Foto: Shutterstock.

Een gastbijdrage van Paul Bouwmeester.

Ik kreeg de eerste jaarafrekening van het 3-jarig contract met mijn nieuwe leverancier van Gas en Electra. De basisprijzen en de vaste leveringskosten veranderen niet in die drie jaar, maar belastingen e.d. wel. Aangezien het contract op 16 feb begon, gelden voor het grootste deel de tarieven van 2021, maar het gedeelte over 2022 laat me de nieuwe tarieven zien.

Mijn maandbedrag was op € 153 gesteld, dus groot was de vreugde toen we geld terugkregen, waarmee het € 141 per maand werd.

Het werd nog veel leuker met de mededeling, dat het nieuwe maandbedrag € 130 werd. En dat in deze tijden van stijgende energieprijzen!

Al een paar jaar controleer ik de jaarafrekening met een excel-file (klopt altijd), om te zien hoe de prijzen tot stand komen en te weten wat de toekomst kan brengen.

Wat het de laatste jaren vooral interessant maakt, is de raadselachtige post ‘Vermindering’. Ik schreef hier al over in ‘Een Geldmachientje op je dak’. En zie hoe dit geschenk van € 559 naar € 825 sprong als compensatie voor de hoge energieprijzen.

Dit geeft me de kans om het bedrag voor het komend jaar te berekenen – althans met de nieuwe tarieven voor 2022. Die van 2023 ken ik nog niet, maar zullen voor die 37 dagen niet veel verschil kunnen maken:

 

Wonder boven wonder kom ik nu uit op een maandbedrag van € 111, dus nog lager dan die € 130 van mijn aanbieder, maar dat rekenen we volgend jaar wel af. Het blijkt, dat door die gestegen Vermindering de Electra-rekening negatief wordt. Mooi toch?

Paul Bouwmeester.

U begrijpt dat het hier ten huize feest is. Hoezo energiecrisis?

Probleem is alleen, dat ik deze besparing straks aan de pomp dubbel en dwars terugbetaal. Kan bij 20.000km makkelijk € 1000 extra zijn in één jaar. Of nog veel meer. Dat is natuurlijk allemaal de schuld van de wereldmarkt. Maar ja, die CO2-rechten, windmolens, zonnepanelen, electrische auto’s, laadpalen, Atomausstieg, Kholen- en Gasausstieg, enzovoort moeten ook betaald worden.

Gelukkig betalen al die arme sloebers, die geen vast contract hebben afgesloten, voor me mee met een maandbedrag van een paar honderd euro’s. Een beetje in de kou zitten en 1x per week douchen hebben ze graag over voor de redding van de planeet. En die arme kindertjes, die in verre landen in de mijnen werken, dragen ook hun steentje bij.

Nu maar hopen, dat mijn energieleverancier niet failliet gaat.

***