Van een onzer correspondenten.

Klimaatverandering is waarschijnlijk de oorzaak van de wereldwijde uitbraak van apenpokken, stelt de Ierse hoogleraar Gezondheidssystemen Anthony Staines.

De ziekte was grotendeels uitgeroeid als gevolg van pokkenvaccins, en de weinige mensen die de ziekte krijgen, doen dit meestal in tropische regenwouden in Midden- en West-Afrika – vaak nadat ze in contact zijn gekomen met dieren.

De afgelopen weken zijn er echter honderden gevallen geregistreerd in heel Europa en gisteren onthulde minister van Volksgezondheid Stephen Donnelly dat er één bevestigd geval was in de Republiek Ierland.

‘Klimaatverandering drijft dierenpopulaties buiten hun normale bereik en menselijke populaties naar gebieden waar dieren leven’,

legt professor Staines van DCU uit aan On The Record met Gavan Reilly.

Er is onlangs een zeer gedetailleerde analyse van ongeveer 40 jaar aan gegevens in Nature gepubliceerd en deze documenteert wat er is gebeurd en voorspelt ook wat er in de toekomst kan gebeuren. De gedachte is dat het sterk wordt aangedreven door klimaatverandering – en tot op zekere hoogte door de groei van de menselijke bevolking.

‘Want klimaatverandering duwt mensen naar steden, het duwt dieren dichter bij mensen en we zien verbanden die we nooit eerder hebben gezien.’

***

Bron hier.