Van een onzer correspondenten.

Grote wereldwijde uitstoters zetten vraagtekens bij de inzet van de VS om de klimaatverandering aan te pakken, na de tegenslag in wetgeving door de recente uitspraak van het Hooggerechtshof tegen de federale regulering van CO2-emissies.

Met nog vier maanden te gaan tot de COP27-klimaattop van de VN in Egypte, dreigt het falen van de VS om hun zo kenmerkende klimaatbeleid zichtbaar te maken op de komende top, die moeite heeft om momentum te krijgen vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Nadat de rechtbank had geoordeeld dat de bevoegdheid van de Environmental Protection Agency om kooldioxide geproduceerd door elektriciteitscentrales te reguleren werd beperkt, waarschuwden verschillende grote emittenten, waaronder China, dat dit de internationale geloofwaardigheid van de Amerikaanse regering schaadt.

De 196 landen die het akkoord van Parijs hebben ondertekend, zouden in de aanloop naar de top in Egypte met verbeterde klimaatdoelstellingen komen. Er zijn er echter maar een handjevol van uitgekomen.

‘Het is niet genoeg om maar slogans te roepen om de klimaatverandering aan te pakken’, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, in antwoord op een vraag tijdens een persconferentie. ‘We dringen er bij ontwikkelde landen, waaronder de VS, op aan hun historische verantwoordelijkheden onder ogen te zien.’

De Amerikaanse president Joe Biden kwam in functie en beloofde ‘Amerika is terug’ op het gebied van klimaat. Hij voegde de daad bij het woord door onmiddellijk weer deel te nemen aan het akkoord van Parijs dat tot doel heeft de wereldwijde temperatuurstijgingen te beperken. Maar de regering is er niet in geslaagd haar zo kenmerkende klimaatwetgeving, het ‘Build Back Better-plan’, in het Congres goed te keuren.

‘Dit is een tegenslag in onze strijd tegen klimaatverandering”, zei een woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN over de uitspraak. ‘Beslissingen zoals die in de VS of een andere grote uitstotende economie maken het moeilijker om de doelen van het akkoord van Parijs te halen’, voegde de woordvoerder eraan toe.

‘De afwezigheid van de Build Back Better-wet en de uitspraak van het Hooggerechtshof maken het extreem moeilijk om te zien hoe de VS hun doelstellingen voor 2030 zullen halen’, zegt Rachel Kyte, decaan van The Fletcher School aan de Tufts University. ‘Wat betekent dat John Kerry steeds meer in zijn hemd komt te staan. Iedereen weet dat de VS niet kunnen leveren.’

Naast de oorlog in Oekraïne hebben de angst voor een wereldwijde recessie, dreigende voedseltekorten en stijgende prijzen ervoor gezorgd dat de klimaatcrisis voor veel landen op de achtergrond is geraakt.

De 196 landen die het akkoord van Parijs hebben ondertekend, zouden in de aanloop naar de top in Egypte met verbeterde klimaatdoelstellingen komen. Er zijn er echter maar een handjevol van uitgekomen. En van de verheven klimaatambities van Joe Biden lijkt niets terecht te komen. .

***

Voor het hele artikel, zie hier.