Van een onzer correspondenten.

Wetenschappers van het KNMI en Wageningen Universiteit achten de kans groot dat de zogenaamde valse lente aan het eind van deze eeuw niet meer bestaat.

Dit weertype kenmerkt zich door latere vorst in het voorjaar, wat schade kan berokkenen aan de fruitteelt. De toekomstige kleinkinderen van de huidige fruittelers kunnen dan opgelucht ademhalen bij deze weersvoorspelling op zeer lange termijn. Men zal verblijd roepen: negentig jaar geleden wist men het al.

Nu zitten we volgens de onderzoekers nog in een koude fase:

‘Uit analyse van bloeiwaarnemingen en klimaatdata sinds 1951, blijkt dat de kans op een valse lente groter is geworden. Zuid- en Oost-Nederland lopen het grootste risico.’

2022 telde een reeks dagen in januari, februari en maart die relatief warm waren, gevolgd door nachtvorst begin april. Op de meeste plaatsen vroor het licht en in het oosten plaatselijk ook matig. De onderzoekers concluderen daarbij met de meest onbegrijpelijke zin uit de meteorologie:

‘Vroor het matig (kouder dan -5° Celsius.)’

Hoeveel kouder dan?

Laat ons bij wijze van een bijna verloren sentiment nog eens die koude aprilmaand aan ons voorbij zien trekken. Als een afscheid van iets wat door de rekenmeesters ons nu al wordt onthouden als prognose. Weer.nl schrijft over april van dit jaar:

De kou in april kwam vrijwel volledig op het conto van een hogedrukgebied, dat bijna de volledige maand in de buurt van IJsland en Groenland lag. Aan de oostflank ervan stroomde met noordelijke winden koude lucht naar het zuiden. In die koude lucht vormde zich boven de Noordzee een lagedrukgebied dat vaak in de buurt van Nederland terug te vinden was. Af en toe werd het voor een uitloper van het hogedrukgebied ingeruild. Behalve koud, was het weer bij ons hierdoor ook wisselvallig. Er vielen regelmatig buien en niet zelden hadden die een winterse lading. Op 10 dagen sneeuwde het. Tijdens opklaringen kwam het in de nachten makkelijk tot vorst, zoals we zagen en overdag bleven de maxima zeer bescheiden.’

April 2021 (vorig jaar dus!) was volgens weer.nl kouder dan normaal met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden (goed voor een 15e plaats) en in Eelde 5,8 graden (goed voor een 14e plek).

Voor het onderzoek over de teloorgang van de valse lente zelf, zie hier.

***