Foto: Solar Solutions Bonaire.

Van een onzer correspondenten.

Het Nederlandse kabinet geeft zo’n 33 miljoen euro aan de Caribische gemeenten voor windmolens en zonnepanelen. Daarmee kunnen de drie eilanden, Bonaire, Saba en St. Eustatius sneller op duurzame energie overstappen, zegt minister Rob Jetten van Klimaat en Energie. Op de eilanden wonen ruim 25.000 inwoners.

Het gaat voornamelijk om plannen voor een zonnepanelen-park en windturbines. De minister noemt het zelf ‘een bescheiden financiële bijdrage’ uit Den Haag. Jetten:  ‘De stap die we nu zetten kan eigenlijk ook alleen omdat de eilanden zelf met concrete projecten en plannen zijn gekomen die wij kunnen helpen financieren.’ Jetten ziet de energietransitie op de eilanden als een showcase.

De Minister beloofde evenwel rond de zomer 2020 met een ‘routekaart’ te komen voor de drie Caribische gemeenten. Die zou meer duidelijkheid moeten geven over hoe de eilanden op korte termijn tot honderd procent duurzame energie kunnen komen. Op de vraag of die routekaarten er intussen liggen komt volgens Caribisch Netwerk geen antwoord.

Toch kiest Jetten voor overleg en wil een klimaattafel organiseren voor heel Caribisch Nederland: ‘Ik geloof daar heel erg in’. In Nederland waren de klimaattafels evenwel geen succes.

Ook de transitie naar duurzame energie is nog geen gelopen race in de Cariben.

Pieter Crielaard van Solar Solutions:

‘Het grootste nadeel ten opzichte van Nederland is dat je hier niet of nauwelijks kunt salderen. Als je aan het werk bent en er draait de hele dag een koelkast is het totaal niet interessant op over te stappen op zonne-energie.’

De drie eilanden krijgen vanwege de stijging van de energieprijzen 15 miljoen compensatie. Voor dit jaar geldt al een energiecompensatie van 1.300 dollar voor mensen die rond het minimumloon verdienen. Het kabinet heeft eerder dit jaar besloten om de accijns op benzine te verlagen, net als de tarieven voor water en telefoon.

***

Bronnen hier en hier.