Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Nu de top van de TU Delft blijft vasthouden aan het voornemen om Frans Timmermans een eredoctoraat te geven, belanden wij volgende week in Fase Drie: de talkshows en nieuwsprogramma’s te Hilversum richting vrijdag de veertiende. Cameraploegen en radiomicrofoons.

Timmermans zelf zal immers nooit van het eredoctoraat afzien, ondanks een petitionnement van ruim 21.000 keurige mensen. Hij geldt eerder als iemand die onredelijk zijn eigenbelang doordrijft en wil die erebul gewoon mee terug. Oud minister Ronald Plasterk (PVDA) over zijn politieke vriend Timmermans (PVDA):

‘Timmermans kan het snoeihard spelen’, zegt Plasterk in de Volkskrant. ‘Toen we in 2010 in de oppositie belandden, was hij net staatssecretaris van Europese Zaken geweest. Timmermans zei eenmaal terug in de Kamer: Ik wil de buitenlandportefeuille. Maar daar zat al iemand op. Bovendien is het een beetje not done. Je komt uit een kabinet, je kent iedereen op het departement. Maar Timmermans heeft net zo lang zijn adem ingehouden totdat hij dat woordvoerderschap had. Hij zei: nou, dan doe ik gewoon niks. Echt, hij heeft een halfjaar niks gedaan. Ik vond het een rare vertoning. Iedereen was bezig. (…) Maar Timmermans zei: ik hoor het wel als ik wat kan doen met Buitenlandse Zaken.’ Uiteindelijk heeft hij dat woordvoerderschap gekregen.’

Timmermans blijft dus doorzetten tot aanstaande vrijdag en daarom komt er zeker een ‘Fase Drie’. Natuurlijk houdt TUD-rector Tim van der Hagen ook zijn poot stijf. Voor hem is er immers nooit twijfel (‘There is no Doubt..’ ) en hij houdt als wetenschapper dit adagium vol tot hij niet meer kan. Ook voor hem geldt dat ondertekenaars van het petitionnement die wel grote twijfel hebben, per definitie geen rol spelen. Die uitreiking komt er dus ook van zijn kant, is het bewijs dat de TUD zelf gezegd ‘midden in de samenleving’ staat. Zo staat alles in de startblokken voor volgende week. Het kan niet meer misgaan.

***

Petitie hier.