernafval. Het meest harde betonnen bèta- hoofd binnen de landsgrenzen. Samen zijn ze heel goed in het redden van onze planeet, samen zijn ze dag en nacht op pad om ‘The Green Deal’ onder de mensen te verspreiden. En samen zullen ze ook dus het Ere-doctorschap aan de TU-Delft in ontvangst nemen, begin volgend jaar. Dat hele plechtige moment, de zaal vol met hoogwaardigheidsbekleders en proffen. Onze Frans in vol ornaat, onze Diederik op de eerste rij.

Timmermans met toch maar net die graad in de Franse taal, Samsom als de onverdroten Delftse ingenieur.

***

 

Voor de petitie tegen het ere-doctoraat van de TU Delft voor Frans Timmermans, zie hier.