Foto: Shutterstock.

De zondagse overdenking van Jan van Friesland.

Ik lees het zomaar in mijn eigen krant die ik vaak dichtsla vanwege het eenzijdige klimaatalarmisme.

NRC brengt dit weekend een groot interview met top-econoom Jason Hickel uit Barcelona. Weliswaar bewegen zijn gedachten ook nog volledig binnen het frame dat CO2-reductie noodzakelijk is – zoals helaas bij veel economen – en wordt zijn gedachtegoed omarmt door GroenLinks, toch zegt hij een aantal opmerkelijke dingen. Hij spreekt Rutte tegen als deze beweert dat economische groei goed is als het maar ‘groene groei’ is. Hickel in het interview:

‘Het is duidelijk dat die visie niet ondersteund wordt door de wetenschap. Jullie premier bedoelt dan: groei van de totale economie, maar waarom hebben we dat nodig? ‘

De econoom is kritisch op dit groene wensdenken en sprak de Tweede Kamerfracties over het loslaten van het begrip economische groei om aan een klimaatcatastrofe te ontkomen.

‘Groene groei is een mythe.’

Hickel stelt:

‘Groene groei-scenario’s leunen op biobrandstoffen en technologie om CO2 af te vangen en onder de grond op te slaan. Dan heeft de wereld land nodig dat drie keer zo groot is als India om al die biobrandstoffen te produceren. Dat betekent: massale ontbossing en verlies van biodiversiteit.’

De econoom, die schrijft over ongelijkheid in de wereld, ziet grote problemen als we zo groei blijven najagen. Hickel:

‘Zelfs als je op een magische manier de groeiende CO2-uitstoot oplost, zit je nog met het probleem van materiaalgebruik. Groene groei is een mythe’.

Jan van Friesland.

Hickel zelf twijfelt niet aan het bestaan van een ‘ecologische noodtoestand’. Veel wetenschappers doen dat wel en het is jammer dat deze argumenten niet in het geding worden gebracht in het NRC- interview.

Het ‘klimaatprogressieve Nederland’ zou volgens hem moeten begrijpen dat ook dit groene groei-beleid er voor zorgt dat de klimaatdoelen van Parijs nooit kunnen worden gehaald.

Linksom of rechtsom: Parijs komt maar niet in zicht.

***