Frans Timmermans. Foto: PvdA.

Van een onzer correspondenten.

Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat Frans Timmermans zich bereid verklaart om de leiding van de zieltogende PVDA op zich te nemen.

Zijn opiniestuk, samen met de Amsterdamse wethouder Moorman vorige week, is daar het eerste bewijs van. Beiden riepen op tot het bundelen van de krachten op links: ‘Laten we haast maken.’ Beiden wisten als lijsttrekker de linkse kiezer te trekken, in Europa en Amsterdam. Een teken aan de wand. Frits Abrahams (NRC) over Timmermans:

‘De PvdA is slordig met hem omgesprongen en krijgt nu nog één kans om het goed te maken. Zal hij het zelf willen? Ja.’

Timmermans kan het gezicht op links worden en een bres slaan in de politieke weerstand die er is tegen zijn miljarden verslindende klimaatbeleid. Hij kan zelfs Nederland aan de eerste CO2-vrije premier helpen, waardoor we weer koploper zijn in de wereld. Timmermans, de nationale held die zijn vinger in de dijk steekt tegen het wassende water.

Voor het klimaatrealisme is zijn terugkeer naar de Lage Landen ook een uitgelezen kans. Het klimaatdebat zal zich immers intens verscherpen en klimaatveranderings-argumenten voor of tegen, zullen op de tafels belanden van de talkshows tijdens campagnes. Hij zal, om premier te worden van dit land, door een spervuur van vragen moeten en dossierkennis aan de dag moeten leggen over dit complex vraagstuk.

Timmermans:

‘Het is aan ons om te bewijzen dat we de economie kunnen decarboniseren en het toch betaalbaar houden.’ Bron: detijd.be.

Ga je gang!

De argumenten tegen zijn klimaatopvattingen zullen door het journaille worden gekoesterd en vilein in stelling gebracht. Eigen kritisch onderzoek door onze NOS ligt zelfs in het verschiet. Klimaatverandering heeft nog nooit zo hoog op de agenda gestaan en vult eindelijk volle zalen, met voor- of tegenstanders.

Politiek leeft weer, eindelijk. Mensen lopen weer naar de stembus.

Niet eerder had het klimaatrealisme zo’n grote kans met Frans.

***