Laura Jenny.

Van een onzer correspondenten.

Door Laura Jenny van Dutch Cowboys.nl.

(Is Laura niet aan het tikken, dan zweeft ze ergens in de wondere wereld van entertainment of in een vliegtuig naar een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg. Bron: Dutch Cowboys.nl)

Social medium Pinterest wil strenger zijn als het gaat om de content die op het platform wordt geplaatst. Het gaat dan specifiek om klimaatverandering, want het wil vanaf nu onjuiste informatie rondom klimaatverandering verbannen.

Klimaatverandering ontkennen

Dat is best een statement, want nog meer dan Facebook kan Pinterest zich verschuilen achter de argumentatie dat het slechts een platform is waarop mensen informatie delen van buitenaf. Of eigenlijk: dat het maar gewoon het stadsplein is en wie daar verder op gaat staan of wat er verder op gebeurt, dat is niet zijn verantwoordelijkheid. Pinterest pakt het echter anders aan en wil desinformatie over klimaatverandering tegengaan.

Natuurlijk is er een dunne lijn tussen wetenschap en onwaarheden, want vaak spreekt het ene onderzoek het andere tegen. Het neemt dan ook geen stelling, maar het verwijdert wel berichten die ontkennen dat klimaatverandering bestaat. In het verlengde daarvan wil het ook geen berichten zien waarbij de invloed van mensen op het klimaat worden ontkend.

Nieuwe richtlijnen Pinterest

Pinterest geeft aan: “Als onderdeel van onze Community-richtlijnen over verkeerde informatie en desinformatie, verwijdert ons beleid verkeerde informatie over het klimaat die het welzijn, de veiligheid of het vertrouwen van het publiek kan schaden.” Het bedoelt daarmee:

  • Content die het bestaan of de gevolgen van klimaatverandering, de menselijke invloed op klimaatverandering ontkent, of ontkent dat klimaatverandering wordt ondersteund door wetenschappelijke consensus.
  • Valse of misleidende inhoud over oplossingen voor klimaatverandering die in tegenspraak zijn met de gevestigde wetenschappelijke consensus.
  • Content die een verkeerde voorstelling geeft van wetenschappelijke gegevens, onder meer door dingen weg te laten om het vertrouwen in klimaatwetenschap en experts aan te tasten.
  • Schadelijke valse of misleidende inhoud over noodsituaties op het gebied van openbare veiligheid, waaronder natuurrampen en extreme weersomstandigheden.

Energiegebruik

Een duidelijk standpunt van Pinterest, dat niet alleen van toepassing is op de Pins die mensen plaatsen, maar ook op advertenties. Tegelijkertijd is het ook wat dubbel: één van de grote redenen dat klimaatverandering wordt verergerd, is juist door social media. Het energieverbruik van datacenters (waar social media veelvuldig gebruik van maken) wordt voor 2025 geschat op 3,2 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot.

Aan de andere kant is juiste informatie over klimaatverandering essentieel en die boodschappen bereiken mensen ook juist veel via social media, waaronder mensen zich bijvoorbeeld verenigen om te gaan protesteren en waardoor mensen die minder activistisch zijn ingesteld op zijn minst gaan nadenken over bijvoorbeeld hun energiegebruik, hoe vaak ze het vliegtuig pakken, enzovoort.

Belangrijke rol social media

Het is altijd bejubelbaar dat social media zelf harder modereren op bepaalde onderwerpen, maar tegelijkertijd wordt er soms zo enthousiast gemodereerd, dat er ook juist berichten verloren gaan die wel goede bedoelingen hebben. Denk bijvoorbeeld aan social media die niet oké zijn met bepaalde onderwerpen op het gebied van seksualiteit: gebruik je dan toch een seksueel woord, dan kun je zomaar worden gevlagd als iemand die bijvoorbeeld pornografische content zou plaatsen, ook als je bij wijze van spreken iets in het kader van veilig vrije en seksuele voorlichting plaatst.

Veel plussen en minnen, die men bij Pinterest ongetwijfeld goed tegen elkaar heeft afgewogen voor het met dit besluit kwam. Het is afwachten hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat, want nogmaals: het ene wetenschappelijk onderzoek kan zo het andere wetenschappelijk onderzoek tegenspreken, waardoor het zich wel op een spannend terrein begeeft.

***

Bron hier.