Esther Ouwehand. Foto: PvdD.

Van een onzer correspondenten.

De Partij voor de Dieren heeft het beste voor met de natuur. Het varken moet weer kunnen wroeten, milieuvervuiling moet met grote kracht worden aangepakt, overmatig vuurwerkgebruik moet aan banden gelegd, want is slecht voor de vogels.

Ook is de partij voor een krachtig klimaatbeleid en forse CO2 reductie. Ook hier weer dat kordate moeten: er moet een CO2 heffing komen! We zien de authentieke Ouwehand met haar doorbijtende vragen bij de interruptiemicrofoon.

Over minder CO2 in de atmosfeer zou de Partij voor de Dieren zich nog een keer ernstig moeten beraden: de wetenschap staat immers niet stil. Want meer C02 zou wel eens veel beter kunnen zijn voor flora en fauna dan minder. Meer CO2 zegt u? Dat leidt toch tot ernstige opwarming van de aarde en zo? Waar ook Jesse Klaver en Rob Jetten zo van wakker liggen? Waar, als CO2 niet ernstig wordt teruggedrongen, we allemaal aan dood gaan volgens onze huidige Minister van Financiën Sigrid Kaag?

Het zit anders: uit belangrijke studies blijkt dat meer CO2 een zeer grote positieve invloed heeft op de vergroening van de aarde. CO2 is volgens onderzoekers een weldaad voor de bloemen, wat elke kassenteler je al lang had kunnen vertellen.

En nu komt het mooie van de natuur: nieuwe schattingen tonen ook aan dat een verdubbeling van CO2 maar een heel klein beetje bijdraagt aan de gemiddelde temperatuursverhoging op langere termijn. Zelfs de somberste klimaatpessimisten kunnen hier niet om heen.

Een paradigmawissel in de wetenschap. Zoals de wereld uiteindelijk niet plat bleek, de zon niet om de aarde cirkelde, dodelijke kraamvrouwenkoorts niet iets kosmisch was maar een besmetting die werd overbracht door artsen die lijkschouw deden, dat schizofrenie niets te maken had met de opvoeding van met name de moeder, dat mannen en vrouwen niet hetzelfde lichaam hebben en dus medisch anders reageren op medicijnen, dat zware stress niet de oorzaak is van een maagzweer.

De beroemde Princeton-professor William Happer stelt dan ook dat het plantenrijk als het ware snakt naar CO2 en nu met de grote CO2 uitstoot uiteindelijk de kans krijgt om op krachten te komen. Woestijnen worden zo weer oerwouden. Gun het moeder aarde.

Dat is goed nieuws uit de wetenschap, goed nieuws voor de bloemen en de bijen, maar heel slecht nieuws voor dit kabinet dat miljarden over de balk gooit om dat pure, schone, leven schenkende CO2 te bestrijden.

Partij van de Dieren, Jaag Kaag met haar zure appel uit het paradijs door een nieuwe, krachtige oppositie. De planten en dieren zullen applaudisseren, de kiezers ook.

Zie voor een interview met Professor William Happer hier.

***