John Singleton Copley – Metropolitan Museum of Art, New York,

Van een onzer correspondenten.

Auteur: Ron Smeets

Klimaatverandering, of Global Warming, het is een van de grootste thema’s van de afgelopen decennia. En een thema waar we nog decennialang mee geconfronteerd zullen worden. Je kunt er in ‘geloven’ of niet. Feit is dat de aarde sinds de start van de industriële revolutie langzaam maar zeker steeds warmer wordt. Met enige versnelling tot de piek van 2016, met daarna een forse daling, die klimaat- en milieudeskundigen nochtans doen beven van angst.

Neptunus wordt kouder, en weer warmer

We claimen hier op aarde te weten waar het aan ligt. De almaar groeiende uitstoot van CO2. Dat is op Neptunus natuurlijk geen issue, die menselijke interventie. Neptunus? Wat heeft die ‘verweggistan’ planeet daar mee te maken dan? Nou, wetenschappers hebben ontdekt dat daar ook een klimaatverandering aan de gang is. Tussen 2006 en 2018 werd op basis van warmtebeelden al geconstateerd dat de temperatuur van Neptunus geleidelijk aan het dalen was. Die afkoeling is sinds 2018 plotseling omgekeerd.

Op de betreffende warmtebeelden van de afgelopen jaren is namelijk te zien dat de zuidpool van die planeet vanaf 2018 ineens flink warmer wordt. De witte vlekken – bij een warmtecamera staat wit voor meer warmte – rondom de zuidpool van Neptunus worden sindsdien een stuk groter.

Wetenschappers hebben berekend dat temperatuur van de atmosfeer van Neptunus tussen 2003 en 2008 zo’n 7 graden daalde. Tussen 2018 en 2020 werd diezelfde atmosfeer ineens weer 11 graden warmer. Volgens wetenschappers een onverwachte wending.

De temperatuurschommelingen op Neptunus in beeld gebracht. Afbeelding: NASA

Seizoenseffect?

Nu hoeven wij natuurlijk niet in paniek te raken van de opwarming van Neptunus. We hebben immers al genoeg aan ons hoofd met de aarde. En het effect van de opwarming van Neptunus heeft geen invloed op onze atmosfeer. Daarvoor ligt die planeet gewoon te ver van ons vandaan.

Dat neemt niet weg dat het interessant kan zijn om te weten waar die plotselinge temperatuurschommelingen vandaan komen. Al lijkt de kans klein dat het iets destructiefs of anderszins spannends is. Waar namelijk rekening mee gehouden moet worden is het feit dat Neptunus een omlooptijd van meer dan 165 jaar heeft. Ofwel, de seizoenen op die planeet duren meer dan 40 jaar. Bij ons is dat drie maanden. Het kan dus heel goed zijn dat dit voor Neptunus hele normale temperatuurwisselingen zijn. Zeker weten doen we dat pas wanneer we een ‘Neptunus-jaar’ verder zijn… ergens rond 2180 dus.

Maar, dezelfde wetenschappers zeggen ook dat de observaties van Neptunus, met de warmtebeelden, gestart zijn aan het begin van de zomer op het zuidelijk halfrond van de planeet. Dat betekent dat het niet heel erg logisch lijkt dat, terwijl het hoogtepunt van de zomer pas over enkele jaren verwacht werd, juist eerst kouder werd. Ach, op Neptunus doet April, die daar dus zo’n 14 jaar duurt, misschien ook wel wat het wil, zullen we maar zeggen.

Bron hier.

***