Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De eerste echte klimaatvluchtelingen hebben zich gemeld. Het is niet de Soedanese boer die vanwege droge zomers uiteindelijk met zijn gezin in een wankel bootje stapt op zoek naar betere leefomstandigheden, nee het zijn de zeer rijke Amerikanen met hun straaljets die 24/7 elke badplaats in de wereld kunnen aandoen om al pootjebadend whiskey te kunnen nippen. Het aantal rijke Amerikanen dat een staatsburgerschap of verblijfsvergunning aanvraagt ​​in het buitenland is de afgelopen drie jaar enorm gestegen.

De rijken willen weg kunnen als klimaatverandering ooit toeslaat, ook bang geworden dat je niet weg kunt vanwege een lockdown, zoals bij Covid.

Er spelen allerlei motieven, maar de vrees voor klimaatverandering is een belangrijke factor. Meer dan een dozijn landen bieden zogenaamde ‘gouden paspoorten’ aan waarmee welgestelde buitenlanders het een verblijfsvergunning of staatsburgerschap kunnen krijgen in ruil voor investeringen in het land. De duurste programma’s variëren van $ 1,1 miljoen in Malta tot $ 9,5 miljoen in Oostenrijk, volgens zakenblad Forbes.

Twee van de bedrijven die door Insider zijn geïnterviewd, zeiden dat de Portugese verblijfsvergunning van vijf jaar – waarmee visumvrij reizen naar 26 landen in de Europese Unie mogelijk is – het meest populair is onder Amerikaanse miljonairs. Portugal wordt een volgend Californië, zo is de prognose.

Het ‘gouden visum’ voor Portugal vereist een minimale investering van iets meer dan $ 200.000 en een gemiddeld verblijf van zeven dagen per jaar. Als de vergunning afloopt, kunnen inwoners voltijds staatsburgerschap aanvragen, wat nog eens drie jaar kan duren.

Ultrarijke Amerikanen willen zo zich wortelen in Europa als een ‘erfgoedplan’ voor hun kinderen en kleinkinderen.

‘Zeer weinig van onze klanten verhuizen daadwerkelijk’, zegt Volek van Henley & Partners. ‘De meeste van onze klanten willen gewoon de beschikbare optie.’

Rijke klimaatvluchtelingen blijven gewoon thuis.

***

Bron hier.